Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tiden när Sverige såg mellan fingrarna är över

Kopplingen mellan invandring och brottslighet har varit så känslig att den varit föremål för ett rent tankeförbud. Man hemlighåller och mörkar statistik, skriver Jimmie Åkesson. (Genrebild)
Foto: ANNA SVANBERG
Vi har äldre som ser sitt tidigare trygga kvarter förvandlas till ett inferno av våld. Inget är sig likt, skriver Jimmie Åkesson.
Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT

Kopplingen till den ansvarslösa invandringspolitiken är tydlig. Nu ger vi ett löfte till svenska folket: 

Varje handling av grövre art, utförd av ickesvenska medborgare, ska mötas med obligatorisk utvisning, skriver SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BROTT & STRAFF. Otryggheten är sammanhållningens värsta fiende. Den slår mot själva livsnerven i ett vitalt samhällsklimat. Den beskär individens frihet och bryter ned vår gemensamma identitet. Kopplingen till den ansvarslösa invandringspolitiken är tydlig. Vi Sverigedemokrater ger här och nu – i samband med dagens vårtal – ett löfte till svenska folket. Varje handling av grövre art, utförd av ickesvenska medborgare, ska mötas med obligatorisk utvisning.

Till er som begår brott: Tiden när Sverige såg mellan fingrarna med ert beteende är över.

Otrygghet är ett mångfacetterat begrepp. Den socialt, kulturellt och ekonomiskt betingade dimensionen påverkar i stort sett varje del av våra liv. Beröringspunkterna är tydliga. 

När ett samhälle under kort tid tvingas ge upp sin nationella och kulturella identitet ger det konsekvenser som påverkar såväl ekonomiska som sociala livsfaktorer. 

Människor som inte längre vågar gå ut på kvällarna. Butiksägare som ser livliga köpgator stängas ned. Äldre som ser sitt tidigare trygga kvarter förvandlas till ett inferno av våld. Inget är sig likt.

I Sverige har det varit möjligt att som utlänning begå allvarlig brottslighet och samtidigt ges privilegiet att stanna kvar i landet.

Sexbrottslingar undgår utvisning

En av de underliggande orsakerna till trygghetsraset har bäring på den närmast handfallna attityd som varit vägledande i synen på kriminalitet. I Sverige har det varit möjligt att som utlänning begå allvarlig brottslighet och samtidigt ges privilegiet att stanna kvar i landet. I dag undgår fyra av fem utländska medborgare, som begår grova sexualbrott, utvisning. När det gäller mord är siffran nära hälften. Orsaken är att de bedöms ha olika former av anknytning till Sverige. 

I det läget har vi ett val. Vi som medmänniskor. Vi som ett land. Är det brottsoffrens anknytning till tryggheten över sin egen vardag som är det primära? Eller är det grova brottslingars rätt att vistas i Sverige? För oss Sverigedemokrater är svaret självklart.

Vi menar att det inte är värdigt en rättsstat värd namnet att anta ett perspektiv som utgår ifrån brottslingarnas rättighet på bekostnad av brottsoffren.

Faktum är att kopplingen mellan invandring och brottslighet har varit så känslig att den varit föremål för ett rent tankeförbud. Man hemlighåller och mörkar statistik. Tonar ned, med syfte att dölja det uppenbara.

Brottslighet och invandring

Nu hävdar de andra partierna att de ändrat sig. Tuffare tag signaleras och alla steg som tas mot en mer Sverigevänlig politik är av godo. Problemet är trovärdigheten. I stället för att samtala med oss om lösningar har de konsekvent sagt nej till alla former av förhandlingar. Faktum är att kopplingen mellan invandring och brottslighet har varit så känslig att den har varit föremål för ett rent tankeförbud. Man hemlighåller och mörkar statistik. Tonar ned, med syfte att dölja det uppenbara. Men nu låter det plötsligt annorlunda. 

Så agerar inte partier som tar ansvar. Så agerar inte den som på allvar vill se ett tryggare Sverige. Så agerar inte vuxna människor.

Framfört det alla vet

Vi Sverigedemokrater har under årens lopp tvingats löpa gatlopp då vi envist framfört det alla vet, men inte vågat tala om. Det har gett resultat. Genom att aktivt argumentera har vi lyckats få de andra partierna att – om inte helt – så i varje fall delvis, flytta sina positioner i en mer realistisk riktning. Vi tänker fortsätta detta arbete. Markera för lösningar i frågor som etablissemanget inte vågar tala om. 

Vi gör detta med insikten om att tystnadsklimatet monteras ned, bit för bit, varje gång någon vågar gå före.

Sverigedemokraterna går före. Sverigedemokraterna påverkar – alldeles oavsett om etablissemanget medger det eller ej.

I vår valplattform stakar vi ut en ny riktning för ett tryggare Sverige. Konkreta verkningsfulla åtgärder som ska sätta stopp för den eskalerande brottsligheten. Det är ett löfte vi, till skillnad från kappvändarna inom etablissemanget, kommer att hålla. Sverige kan bättre.


Av Jimmie Åkesson (SD) 

Partiledare