Kopplingen mellan invandring och brottslighet har varit så känslig att den varit föremål för ett rent tankeförbud. Man hemlighåller och mörkar statistik, skriver Jimmie Åkesson. (Genrebild) Foto: ANNA SVANBERGKopplingen mellan invandring och brottslighet har varit så känslig att den varit föremål för ett rent tankeförbud. Man hemlighåller och mörkar statistik, skriver Jimmie Åkesson. (Genrebild) Foto: ANNA SVANBERG
Kopplingen mellan invandring och brottslighet har varit så känslig att den varit föremål för ett rent tankeförbud. Man hemlighåller och mörkar statistik, skriver Jimmie Åkesson. (Genrebild) Foto: ANNA SVANBERG
Vi har äldre som ser sitt tidigare trygga kvarter förvandlas till ett inferno av våld. Inget är sig likt, skriver Jimmie Åkesson. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TTVi har äldre som ser sitt tidigare trygga kvarter förvandlas till ett inferno av våld. Inget är sig likt, skriver Jimmie Åkesson. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT
Vi har äldre som ser sitt tidigare trygga kvarter förvandlas till ett inferno av våld. Inget är sig likt, skriver Jimmie Åkesson. Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT

Tiden när Sverige såg mellan fingrarna är över

Publicerad

Kopplingen till den ansvarslösa invandringspolitiken är tydlig. Nu ger vi ett löfte till svenska folket: 

Varje handling av grövre art, utförd av ickesvenska medborgare, ska mötas med obligatorisk utvisning, skriver SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | BROTT & STRAFF. Otryggheten är sammanhållningens värsta fiende. Den slår mot själva livsnerven i ett vitalt samhällsklimat. Den beskär individens frihet och bryter ned vår gemensamma identitet. Kopplingen till den ansvarslösa invandringspolitiken är tydlig. Vi Sverigedemokrater ger här och nu – i samband med dagens vårtal – ett löfte till svenska folket. Varje handling av grövre art, utförd av ickesvenska medborgare, ska mötas med obligatorisk utvisning.

Till er som begår brott: Tiden när Sverige såg mellan fingrarna med ert beteende är över.

Otrygghet är ett mångfacetterat begrepp. Den socialt, kulturellt och ekonomiskt betingade dimensionen påverkar i stort sett varje del av våra liv. Beröringspunkterna är tydliga. 

När ett samhälle under kort tid tvingas ge upp sin nationella och kulturella identitet ger det konsekvenser som påverkar såväl ekonomiska som sociala livsfaktorer. 

Människor som inte längre vågar gå ut på kvällarna. Butiksägare som ser livliga köpgator stängas ned. Äldre som ser sitt tidigare trygga kvarter förvandlas till ett inferno av våld. Inget är sig likt.

I Sverige har det varit möjligt att som utlänning begå allvarlig brottslighet och samtidigt ges privilegiet att stanna kvar i landet.

Sexbrottslingar undgår utvisning

En av de underliggande orsakerna till trygghetsraset har bäring på den närmast handfallna attityd som varit vägledande i synen på kriminalitet. I Sverige har det varit möjligt att som utlänning begå allvarlig brottslighet och samtidigt ges privilegiet att stanna kvar i landet. I dag undgår fyra av fem utländska medborgare, som begår grova sexualbrott, utvisning. När det gäller mord är siffran nära hälften. Orsaken är att de bedöms ha olika former av anknytning till Sverige. 

I det läget har vi ett val. Vi som medmänniskor. Vi som ett land. Är det brottsoffrens anknytning till tryggheten över sin egen vardag som är det primära? Eller är det grova brottslingars rätt att vistas i Sverige? För oss Sverigedemokrater är svaret självklart.

Vi menar att det inte är värdigt en rättsstat värd namnet att anta ett perspektiv som utgår ifrån brottslingarnas rättighet på bekostnad av brottsoffren.

Faktum är att kopplingen mellan invandring och brottslighet har varit så känslig att den varit föremål för ett rent tankeförbud. Man hemlighåller och mörkar statistik. Tonar ned, med syfte att dölja det uppenbara.

Brottslighet och invandring

Nu hävdar de andra partierna att de ändrat sig. Tuffare tag signaleras och alla steg som tas mot en mer Sverigevänlig politik är av godo. Problemet är trovärdigheten. I stället för att samtala med oss om lösningar har de konsekvent sagt nej till alla former av förhandlingar. Faktum är att kopplingen mellan invandring och brottslighet har varit så känslig att den har varit föremål för ett rent tankeförbud. Man hemlighåller och mörkar statistik. Tonar ned, med syfte att dölja det uppenbara. Men nu låter det plötsligt annorlunda. 

Så agerar inte partier som tar ansvar. Så agerar inte den som på allvar vill se ett tryggare Sverige. Så agerar inte vuxna människor.

Framfört det alla vet

Vi Sverigedemokrater har under årens lopp tvingats löpa gatlopp då vi envist framfört det alla vet, men inte vågat tala om. Det har gett resultat. Genom att aktivt argumentera har vi lyckats få de andra partierna att – om inte helt – så i varje fall delvis, flytta sina positioner i en mer realistisk riktning. Vi tänker fortsätta detta arbete. Markera för lösningar i frågor som etablissemanget inte vågar tala om. 

Vi gör detta med insikten om att tystnadsklimatet monteras ned, bit för bit, varje gång någon vågar gå före.

Sverigedemokraterna går före. Sverigedemokraterna påverkar – alldeles oavsett om etablissemanget medger det eller ej.

I vår valplattform stakar vi ut en ny riktning för ett tryggare Sverige. Konkreta verkningsfulla åtgärder som ska sätta stopp för den eskalerande brottsligheten. Det är ett löfte vi, till skillnad från kappvändarna inom etablissemanget, kommer att hålla. Sverige kan bättre.

 

Av Jimmie Åkesson (SD) 

Partiledare

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag