Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Terrororganisationen NMR måste bekämpas

NMR:s närvaro utgör ett konkret hot, skriver Jonas Sjöstedt.
Foto: SVEN LINDWALL
Hatbrott måste ges högre prioritet och nazisterna ses som den säkerhetsrisk de är för människor, skriver Jonas Sjöstedt.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Politiken måste styra polisen – tillstånd behöver inte alltid ges till organisationer som hetsar mot folkgrupp och gör nazisthälsningar, skriver Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I morgon ska det ske igen. Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, ska marschera på Göteborgs gator. Nazisterna väljer att göra det i samband med Bokmässan och den judiska högtiden Jom Kippur. Det är en tydlig strategi från nazisterna att försöka ta plats vid symboliskt viktiga tider och platser. Vi har tidigare sett det under första maj, Kristallnatten och i Almedalen och många, många med oss är djupt upprörda över helgens demonstration. Judar i Sverige ska inte behöva stå ut med det på sin egen högtidsdag. Ingen i Sverige ska behöva känna sig rädd för nazister. 


LÄS MER: Naziledarnas våldsregler för marschen i Göteborg


Vänsterpartiet tycker att det är bra att en domstol har ändrat nazisternas demonstrationsväg bort från Bokmässan och synagogan. NMR:s närvaro utgör ett konkret hot. Det sker här och nu. Det är en terrororganisation vars medlemmar begått våldsdåd och attacker mot flyktingar, hbtq-personer och politiska motståndare. NMR har aktivister som fått paramilitär utbildning i Ryssland. 

Nyligen dömdes till exempel tre män med kopplingar till NMR till fängelse för att ha genomfört bombdåd i Göteborg. En av männen dömdes i hovrätten för inblandning i ett attentat mot Syndikalisternas lokal och alla tre dömdes för inblandning i ett annat attentat mot ett flyktingboende i Torslanda, där bomben tack och lov aldrig detonerade.

Vi vill se över lagstiftningen

Den typen av terrororganisationer måste vi inom politiken bekämpa. Vi vill tillsammans med regeringen se över lagstiftningen för att bättre komma åt de lagbrott som nazisterna faktiskt begår. Men även grupper med vidriga åsikter har mötesfrihet. Samtidigt innebär det inte att polisen alltid måste säga ja när någon vill hålla ett torgmöte eller demonstrera, eller att de måste ge tillstånd om det finns skäl att tro att hets mot folkgrupp, nazisthälsningar eller nazistiska symboler kommer att finnas. Politiken måste styra polisen, hatbrott måste ges högre prioritet och nazisterna ses som den säkerhetsrisk de är för människor runtomkring. 

Vi vet alla att våldet är en central del av den nazistiska ideologin. Deras våld har även strategiska syften: att skrämma bort det breda folkliga motståndet och att provocera fram bråk så att motståndarna utmålas som lika goda kålsupare. Nazismen, fascismen och rasismen behöver våld, konfrontation och hat för att växa. 


LÄS MER: Vi judar känner skräck in i benmärgen


Men våldet ska inte segra. Vi som tror på det öppna demokratiska samhället och alla människors lika värde står därför upp mot nazisterna med fredliga medel. Våld som politisk metod hör inte hemma i en demokrati. En bred antirasistisk och antifascistisk rörelse kräver ett starkt folkligt stöd. Alla ska känna sig välkomna och det ska vara lugnt att ta med sig sin mormor eller sina barn på en manifestation. Då blir vi som starkast.  

Vi medborgare har huvudansvaret i motståndet

I morgon, fredag, ska jag själv delta i en manifestation i Göteborg med namnet "Manifestation för öppenhet och demokrati". Vänsterpartiet i Göteborg är med och arrangerar tillsammans med flera andra riksdagspartier. Vi välkomnar det här samarbetet. Det är vi tillsammans – partier, organisationer och vanligt folk – som har huvudansvaret för att sköta det breda antirasistiska motståndet. 

Vi får heller aldrig sluta arbeta för ett mer jämlikt samhälle där alla har en plats. Att arbeta för en levande demokrati med rättvisa och jämlikhet är samtidigt att arbeta mot nazisternas grogrund. Vänsterpartiets ser att i en effektiv antirasistisk strategi är det centralt att kunna mobilisera något eget, att alltid fortsätta bygga ett bättre samhälle, med mer jämlikhet mellan kvinnor och män, att minska arbetslöshet, segregation och bostadsbrist och att få ungdomar som tappat framtidstron att återfå den. Det är ett stort och svårt jobb som måste göras samtidigt som vi också är en del av den breda kampen mot rasism och hat.

Vi kommer aldrig att låta nazisterna ta över våra gator och torg. Vi kommer aldrig att låta dem ta över vårt land. 


Av Jonas Sjöstedt

Partiledare, Vänsterpartiet