Terrorism måste fördömas och bekämpas oavsett var den inträffar och vilka offren är. Men just nu verkar Sverige strunta blankt i den terrorism som riktas mot israeliska civila, skriver Israels ambassadör Isaac Bachman. Foto: Privat.Terrorism måste fördömas och bekämpas oavsett var den inträffar och vilka offren är. Men just nu verkar Sverige strunta blankt i den terrorism som riktas mot israeliska civila, skriver Israels ambassadör Isaac Bachman. Foto: Privat.
Terrorism måste fördömas och bekämpas oavsett var den inträffar och vilka offren är. Men just nu verkar Sverige strunta blankt i den terrorism som riktas mot israeliska civila, skriver Israels ambassadör Isaac Bachman. Foto: Privat.
Inte heller då den svenska riksdagen samlades för partiledardebatt häromdagen kunde vi höra ens ett ord om terrordåden. Detta reflekterar den allmänna svenska hållningen till terrorism mot Israel, skriver Israels ambassadör Isaac Bachman. Foto: Abir Sultan / Epa / TtInte heller då den svenska riksdagen samlades för partiledardebatt häromdagen kunde vi höra ens ett ord om terrordåden. Detta reflekterar den allmänna svenska hållningen till terrorism mot Israel, skriver Israels ambassadör Isaac Bachman. Foto: Abir Sultan / Epa / Tt
Inte heller då den svenska riksdagen samlades för partiledardebatt häromdagen kunde vi höra ens ett ord om terrordåden. Detta reflekterar den allmänna svenska hållningen till terrorism mot Israel, skriver Israels ambassadör Isaac Bachman.  Foto: Abir Sultan / Epa / Tt

Terrorn mot Israel måste fördömas

Publicerad

Terrorism måste fördömas och bekämpas oavsett var den inträffar och vilka offren är. Men just nu verkar Sverige strunta blankt i den terrorism som riktas mot israeliska civila, skriver Israels ambassadör Isaac Bachman.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Under de senaste två veckorna har vi sett ännu en våg av terrorism riktad mot israeliska civila. Vi har sett fler än 100 terrorattentat med flera döda och ännu fler skadade. Bara den 13 oktober dödades tre israeler och 20 skadades i fem separata attacker.

Trots detta förblir den svenska regeringen tyst – inga officiella uttalanden eller fördömanden av terrorn har gjorts. Allt vi lyckats hitta är två vaga och neutrala ”tweets” gjorda av en minister.

Twitterinläggen nämner överhuvudtaget inte vilka som står bakom dessa terrorattacker – palestinier. Det ena inlägget nämner inte ens vilka offren är – civila israeler. Inget av inläggen nämner terrorism eller terrorist.

Inte heller då den svenska riksdagen samlades för partiledardebatt häromdagen kunde vi höra ens ett ord om terrordåden. Detta reflekterar den allmänna svenska hållningen till terrorism mot Israel.

Då terrorattentat genomförs i andra delar av världen, som till exempel Paris och Köpenhamn, är den svenska reaktionen av en helt annan karaktär. Detta är fullt förståeligt.

Problemet är att när terror drabbar israeler är reaktionen sparsam. Dessutom är attackerna i Europa ofta isolerade händelser jämfört med den pågående terrorvågen som nu drabbar Israel.

 

I årtionden har palestinska ledare medvetet närt en kultur av hat och indoktrinerat sina unga i uppfattningen att judar inte är människor. Den terrorism vi nu ser i Israel är ett direkt resultat av antisemitisk propaganda. Palestinska och islamistiska ledare samt organisationer uppviglar till våld och uppmanar sina följare att ”skydda” al-Aqsa moskén på Tempelberget mot judiska ”inkräktare” och deras ”smutsiga fötter”.

Orden kommer från den Palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas. Uppmaningarna baseras på falska anklagelser om Israels påstådda avsikter att ändra den nuvarande hållningen och därmed hota moskén och tillträde till den.

De som står bakom anklagelserna ignorerar verkligheten totalt.

Fakta i detta fall är att 3,5 miljoner muslimer besökte Tempelberget förra året jämfört med 200 000 kristna och endast 12 500 judar.

 

De palestinska och islamistiska ledare som gång på gång uppmanar sina följare att ”skydda” moskén gör så medvetet för att uppvigla till terror. Resultatet är knivdåd mot civila israeler, självmordsbombare och avrättningar ombord på bussar.

Det är oroväckande att Sverige har en annorlunda hållning till den terrorism som drabbar Europa jämfört med den terrorism som hotar Israel. Den olyckliga, och tyvärr långa, israeliska erfarenheten av terrorism har lärt oss att den måste fördömas och bekämpas oavsett var den inträffar och vilka offren är.

Detta är särskilt viktigt då den kommer från samma källa. Att inte kraftfullt fördöma de terrordåd vi nu ser i Israel skadar det viktiga och universella arbetet mot den globala terrorn.

 

Isaac Bachman

Israels ambassadör i Sverige

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kommentera och läs andras kommentarer Regler & villkor
Till Expressens startsida

Mest läst i dag