Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Terrorn mot Israel måste fördömas

Terrorism måste fördömas och bekämpas oavsett var den inträffar och vilka offren är. Men just nu verkar Sverige strunta blankt i den terrorism som riktas mot israeliska civila, skriver Israels ambassadör Isaac Bachman. Foto: Privat.
Inte heller då den svenska riksdagen samlades för partiledardebatt häromdagen kunde vi höra ens ett ord om terrordåden. Detta reflekterar den allmänna svenska hållningen till terrorism mot Israel, skriver Israels ambassadör Isaac Bachman. Foto: Abir Sultan / Epa / Tt

Terrorism måste fördömas och bekämpas oavsett var den inträffar och vilka offren är. Men just nu verkar Sverige strunta blankt i den terrorism som riktas mot israeliska civila, skriver Israels ambassadör Isaac Bachman.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Under de senaste två veckorna har vi sett ännu en våg av terrorism riktad mot israeliska civila. Vi har sett fler än 100 terrorattentat med flera döda och ännu fler skadade. Bara den 13 oktober dödades tre israeler och 20 skadades i fem separata attacker.

Trots detta förblir den svenska regeringen tyst – inga officiella uttalanden eller fördömanden av terrorn har gjorts. Allt vi lyckats hitta är två vaga och neutrala ”tweets” gjorda av en minister.

Twitterinläggen nämner överhuvudtaget inte vilka som står bakom dessa terrorattacker – palestinier. Det ena inlägget nämner inte ens vilka offren är – civila israeler. Inget av inläggen nämner terrorism eller terrorist.

Inte heller då den svenska riksdagen samlades för partiledardebatt häromdagen kunde vi höra ens ett ord om terrordåden. Detta reflekterar den allmänna svenska hållningen till terrorism mot Israel.

Då terrorattentat genomförs i andra delar av världen, som till exempel Paris och Köpenhamn, är den svenska reaktionen av en helt annan karaktär. Detta är fullt förståeligt.

Problemet är att när terror drabbar israeler är reaktionen sparsam. Dessutom är attackerna i Europa ofta isolerade händelser jämfört med den pågående terrorvågen som nu drabbar Israel.

 

I årtionden har palestinska ledare medvetet närt en kultur av hat och indoktrinerat sina unga i uppfattningen att judar inte är människor. Den terrorism vi nu ser i Israel är ett direkt resultat av antisemitisk propaganda. Palestinska och islamistiska ledare samt organisationer uppviglar till våld och uppmanar sina följare att ”skydda” al-Aqsa moskén på Tempelberget mot judiska ”inkräktare” och deras ”smutsiga fötter”.

Orden kommer från den Palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas. Uppmaningarna baseras på falska anklagelser om Israels påstådda avsikter att ändra den nuvarande hållningen och därmed hota moskén och tillträde till den.

De som står bakom anklagelserna ignorerar verkligheten totalt.

Fakta i detta fall är att 3,5 miljoner muslimer besökte Tempelberget förra året jämfört med 200 000 kristna och endast 12 500 judar.

 

De palestinska och islamistiska ledare som gång på gång uppmanar sina följare att ”skydda” moskén gör så medvetet för att uppvigla till terror. Resultatet är knivdåd mot civila israeler, självmordsbombare och avrättningar ombord på bussar.

Det är oroväckande att Sverige har en annorlunda hållning till den terrorism som drabbar Europa jämfört med den terrorism som hotar Israel. Den olyckliga, och tyvärr långa, israeliska erfarenheten av terrorism har lärt oss att den måste fördömas och bekämpas oavsett var den inträffar och vilka offren är.

Detta är särskilt viktigt då den kommer från samma källa. Att inte kraftfullt fördöma de terrordåd vi nu ser i Israel skadar det viktiga och universella arbetet mot den globala terrorn.

 

Isaac Bachman

Israels ambassadör i Sverige

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!