Björn Ulvaeus. Foto: PONTUS LUNDAHL/TTBjörn Ulvaeus. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Björn Ulvaeus. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Foto: NIKLAS LARSSONFoto: NIKLAS LARSSON
 Foto: NIKLAS LARSSON
Foto: LINNEA RHEBORGFoto: LINNEA RHEBORG
 Foto: LINNEA RHEBORG
Foto: LINNEA RHEBORGFoto: LINNEA RHEBORG
 Foto: LINNEA RHEBORG

Det stockholmarna visat är motsatsen till intolerans

Publicerad

Är fiktionen om terroristens idealsamhälle så stark att han verkligen finner det olidligt att leva här? I så fall kan jag på sätt och vis förstå honom. Jag tror att jag hellre skulle dö än att leva i ett muslimskt kalifat, skriver Björn Ulvaeus. 

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För de flesta av oss är det omöjligt att föreställa sig hur tankarna går i hjärnan på en terrorist. Vad är det som leder fram till hans slutgiltiga och dödliga beslut? Tycker han att livet är outhärdligt i ett modernt, sekulärt, liberalt, demokratiskt samhälle? Är fiktionen om hans idealsamhälle så stark att han verkligen finner det olidligt att leva här? I så fall kan jag på sätt och vis förstå honom. Jag tror att jag hellre skulle dö än att leva i ett muslimskt kalifat. Utan att ta med mig oskyldiga medmänniskor i döden.

Vi lever i sociala konstruktioner med väggar, golv och tak. Vi lever i fiktioner. Pengar, stat, ideologi och religion. Alltsedan evolutionen gav oss medvetande är vi lika mycket våra berättelser som vårt fysiska jag. Vi kan inte leva utan fiktioner, men vi kan se igenom dem. Man kan se dem som gigantiska, spröda glaskomplex, som går över, under och igenom varandra i intrikata, snirklande mönster och irrvägar. Men igenom dem ser vi skogarna, haven och bergen. Det som vi kallar naturen, den som fanns där innan vi började skapa våra berättelser.

Problemet är att glasväggarna för många människor är som de svarta fönstren i en skottsäker limousine. Man ser inte igenom dem och tror att de inte kan forceras. 

 

LÄS MER: Besegra det onda med det goda

 

Terroristen är invaderad av en parasit vars gift framkallar en förvriden världsbild. Giftet är komplext till sin sammansättning och man har inte fullt ut kunnat definiera vad beståndsdelarna är. Man vet dock att giftet ger upphov till en fiktion om världen som den förgiftade håller för sann. Han är fast i den, kan inte se igenom. Han kan inte ens hypotetiskt föreställa sig att berättelsen han betraktar som gudagiven likaväl skulle kunna vara påhittad av människor. 

Det finns en berättelse som är skriven av människor för människor. 

Det som Stockholmarna manifesterat och visat på de senaste dagarna är motsatsen till den fundamentalistiska intolerans och inskränkthet som söker sitt berättigande i gudomlig uppenbarelse. 

Det finns en berättelse som är skriven av människor för människor: FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Den har vi människor hittat på för att kunna leva i fred med varandra. Fritt tänkande, upplysta, förnuftiga kvinnor och män skrev den. Vårt bästa försvar mot de mörka krafter som representeras av terroristen på Drottninggatan är att uppfostra våra barn till fritt tänkande, upplysta, förnuftiga kvinnor och män. 

 

Björn Ulvaeus  

Musiker, textförfattare och låtskrivare

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag