Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det stockholmarna visat är motsatsen till intolerans

Björn Ulvaeus.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Foto: NIKLAS LARSSON
Foto: LINNEA RHEBORG
Foto: LINNEA RHEBORG

Är fiktionen om terroristens idealsamhälle så stark att han verkligen finner det olidligt att leva här? I så fall kan jag på sätt och vis förstå honom. Jag tror att jag hellre skulle dö än att leva i ett muslimskt kalifat, skriver Björn Ulvaeus. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För de flesta av oss är det omöjligt att föreställa sig hur tankarna går i hjärnan på en terrorist. Vad är det som leder fram till hans slutgiltiga och dödliga beslut? Tycker han att livet är outhärdligt i ett modernt, sekulärt, liberalt, demokratiskt samhälle? Är fiktionen om hans idealsamhälle så stark att han verkligen finner det olidligt att leva här? I så fall kan jag på sätt och vis förstå honom. Jag tror att jag hellre skulle dö än att leva i ett muslimskt kalifat. Utan att ta med mig oskyldiga medmänniskor i döden.

Vi lever i sociala konstruktioner med väggar, golv och tak. Vi lever i fiktioner. Pengar, stat, ideologi och religion. Alltsedan evolutionen gav oss medvetande är vi lika mycket våra berättelser som vårt fysiska jag. Vi kan inte leva utan fiktioner, men vi kan se igenom dem. Man kan se dem som gigantiska, spröda glaskomplex, som går över, under och igenom varandra i intrikata, snirklande mönster och irrvägar. Men igenom dem ser vi skogarna, haven och bergen. Det som vi kallar naturen, den som fanns där innan vi började skapa våra berättelser.

Problemet är att glasväggarna för många människor är som de svarta fönstren i en skottsäker limousine. Man ser inte igenom dem och tror att de inte kan forceras. 


LÄS MER: Besegra det onda med det goda


Terroristen är invaderad av en parasit vars gift framkallar en förvriden världsbild. Giftet är komplext till sin sammansättning och man har inte fullt ut kunnat definiera vad beståndsdelarna är. Man vet dock att giftet ger upphov till en fiktion om världen som den förgiftade håller för sann. Han är fast i den, kan inte se igenom. Han kan inte ens hypotetiskt föreställa sig att berättelsen han betraktar som gudagiven likaväl skulle kunna vara påhittad av människor. 

Det finns en berättelse som är skriven av människor för människor.

Det som Stockholmarna manifesterat och visat på de senaste dagarna är motsatsen till den fundamentalistiska intolerans och inskränkthet som söker sitt berättigande i gudomlig uppenbarelse. 

Det finns en berättelse som är skriven av människor för människor: FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Den har vi människor hittat på för att kunna leva i fred med varandra. Fritt tänkande, upplysta, förnuftiga kvinnor och män skrev den. Vårt bästa försvar mot de mörka krafter som representeras av terroristen på Drottninggatan är att uppfostra våra barn till fritt tänkande, upplysta, förnuftiga kvinnor och män. 


Björn Ulvaeus  

Musiker, textförfattare och låtskrivare