"Telekompaketet kommer inte begränsa internet"

Publicerad
Uppdaterad
IT-aktivisten Christoffer Kullenberg kallade regeringen för internetfientlig eftersom den inte ställer sig bakom två tillägg till EU:s telekompaket som skulle ge större rättsäkerhet.
Nu slår infrastrukturminister Åsa Torstensson tillbaka:
"Det finns inget i telekompaketet om att begränsa internet eller om att stänga av enskilda."
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Christoffer Kullenbergs artikel tar upp den viktiga frågan om internets betydelse i ett demokratiskt samhälle. Dessvärre skjuter han över målet då artikeln innehåller felaktigheter och missförstånd.
Kullenberg ställer sig frågande till varför den svenska regeringen inte har förordat tillägg 138 (till ramdirektivet) och 166 (till USO-direktivet). Och att regeringen därmed förordat en utveckling mot ett ”kabel-tv-liknande”-internet med restriktioner och kontroll.

Till att börja med måste jag dementera att telekompaketet skulle förvandla internet till något slags kabel-tv. Det finns över huvud taget inga sådana skrivningar alls, och har heller inte funnits.
Europaparlamentets bägge tillägg är från början specialskrivna för att blockera ett franskt lagförslag som handlar om att franska internetanvändare kan stängas av. Hur mycket vi än ogillar det franska lagförslaget måste vi ställa oss frågan om det är rimligt att EU:s beslutanderätt över enskilda stater ska utformas slumpvis, beroende på vad majoriteten i EU-parlamentet för stunden anser om lagförslag i enskilda länder. Frågan som bör ställas är vad som händer om en annan majoritet i parlamentet förordar att det ska införas ett kabel-tv-liknande internet eller att människor på rättsosäker grund stängs av från nätet? Eller om parlamentet vill införa obligatorisk förmögenhetsskatt? Det är viktigt att nationella beslut tas på nationell nivå så att väljarna kan ställa sina nationella politiker till ansvar när det inför regler som de ogillar.

Dessutom bör det tilläggas att så öppet som tillägg 138, och sedermera 46, är skrivet finns det en risk för att även civilrättsliga avtal kan träffas. Det skulle i så fall innebära att internetleverantörerna kan tvingas gå till domstol för att säga upp abonnemang för kunder som struntar i att betala sina fakturor eller som bedriver organiserat spammande.
Även om syftet med tilläggen är gott så måste de omformuleras så att de uttrycker syftet på ett korrekt sätt. I skrivande stund pågår ett sådant arbete.

Telekompaketet är en översyn av befintliga direktiv inom området elektronisk kommunikation och innehåller regler om konkurrens och konsumentskydd inom sektorn elektronisk kommunikation. Som exempel kan nämnas hur fördelning av radiospektrum ska gå till och hur skyddet för personer med funktionsnedsättning ska stärkas. Detta är områden som lämpar sig för EU-lagstiftning och harmonisering. Det finns inget i telekompaketet om att begränsa internet eller om att stänga av enskilda, vilket självklart är väldigt bra. Tvärtom finns det redan i dag ett starkt skydd för våra rättigheter och friheter i Sveriges grundlagar och på EU-nivå fastslår e-handelsdirektivet att internetleverantörer som huvudregel inte ska hållas ansvariga för vilken form av data som överförs i näten.

Åsa Torstensson
Infrastrukturminister

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag