Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tänker V och MP sänka det svenska skogsbruket?

Alla fakta på bordet talar mot skogsnäringens kritiker, skriver KD-debattörerna.Foto: NILS JAKOBSSON/BILDBYRÅN
Sara Skyttedal (KD), Europaparlamentariker.Foto: FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES
Kjell-Arne Ottosson (KD), miljöpolitisk talesperson.Foto: Henrik Montgomery/TT
Magnus Oscarsson (KD), jordbrukspolitisk talesperson.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det blåser åter upp till strid i EU om skogsnäringen. Det svenska skogsbruket hotas som en följd av felslut från kontinentens politiker – men också från våra egna Miljöpartister och Vänsterpartister.

Det är en obegriplig strävan, skriver Sara Skyttedal, Kjell-Arne Ottosson och Magnus Oscarsson (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Svensk skogsnäring bidrar till den gröna omställningen och ska ses som en tillgång, inte ett hot, i färdvägen mot ekologisk hållbarhet.

Det är svårt att förstå skogsnäringens kritiker. Alla fakta på bordet talar mot deras teser. Trots ett mycket aktivt skogsbruk, och det faktum att svensk skogsindustri står för tio procent av svensk industris sysselsättning, har vi i dag mer skog än någonsin tidigare i Sverige. Antalet skogskubikmeter i Sverige är dubbelt så många nu, som för hundra år sedan. 

Skogen bra för klimatet

Träd som växer binder koldioxid, vilket gör att det aktiva skogsbruket – med avverkning och återplantering – till sin natur bidrar till klimatanpassningen. Vi använder också trävirke för att ersätta material med betydligt högre CO2-avtryck, exempelvis stål. Och därutöver kan vi ur skogens produkter dessutom utvinna bioenergi som bidrar till att fasa ut fossila bränslen.

Förutsättningar för det svenska skogsbruket har trots detta varit en pågående strid i den svenska politiken i många år. Men samtidigt har striden obegripligt nog också flyttat till Bryssel. 

Klåfingriga EU vill diktera villkoren

I grunden är inte skogspolitiken något som borde förläggas till EU. Men EU-kommissionen tycker uppenbart annorlunda. I sin nysläppta strategi för biologisk mångfald framgår det att kommissionen vill att EU inför nya gemensamma regler för hur stor landyta som ska skyddas, och därmed inte får brukas. Får kommissionen som den vill ska trettio procent av landmassan avsättas.  Det råder ännu oklarheter hur detta ska implementeras i lagstiftning, och hur olika typer av skog som Sverige i dag har restriktioner kring brukandet av ska räknas in. 

Återstår att se om V och MP i EU-parlamentet kommer alliera sig med kontinentens populister även denna mandatperiod

Men själva kärnan är detta: Svensk skogspolitik riskerar återigen bli föremål för förhandlingar med politiker som helt enkelt saknar förståelse för det nordiska skogsbruket.

Olika förutsättningar

Ute i Europa finns länder som i decennier avverkat utan att återplantera. En historisk bakgrund som naturligtvis präglar dessa länders politiker i diskussionerna om skogen. Men det speglar också själva problemet som sådant, nämligen de vitt skilda förutsättningarna som råder i unionen vad gäller skogsbruk. Därför bör också skogspolitiken tillåtas se annorlunda ut inom EU.

Tyvärr är inte heller avsättande av skog för skydd den enda striden som väntar när det gäller EU:s skogspolitik. EU-kommissionen vill samtidigt revidera det så kallade förnybartdirektivet, som reglerar vilka energikällor som får räknas som förnybara och inte. Förslag om att vind- och vattenkraft ska ges fördelar, som skoglig bioenergi inte får, väntas komma. 

V och MP på populisternas sida

Förra mandatperioden försökte Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Europaparlamentet slå undan benen för den svenska skogsnäringens produktion av bioenergi genom att stödja ett förslag från de italienska populisterna i Femstjärnerörelsen om att förbjuda stubbar och rundvirke vid produktion av bioenergi. 

Återstår att se om Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Europaparlamentet även denna mandatperiod kommer alliera sig med kontinentens populister i en obegripliga strävan att försvåra för det svenska skogsbruket.

 

Av Sara Skyttedal (KD)

Europaparlamentariker

Kjell-Arne Ottosson (KD)

Riksdagsledamot, miljöpolitisk talesperson

Magnus Oscarsson (KD)

Riksdagsledamot, jordbrukspolitisk talesperson