Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tänk på kommunismens offer innan du röstar på V

Kommunistiska partiet första maj-demonstrerar i Stockholm 2016. ”Många vänsterpartister ser inte Kommunistiska partiet som ett odemokratiskt stalinistiskt parti utan som en progressiv kraft”, skriver Magnus Utvik.
Foto: TT
Magnus Utvik är tidigare V-medlem och författare till boken ”Partiet på kant med (v)erkligheten”.
Magnus Utvik.
Foto: STEFAN APELGREN

Om man nu vill bekämpa extremismen i Europa, varför välja Vänsterpartiet med dess mörka förflutna? skriver författaren och tidigare partimedlemmen Magnus Utvik.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | EU-VALET. Efter Berlinmurens fall för trettio år sedan pratade man med rätta om kommunismens död. Men för Vänsterpartiet 2019 är kommunismens idé i högsta grad levande. I partiprogrammet kan man läsa att partiet kämpar för ”kapitalismens avskaffande” och ett ”klasslöst samhälle” vilket är den kommunistiska idéns mål. Trots detta och partiets mer än 70 år långa solidaritet med Sovjetunionen, rustar nu partiet för EU-valet med fler väljare i ryggen än på mycket länge. 

En förklaring till partiets framgång är att en röst på Vänsterpartiet upplevs vara en aktiv handling i kampen mot den framväxande högerextremismen. Men om man nu, precis som undertecknad, vill bekämpa högerextremismen i Europa, varför välja Vänsterpartiet med dess mörka förflutna? 

Vill inte bli påminda

När jag skrev boken ”Partiet på kant med (v)erkligheten” drevs jag av viljan att upplysa om Vänsterpartiets band till de socialistiska diktaturerna och partiets svek mot fackföreningsrörelsen Solidaritet i Polen. 

Sedan dess har jag diskuterat med hundratals vänstermänniskor i olika sammanhang. Att döma av den hätska tonen från vänsterhåll vill medlemmar och sympatisörer inte bli påminda om den kommunistiska historien. Sanningen kan skapa en existentiell smärta. Du kan som ung eller erfaren vänsteraktivist börja tvivla på gamla dogmer och fjärma dig från den kommunistiskt influerade vänstern. Du förlorar tron, dina vänner och livet måste upptäckas på nytt. Bättre att minnas de ljusa ögonblicken, bortförklara och trivialisera rent brottsliga ställningstaganden som den kommunistiska rörelsen gjort sig skyldig till. 

Vänsterpartiets toppkandidat till EU, Malin Björk, med partiledaren Jonas Sjöstedt.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Kommunismens idé i partiprogrammet

För dem som röstar på Vänsterpartiet utan sympatier för den kommunistiska idén, verkar Marx och Lenin vara för alltid bortglömda och begravda. Men som partiprogrammet visar är kommunismens idé fortfarande det bärande elementet i Vänsterpartiets politik. 

Detta märks också i partiets samarbete med Kommunistiska partiet som bjuder in den Nordkoreanska ambassadören till partiets kongresser. Vänsterpartiet och Kommunistiska partiet delar samma grundsyn på kapitalismen, den amerikanska imperialismen och båda partierna har en vision om ett socialistiskt Sverige. De partiavdelningar inom Vänsterpartiet som firar första maj med stalinisterna i Kommunistiska partiet förklarar sitt samarbete med att de vill samla hela den breda vänstern. 

Samarbete med Kim Jong-Uns anhängare

Alltså: Många vänsterpartister ser inte Kommunistiska Partiet som ett odemokratiskt stalinistiskt parti utan som en progressiv kraft. Och är Kommunistiska partiet det i dag så kommer partiet att vara det i den ”socialistiska samhällsomvandling” som Vänsterpartiet strävar efter. Jag vill fråga alla Vänsterpartiets sympatisörer: Har inte ett parti som säger sig tillhöra arbetarrörelsen passerat en moralisk gräns när det i kampen för ”ett Europa för alla, inte bara de rika”, samarbetar med Kim Jong-Uns anhängare i Sverige?

Välj ett antitotalitärt parti i stället

När den socialistiska diktaturen hade fallit i Tjeckoslovakien stod den tjeckiska medborgarrättskämpen Václav Havel på en balkong i Prag och hyllades av hundratusentals människor. Han sa: ”De strömmar av blod som har flutit i Ungern, Polen, Tyskland och nyligen på ett så uppskakade sätt i Rumänien, liksom det hav av blod som folken i Sovjetunionen har ljutit får inte glömmas bort framför allt därför att varje människas lidande angår varje mänsklig varelse”.  

Vi bör hedra kommunismens offer genom att minnas Havels ord och i EU-valet välja ett sant antitotalitärt parti i stället för Vänsterpartiet i kampen mot alla former av extremism. 


Av Magnus Utvik

Författare till boken ”Partiet på kant med (v)erkligheten”