Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tamara Spiric borde leda Vänsterpartiet

Partiledarstriden: ”Kommer bli svårt för Vänsterpartiet”
Tamara SpiricFoto: Edward Beskow

I en tid då rasismen och högerpopulismen når osannolik framgång så behövs någon som kan ta över efter Jonas Sjöstedt som den starkaste antirasistiska rösten.

Då behövs en färgstark person som folk hör och förstår.

Tamara Spiric är den personen, skriver flera lokala V-företrädare från Västerbotten.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi menar att Tamara Spiric, tidigare kommunalråd i Umeå, är nästa partiledare med förmågan att ytterligare kunna lyfta oss som parti. Tamara kom till Sverige som 12-åring under Balkankriget på 1990-talet och med sin bakgrund representerar hon det moderna Sverige. Hon har växt upp i gruvsamhället Gällivare och i Umeås hyresrättskvarter, och som vuxen bott i både Halland och Stockholmsförort. Det gör att hon har erfarenhet av de olika villkoren som finns i vårt avlånga land. 

I nio år var hon gruppledare för Vänsterpartiet i Umeå i både opposition och majoritet. Under 2010-14 var hon vårt färgstarka kommunalråd i styrande majoritet. Hennes förhandlingsskicklighet och förmåga att formulera, leda och leverera politiska reformer gjorde att V under denna period var de som fick igenom flest av sina vallöften av alla politisk partier enligt oberoende granskning. Hon utarbetade och såg till att reformer som ungdomsjobb och sociala investeringar för barn och unga blev verklighet, något som också prisades av Majblomman.

Hon gav oss ett av Sveriges starkaste väljarstöd för V

Hon drev igenom förbättring av personalens arbetsvillkor inom äldreomsorgen och höll emot S påtryckningar och i budgetförhandlingar säkrade satsningar istället för nedskärningar i äldreomsorgen och förskolan. Jämställdhetssatsningar som låglönesatsningar, Hedlunda genusförskola, feministiskt självförsvar och Sveriges första Kvinnohistoriska museum i Umeå finns också på hennes lista över genomförda reformer. Tamaras meritlista visar att hon har förmåga att leverera resultat och visa på att det gör skillnad när Vänsterpartiet styr. 

Som tonåring gick hon med i Ung Vänster och är väl förankrad i Vänsterpartiets organisation och politik. Hon har ledarförmåga med ett tydligt resultatinriktat fokus. Hon har en vass strategisk blick, en enastående analysförmåga och framför allt förmågan att samla folk. Hon har framgångsrikt jobbat med att utveckla både partiet och politiken. Under hennes tid som gruppledare växte Vänsterpartiet Umeå från 60 till 400 medlemmar. Det jobb hon gjorde och organisationen hon byggde gav oss också ett av Sveriges starkaste väljarstöd för V. Det senaste året har hon återvänt till politiken som krönikör i Flamman och att jobba för partiet i Region Stockholm.

För besvikna S-väljare ska det vara självklart att välja V

Tamara har suttit i partistyrelsen i 8 år och ingått i partiets verkställande utskott. Hon har varit ersättare i förbundsstyrelsen för Sveriges kommuner och landsting (idag SKR) och var ledande skolpolitiker i Umeå under 2002–2014 samt arbetat med integrationsfrågor. 

I en tid då rasismen och högerpopulismen når osannolik framgång så behövs någon som kan ta över efter Jonas Sjöstedt som den starkaste antirasistiska rösten för att vända denna farliga trend. För besvikna S-väljare, vanliga arbetare och landsortsbor som Tamara har lätt att tala med, ska det vara självklart att gå till V i stället för SD. När snart var fjärde invånare röstar på SD så behövs en färgstark person som folk hör och förstår. Tamara är den personen.

Utöver att hon har det som krävs politiskt och strategiskt så har hon en medial förmåga och går genom rutan med sin enkla, tuffa och rappa stil som kan tilltala helt nya grupper som redan idag delar Vänsterpartiets värderingar. Jonas lämnar efter sig ett starkt och enat parti, vilket är guldläge för partiet att växa. Trots att Jonas varit en fantastisk partiledare med ett mycket stort förtroendekapital, såväl inom som utanför partiet, och som kommer att lämna ett tomrum efter sig så är partiets potential lång över dagens 8 %. Vi menar att hela landet har samma potential som Umeås 16,2 %.

Dit kan vi nå med Tamara Spiric som nästa partiledare för Vänsterpartiet.

Ulrika Edman, (V) gruppledare Umeå

LiseLotte Olsson, (V) regionråd Västerbotten

Kjell Öjeryd (V) kommunalråd Sorsele

Marita Westlund, (V) kommunpolitiker Sorsele

Inger Stenlund, (V) kommunpolitiker Sorsele

Bengt Abrahamsson, (V) kommunpolitiker Sorsele

Paavo Roukojärvi, (V) ordförande Robertsfors partiförening

Viktor Barth-Kron förklarar Vänsterpartiets interna bråk om SD

Experten förklarar Vänsterpartiets bråk om SD: Därför pågår interna strider – trots goda opinionssiffror