Låt pengarna hamna där de behövs. Hos dem som inte har råd att åka på semester med sina barn. Eller hos polisen, skolan, vården eller integrationen, skriver Lotta Lexén. Foto: SHUTTERSTOCKLåt pengarna hamna där de behövs. Hos dem som inte har råd att åka på semester med sina barn. Eller hos polisen, skolan, vården eller integrationen, skriver Lotta Lexén. Foto: SHUTTERSTOCK
Låt pengarna hamna där de behövs. Hos dem som inte har råd att åka på semester med sina barn. Eller hos polisen, skolan, vården eller integrationen, skriver Lotta Lexén. Foto: SHUTTERSTOCK
Lotta Lexén, yrkesarbetande tvåbarnsförälder som tycker att barnbidraget ska behovsanpassas. Foto: PRIVATLotta Lexén, yrkesarbetande tvåbarnsförälder som tycker att barnbidraget ska behovsanpassas. Foto: PRIVAT
Lotta Lexén, yrkesarbetande tvåbarnsförälder som tycker att barnbidraget ska behovsanpassas. Foto: PRIVAT
Att staten bjuder oss på två utlandsresor om året känns inte rimligt, skriver Lotta Lexén. Foto: COLOURBOXAtt staten bjuder oss på två utlandsresor om året känns inte rimligt, skriver Lotta Lexén. Foto: COLOURBOX
Att staten bjuder oss på två utlandsresor om året känns inte rimligt, skriver Lotta Lexén. Foto: COLOURBOX

Tack för barnbidraget, staten – men nej tack!

Publicerad

Min familj ska få 31 800 kronor per år av staten. För att vi har två frivilligt införskaffade barn. 

Låt pengarna hamna där de behövs i stället. Hos dem som inte har råd att åka på semester med sina barn. Eller hos polisen, skolan, vården eller integrationen, skriver tvåbarnsmamman Lotta Lexén.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Min familj ska få 4 800 kronor extra per år av staten. För att vi har två frivilligt införskaffade barn. Fram till nu har vi höstat in 27 000 kronor per år i barnbidrag, men från 2018 ska det alltså bli 31 800 klirrande kronor in på kontot kungör regeringen stolt.

Trevligt? Ja. Rätt? Inte om ni frågar mig.

 

LÄS MER: "Regeringen festar som om det inte fanns någon morgondag." 

 

Jag är en jäkel på att snickra ihop familjeresor till bra pris och nyligen åkte vi på All inclusive-resa till Kreta. Vi betalade 19 500 och vattenrutschkanorna levererade, liksom restaurangerna och havet. Nu på höstlovet blir det en resa till Polen med fint hotell och god mat. Ett års barnbidrag räcker för att bekosta dessa resor. Med 2018 års bidrag kan vi slänga in en rejäl hotellweekend i valfri svensk storstad också. Mysigt.

Men att staten i princip bjuder oss på två utlandsresor per år känns inte helt rimligt. Eller fem nya IPhone 7 om jämförelsen känns mer relevant.

Barnbidraget är härligt – men inte nödvändigt

Att få dessa pengar till skänks är mycket trevligt, men vi behöver dem faktiskt inte i vårt hushåll med två heltidsarbetande vuxna med hyfsad inkomst. Jag ser det inte alls som en mänsklig rättighet att kunna åka utomlands ett par gånger om året utan att behöva snåla in på något annat, eller att alla i familjen ska ha nya mobiltelefoner. Och man håller sig varm i jackor från de stora kedjorna. Vill vi gå ner i arbetstid kan vi omprioritera våra utgifter.

 

LÄS MER: Här är vinnarna och förlorarna i höstbudgeten 

 

"Du får ju inte pengarna för att åka utomlands, du får dem för att det kostar att ha barn", invänder kanske någon, och jag förstår också att barnbidraget inte är öronmärkt för lyxkonsumtion. Men vi har råd att åka på resor, klä våra barn, ge dem mat och betala allehanda medlemskap utan barnbidraget. Vi har råd att ge våra barn onödiga saker. Vi är lyckligt lottade. Bidraget är härligt, men långt ifrån nödvändigt. 

"Sätt in dem på sparkonto då, om de bränner så i fickan."

Lysande idé. Det blir ca 280 000 spänn per barn, plus ränta. Om vi investerar duktigt kan slanten växa rejält. Den checken på 18-årsdagen skulle nog göra oss populära. Jag kan skriva ”Med hälsning från Staten” på kortet. Men ska staten verkligen ge medelklassungar över en kvarts miljon i myndighetspresent?

Låt pengarna hamna där de behövs

Om barnbidraget finns för att minska klyftorna i samhället så känns det feltänkt. Många familjer behöver varenda krona från barnbidraget för att köpa mat och kläder till sina barn, och för att i bästa fall kunna åka på semester ibland. Det är de familjerna som ska ha bidrag. Medelklasskidsen kan köpa märkessneakers och förgyllda fidgetspinners för sin förstärkta månadspeng. Minskade klyftor?

 

LÄS MER: LEDARE – En lättsinnig valfläskbudget

 

Låt pengarna hamna där de behövs. Hos dem som inte har råd att åka på semester med sina barn. Hos dem som inte kan skicka med sina barn frukt till skolan och vars kylskåp för ofta gapar tomma i slutet av månaden. Eller hos polisen, skolan, vården eller integrationen. 

Det måste finnas viktigare användningsområden för pengarna än min och mina likars extra guldkantning av livet. Håll människor trygga, varma och mätta. Håll dem inte solbrända och Hilfigerklädda.

Jag tror heller inte att barnbidraget som det ser ut i dag är en nödvändig nativitetsmorot. När ett par med en nettoinkomst på exempelvis 70 000 kronor i månaden överväger barnskaffande är barnbidraget knappast en faktor, och där pengarna faktiskt behövs anser jag ju också att de ska finnas. Det är knappast det icke behovsprövade barnbidraget som ser till att det föds barn i Sverige.

Visst är det härligt när det dubbla barnbidraget anländer – det gör absolut skillnad på kontot, det ger tillvaron en extra guldkant, och vi kan spara lite extra till våra söner. Klart vi vill att de ska få ett startkapital inför vuxenlivet. Men det är en guldkant med bitter eftersmak.

Men tack ändå, Magdalena Andersson. Vi har bokat en ny solsemester.

 

Av Lotta Lexén

Yrkesarbetande tvåbarnsförälder

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag