Stig-Björn Ljunggren Foto: Patrik Österberg/IBLStig-Björn Ljunggren Foto: Patrik Österberg/IBL
Stig-Björn Ljunggren Foto: Patrik Österberg/IBL
Anna Kinberg Batra (M) Foto: Christian ÖrnbergAnna Kinberg Batra (M) Foto: Christian Örnberg
Anna Kinberg Batra (M) Foto: Christian Örnberg

Ta ut målvakten Anna Kinberg Batra!

Publicerad

Anna Kinberg Batras alternativ till ett SD-samarbete är att bilda ett betongblock med S, skriver Stig-Björn Ljunggren.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Eländet i moderaterna har nu gått så långt att tidningarna börjat göra listor på dina möjliga efterträdare. Enligt den mediala logiken är det Du som är Förloraren i den politiska teatern – en sådan måste alltid finnas på samma sätt som varje skolgård eller arbetsplats har någon som ska mobbas. Allt du gör framöver kommer att tolkas som ytterligare ett nederlag, som desperation eller fåfängt försök att vinna tillbaka väljarna.

På skalan av politiska problem, av den typ som tillämpas inom socialdemokratin, är du nu på väg att förflytta dig från Mona-läge (medierna har fått upp vittring) till Juholt-läge (skribenterna till nyårsrevyerna börjar vädra morgoluft).

Läget är således utmärkt. Det är nu du ska anfalla! Vad bör då göras?

Det är lättare att säga vad som inte ska göras. Nästa partiföreträdare som säger något i stil med ”vi är tydliga med att vi varit tydliga med….” bör sparkas. Timbro lär visst behöva arkivpersonal.

Du ska också sluta säga att ”efter nästa val vill vi få majoritet för att bilda en alliansregering”. Ryktet förtäljer att det är så du svarat när du fick en 2:a på bilbesiktningen senast. Så kan vi inte ha det.

Kom ihåg att politik är den ädla konsten att såga i plankor. Det kräver idogt förberedelsearbete och analys. Dina företrädare hade lyckosamma perioder när de identifierade väljarnas problem – och erbjöd lösningar på dessa.

Jarl Hjalmarson lyckades fånga den växande medelklassens längtan efter ett bättre liv utan socialistiska pekpinnar. Gösta Bohman gav medelklassen hopp om att slippa marginalskatter och regleringar. Och de nya moderaterna snodde socialdemokraternas berättelse genom att göra sig till det nya arbetarpartiet.

Men allt detta var modiga insatser i rätt ögonblick – men grundat på ett bra förberedelsearbete. Vilken är de växande grupperna i samhället? Vilka problem har de? Vad gör vi gör att hjälpa dem?

Det finns nu två våghalsiga vägar att gå.

Den ena är att slå er ihop med Sverigedemokraterna. Ni kan tillsammans bilda ett politiskt block för Sverige. EU-projektet lider mot sitt slut, vi lever i förkrigstid, den politiska situationen med kriminalitet och integrationsproblem kräver extraordinära lösningar med reformer av arbetsmarknaden och välfärdssystemet. 

Den andra alternativet är att med samma motiv som ovan bryta upp blockpolitiken. Bilda ett betongblock där moderaterna och socialdemokraterna tar över ansvaret. Ge fan i småjävlarna som ligger och skvalpar på 5 procent. Ställ kyrkan mitt i byn! 

Det är NU som någon av dessa vägar kan prövas. Svenska folket längtar efter företrädare som inte försvinner in i tapeten eller skyller ifrån sig. De vill ha någon med lite pondus. Som pekar med hela handen. Som har skapat en trovärdig kunskapsplattform för sitt tydliga alternativ. Någon som skapar en ny spelplan.

Det är bättre att du försöker ta den rollen än någon annan, för det verkar det inte finnas.

 

Stig-Björn Ljunggren

Socialdemokratisk statsvetare och samhällsdebattör som bland annat skrivit 3 böcker om moderaterna

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag