Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ta ut målvakten Anna Kinberg Batra!

Stig-Björn Ljunggren
Foto: Patrik Österberg/IBL
Anna Kinberg Batra (M)
Foto: Christian Örnberg

Anna Kinberg Batras alternativ till ett SD-samarbete är att bilda ett betongblock med S, skriver Stig-Björn Ljunggren.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Eländet i moderaterna har nu gått så långt att tidningarna börjat göra listor på dina möjliga efterträdare. Enligt den mediala logiken är det Du som är Förloraren i den politiska teatern – en sådan måste alltid finnas på samma sätt som varje skolgård eller arbetsplats har någon som ska mobbas. Allt du gör framöver kommer att tolkas som ytterligare ett nederlag, som desperation eller fåfängt försök att vinna tillbaka väljarna.

På skalan av politiska problem, av den typ som tillämpas inom socialdemokratin, är du nu på väg att förflytta dig från Mona-läge (medierna har fått upp vittring) till Juholt-läge (skribenterna till nyårsrevyerna börjar vädra morgoluft).

Läget är således utmärkt. Det är nu du ska anfalla! Vad bör då göras?

Det är lättare att säga vad som inte ska göras. Nästa partiföreträdare som säger något i stil med ”vi är tydliga med att vi varit tydliga med….” bör sparkas. Timbro lär visst behöva arkivpersonal.

Du ska också sluta säga att ”efter nästa val vill vi få majoritet för att bilda en alliansregering”. Ryktet förtäljer att det är så du svarat när du fick en 2:a på bilbesiktningen senast. Så kan vi inte ha det.

Kom ihåg att politik är den ädla konsten att såga i plankor. Det kräver idogt förberedelsearbete och analys. Dina företrädare hade lyckosamma perioder när de identifierade väljarnas problem – och erbjöd lösningar på dessa.

Jarl Hjalmarson lyckades fånga den växande medelklassens längtan efter ett bättre liv utan socialistiska pekpinnar. Gösta Bohman gav medelklassen hopp om att slippa marginalskatter och regleringar. Och de nya moderaterna snodde socialdemokraternas berättelse genom att göra sig till det nya arbetarpartiet.

Men allt detta var modiga insatser i rätt ögonblick – men grundat på ett bra förberedelsearbete. Vilken är de växande grupperna i samhället? Vilka problem har de? Vad gör vi gör att hjälpa dem?

Det finns nu två våghalsiga vägar att gå.

Den ena är att slå er ihop med Sverigedemokraterna. Ni kan tillsammans bilda ett politiskt block för Sverige. EU-projektet lider mot sitt slut, vi lever i förkrigstid, den politiska situationen med kriminalitet och integrationsproblem kräver extraordinära lösningar med reformer av arbetsmarknaden och välfärdssystemet. 

Den andra alternativet är att med samma motiv som ovan bryta upp blockpolitiken. Bilda ett betongblock där moderaterna och socialdemokraterna tar över ansvaret. Ge fan i småjävlarna som ligger och skvalpar på 5 procent. Ställ kyrkan mitt i byn! 

Det är NU som någon av dessa vägar kan prövas. Svenska folket längtar efter företrädare som inte försvinner in i tapeten eller skyller ifrån sig. De vill ha någon med lite pondus. Som pekar med hela handen. Som har skapat en trovärdig kunskapsplattform för sitt tydliga alternativ. Någon som skapar en ny spelplan.

Det är bättre att du försöker ta den rollen än någon annan, för det verkar det inte finnas.


Stig-Björn Ljunggren

Socialdemokratisk statsvetare och samhällsdebattör som bland annat skrivit 3 böcker om moderaterna