Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ta skydd – nu vill Ebba Busch bygga om vården

Ebba Busch, partiledare Kristdemokraterna.
Foto: PELLE T NILSSON/SPA
Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Foto: BERTIL ERICSON/TT
Jonas Lindberg (V), sjukvårdspolitisk talesperson i Region Stockholm.
Foto: Anna Drvnik

När Ebba Busch och Acko Ankarberg Johansson från KD säger sig vilja bygga om vården är det ännu ett tungt skäl att efterfråga skyddsutrustning, skriver Vänsterpartiets Karin Rågsjö och Jonas Lindberg. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Vi har sett vart en vård i händerna på Kristdemokraterna leder, inte minst i Region Stockholm som har ett riksintresse i och med pandemin. Det är i Stockholm det är flest sjuka. Det är också i Stockholm som vårdsystemet är sjukast.   

KD har tillsammans med övriga borgerliga partier haft makten över sjukvården i hela fjorton år. Med storvarsel och så strama budgetar för våra offentliga akutsjukhus att även revisorerna undrar hur det ska vara möjligt att leverera vård utifrån de nya avtalen och samtidigt hålla budget.

KD:s dystra vårdfacit

Vi förstår att KD vill dra bort blickarna från Stockholm, där de med klumpiga skalpeller flyttat resurser från akutsjukhusen och från vårdcentraler i områden där det bor människor med stort vårdbehov, för att i stället prioritera nätläkare, vårdvalsaktörer och konsulter. Vi förstår att Ebba Busch och Acko Ankarberg Johansson gärna vill styra blicken bort ifrån det verkliga systemfelet, nedskärningarna och utförsäljningarna, och i stället framställa bristerna i vården som om det vore ett organisationsproblem. 

Problemet är inte organisatoriskt, utan politiskt.  

Om DR Kry, Dr Capio och Dr Attendo styrde Sverige så som de via KD får styra i region Stockholm och inhösta ännu mer av våra skattemedel, skulle vården varken bli bättre, tryggare eller mer jämlik. 

Stoppa vinstutdelningen

Vänsterpartiet anser, till skillnad från KD, att den svenska sjukvården, liksom hela välfärden, ska finansieras solidariskt och användas solidariskt. Alla ska kunna lita på att vi får den vård vi behöver. Därför vill vi: 

Avveckla Lagen om valfrihet (LOV). Den fria etableringsrätten måste avskaffas. Det är patienternas valfrihet som ska värnas. Inte vårdbolagens.

Stoppa privat vinstutdelning i svensk hälso- och sjukvård.

Stärka Hälso- och sjukvårdslagens (HSL) ställning så att patienter med störst behov verkligen prioriteras.

Stärka resurstilldelningen till hälso- och sjukvården för att ge sjukvårdsanställda bra löner, bra arbetsförhållanden och bra arbetsvillkor

Städa i eget bo först

Så Ebba, innan du och ditt parti kommer med mästrande råd om att bygga om vården i hela Sverige, börja med att ta ansvar och städa först i eget bo – dra in varslen, stoppa nedskärningarna och ge personalen bättre lön och hälsosamma arbetstider i Region Stockholm. 


Av Karin Rågsjö (V)

Vårdpolitisk talesperson

Jonas Lindberg

Sjukvårdspolitisk talesperson

Region Stockholm