Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Djur dör av "smällarhelvetet"

Det krävs mer än nya regler för fyrverkeripjäser på pinne, skriver debattören.
Roger Pettersson är generalsekreterare för World Animal Protection Sverige.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Hundar kommer att ligga och flämta under bord och soffor. Hästar kommer att komma i sken och i värsta fall bryta något eller några av sina ben.

Ta ert ansvar – varje år dör djur av smällarhelvetet, skriver Roger Pettersson från World Animal Protection Sverige.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | FYRVERKERIER. Just nu pågår en mardröm för många djur och djurägare. När man minst anar det smäller någon av en raket och en hund grips av rädsla och panik. Det börjar några veckor före helgerna och sedan håller det på till några veckor efter helgerna. Paniken och rädslan sitter kvar och många hundar vägrar ens att gå ut. För många blir konsekvenserna till och med än värre. 

 

LÄS MER: Sista nyåret med raketer – blir förbjudet nästa år 

 

Magarna blir sönderskurna inifrån

Under tiden smällarhelvetet pågår kommer djur att dö. Hundar kommer att ligga och flämta under bord och soffor. Hästar kommer att komma i sken och i värsta fall bryta något eller några av sina ben. Några kommer att i panik hoppa över boxväggen och fastna. Lantbruksdjuren kommer att drabbas på motsvarande sätt, men för dem fortsätter farorna eftersom det kan ligga ståltråd från fyrverkeripjäserna i hagarna, som de kan få i sig när de betar och som leder till att magarna blir sönderskurna inifrån. 

Hunden avled av stressen

Under de senaste åren har vi i medierna kunnat läsa om:

Hunden Diesel som var livrädd för fyrverkerier. När det började smälla började han stressa och hyperventilera. Stressen blev för stor och han avled.

Tolv kor i Ånge som skrämdes av raketer och sprang igenom ett staket in i en annan hage, där två av korna halkade illa. En av dem bröt ett ben, den andra två ben. Båda fick avlivas. De skulle ha kalvat några månader senare. 

Ett åtta månader gammalt föl som skrämdes svårt av fyrverkerier, sprang rakt ut i ett dike och skadade sig svårt. Fick avlivas. 

Detta är endast några exempel, listan kan tyvärr göras mycket lång. 

Flyr för att freda sig

Många är de djurägare som flyr sina hem tillsammans med sina djur. De åker ut till stugor i skogen eller tar in på hotell som ligger nära flygplatser. Allt för att freda sig och sina djur.

Det finns alternativ. En del kommuner har till exempel ersatt fyrverkerierna med ljusshower. De är bättre för såväl människor som djur och vår miljö. Södertälje kommun har fattat beslut om att verka för ett nationellt förbud mot fyrverkerier. 

Det krävs en ny lagstiftning

Allt fler kommuner försöker vidta åtgärder för att begränsa smällare och allt fler företag vägrar att sponsra firande med fyrverkerier. Till sommaren väntas också nya regler som innebär att den som vill skjuta fyrverkeripjäser på pinne måste ansöka om ett tillstånd. Det är naturligtvis bra. Men det krävs mer. Det krävs en ny lagstiftning, men den lär vi få vänta på eftersom de flesta politiker tar allt för lätt på den här frågan. 

Det har hittills inte hjälpt att lantbrukare, hundägare med flera gjort sina röster hörda och att stora opinionsyttringar i form av namninsamlingar lämnats in till ansvariga politiker. 

En smått naiv förhoppning 

Då är det allt viktigare att affärerna tar sitt ansvar genom att inte sälja fyrverkerier och att du som funderar på att köpa pjäserna tar ditt.

Min smått naiva förhoppning är att årets smällarhelvete blir det sista och att människor, djur och miljö inte ska komma till skada. 

 

Av Roger Pettersson

Generalsekreterare

World Animal Protection Sverige

 

PS. Precis när jag lagt sista handen vid den här artikeln nås jag av ett meddelande från en av mina vänner om att deras labrador just avlidit på grund av att en person avlossat en raket bakom hunden. Den hade fått panik, krängt sig ur halsbandet och sprungit i väg. De hittade hunden med brutet ben. Veterinären konstaterade att den också drabbats av hjärtinfarkt.