Ta ditt ansvar och skyll inte ifrån dig, Kaplan

Yekbun Alp.
Foto: Privat
Längst bort vid bordet ser man Mehmet Kaplan. Närmre i bild, till höger, är Ilhan Senturk, Grå vargarnas ordförande och Barbaros Leylani, tidigare vice ordförande för Turkiska riksförbundet.
Mehmet Kaplan tillsammans med statsminister Stefan Löfven.
Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Det är inte första gången som Mehmet Kaplan (MP) huserar under samma tak som extremister.

Nu måste ministern ta sitt ansvar och sluta skylla på dålig journalistik, skriver Yekbun Alp.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det är inte första gången som politikern Mehmet Kaplan (MP) hamnar i blåsväder för samröre med extremister från olika led.

I Expressens artikel om Kaplans middag med företrädare för högerextrema, fascistiska gruppen Grå Vargarna så försöker Kaplan och hans pressekreterare att vända på frågorna och menar på att det är dålig journalistik. Väldigt patetiskt att han inte vågar ta de jobbiga frågorna, men samtidigt förståeligt då dessa publikationer inte är till hans fördel direkt.

I ett pressmeddelande försöker Kaplan att förklarar sin närvaro på tillställningen, som affärsnätverket TÜDSIAD anordnat: "Som gäst på en tillställning kan jag inte kontrollera vilka andra som är närvarande utan det måste organisationen som arrangerar tillställningen ta ansvar för." 

Absolut, men även du har ett ansvar, Mehmet Kaplan.

Skulle jag bli bjuden på en middag och där se personer närvarande som har ett samröre med högerextrema organisationer så hade jag lämnat lokalen direkt, men det tycks inte Kaplan ha gjort. Han sitter kvar och njuter av tillställningen med flera rasist-fascister vid samma bord.


LÄS MER: Jonas Gardell: Förstår inte Mehmet Kaplan vad han gör?


Jag har svårt att se att hans partikollegor i Miljöpartiet skulle sitta vid samma bord, eller närvara i samma lokal för den delen, med representanter för högerextrema rörelser som Vitt ariskt motstånd och Svenskarnas parti.

Detta är allt annat än okej och inte heller första gången som Kaplan huserar under samma tak som extremister. Ett exempel är när Kaplan bjöd in den ökända antisemiten Yvonne Ridley till Sveriges riksdag. Det skedde på en konferens 21 november 2011.

Ridley är medlem i engelska Respect Party, ett parti som har fört samman radikal internationell socialism och islamistisk ideologi, hon hyllar radikala organisationer som Hizbollah.

Kaplan har själv krystat ut meningar som: "Att muslimer i Sverige åker till Syrien för att göra jihad är inte konstigare än att svenskar reste till Finland för att slåss för landets frihet under andra världskriget." Citatet är från ett seminarium i Almedalen sommaren 2014.

Dessutom har Kaplan har kopplingar till "Svenska muslimer för fred och rättvisa" som i sin tur är på god fot med islamistregimen i Turkiet – som i sin tur är på god fot med IS som av Kaplan jämfördes med frivilliga i finska vinterkriget.

Ta ditt ansvar och skyll inte på dålig journalistisk, Mehmet Kaplan.Yekbun Alp

Vänsterpartist, debattör och aktivist