Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ta deppiga Borg med en nypa salt

TÄNKER NEGATIVT. Finansminister Anders Borg spår att tiderna blir dramatiskt sämre under ytterligare två år. Men enligt Erik Stenfors har vändpunkten redan kommit – nu blir det bara bättre. Foto: SVEN LINDWALL
I vårpropositionen spår Anders Borg skenande arbetslöshet och krympande tillväxt. Låt inte Borgs grundlösa pessimism förlama företagen, varnar Erik Stenfors, vd för tillverkningsföretaget Hanza. "Det största hotet är obeslutsamhet. Om ett år går industrin, ekonomin och börsen spikrakt uppåt!"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Så sent som förra sommaren sa Anders Borg till Sveriges radio: "Vi har starka offentliga finanser, och vi har ett starkt banksystem, och vi har en tillväxt som ligger väl i linje eller över många andra länder. Då tycker jag att vi kan känna oss betryggade med att de investeringar vi har gjort i stabilitet på senare år ger lite avkastning i sämre tider".
Nu spår finansminister Anders Borg att tiderna blir dramatiskt sämre under ytterligare två år, med en arbetslöshet som skulle upp till nästan 12 procent 2011!
Det är inte utan att man tänker på filosofen och Nobelpristagaren Bertrand Russells berömda citat: "Felet med världen är att de dumma är så tvärsäkra på allting, och de kloka så fulla av tvivel".
Kanske borde Borg inte vara så kategorisk, även om vi kan ana de politiska motiven till att måla framtiden svart och sedan överträffa de pessimistiska prognoserna under ett valår.
Anders Borg gillar att likna sitt prognosmakeri vid att spå väderleken. Men faktum är att vi på 2000-talet inte ens klarar att förutsäga vädret en längre period. Orsaken är att det är en ohygglig mängd indata som måste avläsas exakt och sedan processas för att ge en säker långtidsprognos. Än svårare är det förstås med världs- ekonomin. Sanningen är att vi inte kan veta vad nästa år bjuder på.
Men vad vi däremot vet är något annat - att passivitet är förödande. Historien har visat att det inte är de största eller starkaste bolagen som överlever, utan de som är bäst på att agera då det sker en förändring. Det största hotet är helt enkelt obeslutsamhet.
Min bedömning är att Anders Borgs dystra prognos är helt fel. Vändningen skedde för en månad sedan. Nu blir situationen snabbt bättre.
Oavsett vem som får rätt tillhör framtiden dem som undviker att bli hypnotiserade av oro. Här finns därmed ett gyllene tillfälle! Bara genom det faktum att många företag blir passiviserade av rädsla för fler katastrofrapporter, kommer de företag som uppbådar ny energi att utveckla produkter och tjänster att ha ett avgörande övertag mot många konkurrenter.

Här är bakgrunden till min ljusa framtidstro.
I höstas sköljde den finansiella tsunamin över oss med full kraft. För hög konsumtion med lånade pengar gjorde att själva smörjoljan i industrin, pengarna, tappades ur.
Regeringar som i höstas valde att rädda finansmarknaden, valde vid årsskiftet att inte rädda industrin. Det var rätt beslut. Vissa företag bör slås ut, till exempel bolag som sysslar med något så ofattligt kostsamt som att utveckla bilar som alldeles för få köper. Även välskötta bolag fick problem på grund av bristen på kapital. Paniken bredde ut sig och i princip alla investeringsbeslut lades på hyllan.
Lagren skulle tömmas. Stora varsel genomfördes.
Men vad som kanske inte uppmärksammats var att paniken inte bredde ut sig till konsumenten i samma omfattning.
De som fortfarande hade ett jobb såg att allt blivit billigare, från den största utgiften, bostadslånet, till varorna i butiken som var under ständig rea.
Därför faller för närvarande produktionen snabbare än konsumtionen. I mars var så företagens lager tömda, men det fanns fortfarande en konsumtion. Det blev vändpunkten.

Det som sker nu är att bolagens kvartalsrapporter börjar trilla in. De kommer att visa sig vara till och med sämre än vad man befarat. Sedan kommer sommaren, en lång skön utandning för investerare som förbereder sig för nästa inandning. Efter semestern kommer rapporterna för andra kvartalet som inte ser så illa ut. Besparingar och uppsägningar ger effekt och dessutom börjar en viss kapacitetsbrist att visa sig i industrin. Nu är det dags att börja investera. Smörj- medlet, pengarna, är tillbaka och under fjärde kvartalet börjar hjulen att snurra rejält. Om ett år går industrin, ekonomin och börsen spikrakt uppåt! Det är jag dum nog att vara säker på.ERIK STENFORS

Erik Stenfors är vd för tillverkningsföretaget Hanza
och styrelseordförande i investmentbolaget´Valuetree holdings.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!