Socialminister Annika Strandhäll och finansminister Magdalena Andersson (S) utmanar M-ledaren Ulf Kristersson att ta debatten om Nya Karolinska i riksdagen. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅNSocialminister Annika Strandhäll och finansminister Magdalena Andersson (S) utmanar M-ledaren Ulf Kristersson att ta debatten om Nya Karolinska i riksdagen. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialminister Annika Strandhäll och finansminister Magdalena Andersson (S) utmanar M-ledaren Ulf Kristersson att ta debatten om Nya Karolinska i riksdagen.  Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENModeraternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.  Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Nya Karolinska sjukhuset i Solna har skakats av skandaler. Foto: ALEX LJUNGDAHLNya Karolinska sjukhuset i Solna har skakats av skandaler. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Nya Karolinska sjukhuset i Solna har skakats av skandaler.  Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ta debatten om Nya Karolinska, Ulf Kristersson!

Publicerad

Nya Karolinska i Solna skulle bli världens bästa sjukhus – i stället blev det ett av världens dyraste och mest skandalomsusade. 

Som ledare för det parti som är ansvarigt för haveriet måste Moderaternas Ulf Kristersson sluta ducka, skriver S-ministrarna Magdalena Andersson och Annika Strandhäll.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | NYA KAROLINSKA. Det som skulle ha blivit Sveriges bästa sjukhus har i stället blivit Sveriges dyraste sjukhus. Haveriet på Nya Karolinska i Solna (NKS) har fått konsekvenser både för personalens möjlighet att utföra sitt jobb och för patienternas trygghet. När personalen och patienterna larmar om en krissituation måste vi ta det på största allvar.

Vi har upprepade gånger ställt krav på att Moderaterna nationellt ska ta ansvar för situationen och tillsätta en kriskommission. Varken tidigare partiledaren Anna Kinberg Batra eller nuvarande Ulf Kristersson har agerat för att reda ut skandalerna kring NKS. 

 

Läs även: ”Skulle bli bästa sjukhuset – blev ett av världens dyraste” 

 

Därför tog regeringen nyligen beslut om att tillsätta en utredning mot bakgrund av fallet NKS. Det gör vi för att få svar på hur detta kunde ske och hur det kan säkerställas att det inte sker igen, vare sig i Stockholm eller någon annanstans i Sverige.

Vårt arbete är inte avslutat i och med att vi har tillsatt en utredning. Därför har Socialdemokraterna nu begärt en särskild debatt i riksdagen med anledning av NKS. Ett vårdhaveri i denna omfattning behöver en grundlig debatt och diskussion för att säkerställa att det inte kan hända igen. 

Vi kommer vara där som regering och debattera frågan. Kommer Ulf Kristersson att vara det? 

Som partiledare för det parti som är ansvarigt för haveriet är det en rimlig förväntan att han visar ledarskap. Ulf Kristersson har länge valt att ducka frågan om NKS.

Han hänvisar till att det är landstingets ansvar, men som vi påpekat många gånger är det ett ansvar som Moderaterna i landstinget har låtit bli att ta. Det är viktigt att komma ihåg att NKS inte enbart är en angelägenhet för invånarna i Stockholms län utan ett av landets största universitetssjukhus med ansvar för utbildning av personal, för att bedriva utveckling av svensk hälso- och sjukvård och för klinisk forskning. 

NKS har dessutom ett antal rikssjukvårdsuppdrag med ansvar gentemot resten av landet. Behandlingar som inte görs någon annanstans i Sverige eller på mycket få ställen görs på NKS.  

 

Läs även: Utredningen visar: Svenonius var jävig 

 

Kristersson har dessutom lyft in Stockholms finanslandstingsråd Irene Svenonius i sin närmaste krets, den moderata politiker som är ytterst ansvarig för NKS i landstinget. 

Svenonius som enligt granskning dessutom varit jävig kring beslut. Är det för att han vill visa upp Stockholms läns landsting som ett exempel på hur sjukvård ska bedrivas?

Sjukvården är central för tryggheten, därför gör regeringen rekordstora investeringar i hälso- och sjukvården, som nu är uppe i 13 miljarder kronor under mandatperioden. Detta innehåller satsningar för att förbättra arbetsmiljön för personalen, anställa fler och stärka patienternas situation. 

 

Ulf Kristersson har länge valt att ducka frågan om NKS.

 

Regeringen gör också riktade satsningar där behoven varit som störst, bland annat inom cancervården, förlossningsvården och psykiatrin. Det är pengar som ska gå till en bättre vård för patienter och bättre förutsättningar för personalen. Inte till skyhöga konsultnotor.

Illa när medborgare känner oro

Det går inte att sätta en prislapp på tryggheten i en god vård. Vetskapen om att vården finns där när du behöver den är och måste vara grundläggande i vårt samhällsbygge. Det ska vara självklart. 

Som regering har vi ett ansvar för att svenska medborgare har en tilltro till det offentliga. När den tilltron skadas skapas oro. Oro för att vården inte ska finnas där när man behöver den. 

Fallet Nya Karolinska är ett exempel på när det offentliga ansvaret brustit. 

Därför har vi lyft frågan till nationell nivå för att säkerställa att det inte händer igen. Ulf Kristersson, är du beredd att vara med och ta det ansvaret?

 

Av Magdalena Andersson, 

Finansminister (S)

Av Annika Strandhäll, 

Socialminister (S)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag