Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ta bort preskriptionstiden för grov våldtäkt och höj straffen

Vi kvinnor har samma självklara rätt som män att vistas i det offentliga rummet, gå hem från festen utan sällskap och vara trygga i våra egna hem, skriver KD-debattörerna.
Foto: TT
Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna.
Foto: RICKARD E LARSSON
Désirée Pethrus, ordförande för KD:s jämställdhetspolitiska arbetsgrupp för idéutveckling.
Foto: Nicklas Thegerström/DN/TT

Det är långt viktigare att tjejers trygghet från sexualbrott ökar, än att barns lekar på förskolan styrs utifrån elitfeministernas genusteorier.

Bygg ut kriminalvården, höj straffen och ta bort preskriptionstiden för grov våldtäkt, skriver Ebba Busch och Désirée Pethrus (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sexualbrott leder till två katastrofer. Först och främst är varje sexualbrott en katastrof för den som drabbas. Men sen följer ytterligare en katastrof, nämligen den anpassning som kvinnor i allmänhet tvingas till inför den rädsla som brotten sprider. Att behöva anpassa sina aktiviteter och rörelsemönster, behöva ringa någon för att slippa gå själv, behöva hålla nyckelknippan i sin knutna hand. Allt det är en form av terror som kvinnor ständigt lever med.  

Tryggheten backar i Sverige

Kvinnors trygghet är på tillbakagång. Enligt nationella trygghetsundersökningen för 2019 rapporterade över nio procent av alla kvinnor att de utsatts för sexualbrott under det senaste året. I åldern 20–24 är andelen över 30 procent. Antalet anmälda våldtäkter, 8 820 (inklusive oaktsam våldtäkt) 581 stycken, var den högsta siffran någonsin.

Dessa katastrofer är den feministiska fråga som borde överskugga alla andra. Inte elitfeminismens ständiga räknande av kvinnor i bolagsstyrelser eller genusperspektiv på förskolor. Det är långt viktigare att tjejers trygghet från sexualbrott ökar än att barns lekar på förskolan styrs utifrån genus.

Höj straffen och skippa preskriptionstiden

Kristdemokraterna kräver därför följande:

Höj straffet för våldtäkt. Av alla våldtäkter som anmäls är 41 procent riktade mot barn. Antalet anmälda våldtäkter mot flickor ökade med 36 procent mellan 2010–2019. 2018 bestämde riksdagen att regeringen ska höja minimistraffet från nuvarande två till tre års fängelse vid våldtäkt av normalgraden. Samtidigt krävde riksdagen att det lägsta straffet vid köp av sexuell handling av barn ska höjas från 14 dagar till sex månader. Tre år senare har regeringen inte gjort något av detta.

Ta bort preskriptionstiden för grov våldtäkt. Våldtäkter blir inte alltid kända direkt. Det kan ta flera år innan ett ungt offer orkar prata om vad hon varit med om. Tack var förbättrad DNA-teknik kan dessutom fler våldtäktsbrott utredas även efter en längre tid. 

Det krävs att lagstiftningen tar vår trygghet på största tänkbara allvar. Vi är redo. Är regeringen det?

Ett sexualbrottsoffer ska inte behöva driva in skadestånd. En sexualbrottsdömd person kan ofta dömas till att betala skadestånd till sitt offer. Men det är i dag brottsoffrets ansvar att driva in pengarna, vilket kan vara en stor emotionell påfrestning. Kristdemokraterna föreslår att staten betalar ut skadeståndet och sedan sköter indrivningen gentemot den dömde.

Målsägarbiträde till sexualbrottsoffer även i högre instans.  Advokatsamfundet slog nyligen larm om att sexualbrottsoffer blir utan biträde när mål överklagas till högre instans. Det är en oacceptabel förändring av reglerna. Påfrestningen för ett brottsoffer är inte mindre i hovrätten än i tingsrätten. Kristdemokraterna vill därför att målsägandebiträde erbjuds som stöd till brottsoffer även i högre instans. 

Bygg ut Kriminalvården. Svenska fängelser är fulla. Tusentals dömda går fria i väntan på straff. Ett sätt att lösa detta på är att bygga fler fängelser. Ett annat är att se till att utländska brottslingar utvisas och får avtjäna sitt straff i hemlandet.

Högtidsord på kvinnodagen räcker inte

Jämställdhet är helt centralt. Just därför får jämställdhet aldrig reduceras till symbolfrågor. I synnerhet inte samtidigt som kvinnors trygghet försämras. Vi kvinnor har samma självklara rätt som män att vistas i det offentliga rummet, gå hem från festen utan sällskap och vara trygga i våra egna hem. Men för att nå dit räcker det inte med högtidsord en gång om året. Det kräver att lagstiftningen tar vår trygghet på största tänkbara allvar. 

Vi är redo. Är regeringen det?


Av Ebba Busch (KD) 

Partiledare

Désirée Pethrus (KD) 

Ordförande för KD:s jämställdhetspolitiska arbetsgrupp för idéutveckling