Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Systemfelet i skolan måste rättas till

Jan Björklund.Foto: Robban Andersson

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Spelplanen för skolpolitiken håller på att ritas om. Allt fler riksdagspartier börjar inse att vi behöver starkare statligt ansvar för skolan. Vi behöver en annan styrning av skolan där mer resurser kan gå till undervisning och där lärarna och den enskilda skolan kan fördela resurserna så att de används rätt.

Med sina nya satsningar på skollokaler och på lärarlöner öppnar Miljöpartiets Gustav Fridolin för fortsatta nödvändiga statliga satsningar. Moderaternas Tomas Tobé säger att partiet nu påbörjar ett M arbete för att ta ett steg mot ett ökat nationellt ansvarstagande för skolan. Socialdemokraternas Ibrahim Baylan talar också om att staten måste lägga mer resurser på skolan. Och Jan Björklunds Folkparti har redan i sällskap med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna redan bestämt sig för en statlig skola.

I en ny opinionsundersökning bland 3000 väljare visar det sig också att alla partiers egna väljare vill se ökad statlig styrning och finansiering av skolan. Det är en kraftig ökning från en tidigare undersökning 2011. Då ville 56 procent se en statlig skola. Nu är det hela 63 procent som vill att staten ska ta ansvar för skolans finansiering, för lärarna och rektorerna.

Sverige behöver en ny styrning av skolan, men det är inte fel på den enskilda lokala skolpolitikern, som har för dåliga förutsättningar att klara uppdraget för skolan. Vi har ett systemfel när det gäller ansvaret skolan som måste rättas still.

 

BO JANSSON

Ordförande för Lärarnas Riksförbund