DEBATT. Systembolagets skyhöga priser försatte mig i ekonomiskt fördärv. Minst en miljon kronor spenderades under åren jag genomled alkoholexcesser utöver det vanliga. I Tyskland hade jag kommit undan med 350 000 kronor för samma mängd öl, vin och sprit.
Med detta sagt vill jag avslöja myten om svenska alkoholmonopolets betydelse för nykterheten samt motverkan av alkoholproblemen i samhället. En betydande skillnad mellan drinkare i Sverige jämfört med dryckesbröder- och systrar i andra länder är att en större del av den försupnes disponibla kassa går till öl, vin och sprit.
I Sverige finns det många exempel på törstiga medborgare som totalt kvaddat sin ekonomi genom att gå på Bolaget. ”Samhällets system” fortsätter vidmakthålla myten om monopolets betydelse för folkhälsan.
När människor slutar dricka – vilket jag själv gjorde för tio år sedan – är det vanligt att man lägger sig till med åsikter och värderingar som står närmre ens egen genuina person. I mitt fall har detta manifesterat sig i ett ökat intresse för samhällsekonomi och socialpolitik.
Statligt alkoholmonopol i form av Systembolagets antiseptiska butiker och tillgjort hurtiga personal motverkar inte alkoholism och andra alkoholrelaterade problem.
Eftersom jag på grund av egna erfarenheter är övertygad om att statligt monopol inte motverkar missbruk vore det en god idé att – främst av konkurrensskäl och i syfte att uppnå ökad ekonomisk rättvisa – äntligen avveckla det statliga alkoholmonopolet.
Som sympatisör av angelägna spörsmål; såsom individens frihet och rätt att bestämma över sig själv, önskar jag ivra för att fler myndigheter och statligt ägda bolag upplöses eller kraftigt reduceras. Vad Systembolaget anbelangar borde denna organisation rimligen helt avvecklas. Då skulle kioskägare, butiksinnehavare och entreprenörer som driver gårdar med mera beredas ökade chanser att försörja sig, genom att de då fick stå för försäljningen av alkoholdrycker.
Vad många medborgare inte verkar ha kännedom om är att Systembolaget är en affärsdrivande organisation, ett aktiebolag ägt av staten och med en vd som tjänar cirka en halv miljon kronor i månaden (!).
Starka incitament
Det föreligger alltså synnerligen starka incitament att behålla monopolet. Även om organisationen påstår att man saknar vinstintresse finns det all anledning för vd och hennes chefsstab att i eget intresse fortsätta verka för monopolets betydelse. Då kan de behålla sina välbetalda jobb.
Dessutom påverkar Systembolagets affärsstrategier, till exempel var de väljer att etablera sig med sina salubodar, många andra butikskedjors omsättning. Genom åren har det också varit vanligt att Systembolagets vd:ar även sitter i andra storföretags styrelser.
Statligt alkoholmonopol i form av Systembolagets antiseptiska butiker och tillgjort hurtiga personal motverkar inte alkoholism och andra alkoholrelaterade problem. Vi har haft dem historiskt, vi har dem nu och tittar man in i framtiden ser det verkligen inte ut som om män och kvinnor kommer sluta berusa sig. Tvärtom, föreligger många orosmoln. Stress, vilsenhet i tillvaron och fortsatt tilltagande så kallad psykisk ohälsa.
Dubbelmoral var namnet
Var och varannan dag ser jag folk komma med bussar från tyska gränsorter med ett väl tilltaget ekipage av flaskor, bag in box-vin samt flak med ölburkar. Inte sällan är det äldre par som utifrån stil och utseende påminner om folkhemsidén.
Sannolikt en och annan så kallad gråsosse eller före detta folkpartist som sedan sitter på kafferep med sina gelikar och lovsjunger Systembolagets fina sortiment och hur ”omtänksam” den svenska alkoholpolitiken är. Dubbelmoral var namnet!
Låt oss tillsammans skapa ett mer ekonomiskt jämlikt samhälle.
Av Jonas Thornell
fri skribent och kulturarbetare. tidigare verksam som högskolelärare i psykologi vid polis- och vårdutbildningar