Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sysselsättningen har faktiskt ökat

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag noterar att Socialdemokraterna nu säger sig förespråka en arbetslinje. Problemet är dock att den politik de föreslår pekar tydligt på samma gamla bidragslinje som vi känner igen sedan tidigare.


Vårt absolut främsta mål är att alla i Sverige som kan ska få jobba. Men Sverige, som är en liten öppen ekonomi, påverkas av vad som sker i vår omvärld. När omvärlden bromsar in gör även Sverige det. Därför har nya Moderaterna tillsammans med våra alliansvänner fört en aktiv arbetsmarknadspolitik som har skapat ett annat utgångsläge för Sverige än vad vi ser i våra europeiska grannländer. Jobbskatteavdraget, förändringarna i A-kassan och sjukförsäkringen tillsammans med bättre villkor för företagande och entreprenörskap har lett till att sysselsättningen ökat med 172 000 personer sedan 2006. Samtidigt har arbetslösheten minskat med 15 000 personer det senaste året och Sverige avancerar i internationella jämförelser, detta trots en av de allvarligaste finanskriserna genom tiderna.


Socialdemokraterna säger sig förespråka en arbetslinje men vi ser istället hur deras politik, med kirurgisk precision, blir ett hårt slag mot dem som står längst från arbetsmarknaden.

Genom att straffbeskatta ungdomsjobb och dubblera restaurangmomsen i en arbetskraftsintensiv bransch ärSsocialdemokraternas nya politik snarare ett hårt slag mot arbetslinjen.


Tomas Tobé

Tomas Tobé, M, är ordförande i riksdagens arbetsmarknads­utskott