Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Syna regeringens bluff – vi importerar smutsig el

Det spelar liten roll att vi nettoexporterar el årligen om vi inte kan garantera en trygg elförsörjning även under vintertid, skriver Christoffer Heimbrand.
Foto: MATS ANDERSSON/TT
Per Bolund måste kunna tala öppet om den elkris vi befinner oss i, skriver Christoffer Heimbrand.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Christoffer Heimbrand är ordförande för Liberala studenter.
Foto: Willhelm Sundman

Per Bolund (MP) påstår i riksdagen att Sverige har ett ”historiskt elöverskott som vi inte sett på många år”. Samtidigt som han läste upp sin talepunkt importerade vi smutsig el från våra grannländer. 

Det är hög tid att regeringens bluff synas, skriver Christoffer Heimbrand.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I måndags slog Sveriges elförbrukning rekord för den här vintern. Prognosen är att ännu mer el kommer behövas redan på fredag. Det kalla vädret har gjort att elförbrukningen skjutit i taket samtidigt som nedstängda reaktorer och lite vind har bidragit till att tillgången är mindre än vanligt. Under årets topplasttimme, det vill säga den timmen på året då efterfrågan på el är som högst, väntas effektbristen i Sverige uppgå till 1 700 MW. Då måste vi importera el för att undvika strömavbrott.

Ringhals borde inte ha stängts

Sedan Ringhals 1 och 2 stängdes ner har Sveriges elsystem blivit allt mer väderberoende och osäkert. Danmark, Tyskland och Polen har under året regelbundet eldat fossila bränslen för att försörja oss med el. Under tisdagsmorgonen importerade vi exempelvis 14 gånger smutsigare el från Polen, än vad vi själva samtidigt producerade (Sverige hade en inhemsk elproduktion med kolintensitet på ca 50 gCO₂eq/kWh jämfört den polska importerade elen som låg på 704 gCO₂eq/kWh). 

Bolund aspirerar på att bli ny klimatminister efter regeringsombildningen. Det är ovärdigt ämbetet att inte kunna tala öppet om den elkris vi befinner oss i.

Det spelar liten roll att vi nettoexporterar el årligen om vi inte kan garantera en trygg elförsörjning i hela landet även under vintertid. Att svensk vattenkraft exporteras till Finland är en klen tröst om Skåne samtidigt blir beroende av fossilimport från kontinenten. Hur ska en industrination i norra Europa överleva om vi inte kan producera el nog att ta oss igenom en vanlig vinter?

Varje exporterad MW gör skillnad

Klimatet känner inga gränser. När vi exporterar el från svensk vatten-, kärn- eller vindkraft har vi möjlighet att trycka undan och ersätta fossil elproduktion i våra grannländer. Eftersom Sveriges elproduktion är bland de renaste i världen gör varje exporterad MW skillnad. Men, efter att ha stängt ner fossilfri elproduktion, tvingas vi nu göra tvärtom och importera smutsig el.

Energifrågan är inte hela klimatfrågan, men elproduktionen står för mellan 25 och 45 procent av de totala utsläppen av växthusgaser globalt. Att minska utsläppen från elproduktionen är därför ett måste om vi ska klara klimatmålen.

Vindstilla över hela Europa

Den snabba utbyggnaden av vind- solkraft är något vi ska vara stolta över. Priset på förnybar el är billigare än någonsin och trenden går i rätt riktning. Men ny förnybar elproduktion är bara till nytta för klimatet om den ersätter förbränning av fossila bränslen. Att fasa ut kärnkraften men fortsätta elda fossilt är inte bara väldigt ologiskt utan också skadligt för klimatet. 

Politiker måste ta ansvar för helheten och se till att vi har en elproduktion som går att lita på året om – även när det inte blåser eller solen skiner. Studier visar att det kan gå långa perioder där det är vindstilla över hela kontinenten samtidigt. Ett elsystem som vanligtvis är 100 procent förnybart tvingas i sådana lägen förlita sig på fossila kraftverk för att inte behöva koppla bort delar av elnätet. Det håller inte. Kärnkraften kommer även i framtiden spela en viktig roll. 

Bolund är inte värdig ämbetet

Per Bolund aspirerar på att leda landets klimatarbete och bli ny klimatminister efter regeringsombildningen. Det är ovärdigt ämbetet att inte kunna tala öppet om den elkris vi befinner oss i.

Det första steget för att lösa ett problem är att acceptera att det finns ett. Elkrisen är ett självförvållat vådaskott som slår hårt mot det svenska klimatarbetet.


Av Christoffer Heimbrand

Ordförande Liberala Studenter 

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

0