SVT:s lögner om Kuba är omänskliga

Propagandakväll.
Foto: HUBER MARTINA

SVT sände en temakväll om Fidel Castro i lördags. Men i stället för en temakväll skapade SVT en propagandakväll med betydligt sämre kvalitet än den kubanska televisionen.

Det skriver i dag MAELIZ ORREGO RODRÍGUEZ, som flydde från Kuba 1996. "Sluta med romantiserat och lögnerna. Vi kubaner i Sverige har flytt från Castros tyranni. Hur många ytterligare brott mot de mänskliga rättigheterna behövs?"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Foto: HUBER MARTINA

Min telefon slutade

 inte ringa under lördagskvällen. SVT ägnade hela lördagens temakväll åt att hylla diktatorn Fidel Castro. Upprörda kubaner bosatta i Sverige hörde av sig till mig för att berätta hur kränkta de kände sig. De var frustrerade över att det enbart sattes fokus på Castro. De undrade varför det inte pratades om verkligheten på Kuba och hur kubanerna har det. Varför det inte visades en enda film om bristen på yttrandefrihet, korruptionen eller dissidenterna. Vi kubaner i Sverige har flytt från Fidel Castros tyranni. Vi trodde att Sverige skulle stå på vår sida och stödja arbetet för demokrati. Men Sverige har genom den statliga televisionen valt att hylla den man som fördrivit oss. Man hyllar den man som har splittrat våra familjer, som har fängslat våra vänner, som har berövat oss hoppet och sårat oss för resten av våra liv.

Det visades tre

 romantiska filmer om hans liv men inte ett ord om hans sätt att förtrycka det kubanska folket under 48 år av totalitarism. Inte ett ord om demokratirörelsen, de mer än 300 politiska fångarna, de förföljda damerna i vitt eller brotten mot de mänskliga rättigheterna.  Osvaldo Alfonso, före detta ordförande för Kubas liberala parti PLC, som fick politisk asyl i Sverige var inte inbjuden till medverkan i studiosamtalet i lördags. Alfonso arresterades tillsammans med 74 andra dissidenter i mars 2003 i skuggan av Irakkriget och satt nästan två år i fängelse. Deras brott var att trotsa regimen och arbeta för demokratin. Men detta var tydligen inte tillräckligt intressant för Sveriges television att ha med i programmet. Men Sveriges television bjöd i stället in Castrovännen René Vázquez Días för att kommentera filmerna och prata Kuba. Vázquez Días klarade inte ens av att slå fast att Kuba är en diktatur. Är det sådant vi ska betala tv-licensen för att få höra? Vázquez Días kan återvända till Kuba när han vill, han är ju vän med regimen. För mig, Osvaldo Alfonso och många andra kubaner finns inte den möjligheten. Vi kan bara vara trygga i Sverige. Den andra gästen var Anja Karlsson Franck. Lars Ohly har kallat henne för sin "favoritkommunist" i en intervju i Dagens Nyheter. Tydligen blir man inbjuden till SVT då. 

Jag vet inte

 vad som känns mest kränkande. Att lyssna på Castro när han i filmen "Historien ska frikänna mig" talar om förtrycket under hans tid som revolutionär eller att höra René Vázquez Días och Anja Karlsson Franck finmåla diktaturen och ljuga.  Både jag och mina landsmän fick ångest av alla dessa oväsentliga frågor som programledaren ställde, hela tiden med ett stor leende i ansiktet. Vi kände oss väldigt besvikna och upprörda över hela inslaget. Bortglömda och framförallt djupt kränkta.  Anja Karlsson Franck menade att Castros stöd är stort i landet, men detta stämmer inte alls. Hon påpekar att hon är kritisk till vissa saker, men hon tar sig inte tid att berätta vad. Vázquez Días hade inte mage att prata om sina förtryckta landsmän som sitter i fängelse och inte kan, till skillnad från honom, utrycka sig i frihet. Vázquez Días ljög rakt in i kameran genom att säga att "det kubanska folket kan bestämma underifrån". Detta stämmer inte alls. Om det nu är så som Vázquez Días säger varför kan då inte det kubanska folket självt välja styre och rösta i fria och demokratiska val? Varför kan inte det kubanska folket grunda politiska partier eller starta eget företag? 

Att det kubanska folket

 kan bestämma i frågor relaterade till utbildning och sjukvård är inte att bestämma från grunden, och stämmer heller inte. Utbildningsprogrammet struktureras av skolministeriet vilket ligger under det kommunistiska partiet. Samma sak gäller sjukvården och alla övriga beslut som fattas kring hur saker och ting ska fungera. Castro och hans kommunistiska parti kontrollerar allt.  Castro själv har omvandlats till alla dessa makter han nämner, den lagstiftande, exekutiva samt rättsliga makten. Snarare än att bli frikänd av historien, upprerar han historien genom sin diktatur.  I stället för en temakväll skapade Lars Säfström, programchef på SVT Malmö och producenten för temakvällen, en propagandakväll med betydligt sämre kvalitet än den kubanska televisionen. Kubansk tv är så övertydlig propaganda att man kan se igenom det, Sveriges Television försöker smyga in förtrycket genom att kalla det för temakväll. Hur många fler politiska fångar behövs på Kuba för att få Sveriges television att hålla sig till definitionen av public service? Hur många ytterligare brott mot de mänskliga rättigheterna behövs för att det ska löna sig att vara saklig och opartisk?

Sveriges television bröt

 inte bara mot definition av public service genom sin ensidiga och osakliga hållning. Utan den kränkte en hel befolkning som har lidit under många år genom att ägna all uppmärksamhet åt förtryckaren och strunta i den riktiga nyanserade bilden av Kuba. Detta är inte bara oerhört pinsamt, det är omänskligt. Sveriges television måste komma med ett annorlunda bud än den kubanska regimens samt sluta romantisera förtrycket.  

MAELIZ ORREGO RODRÍGUEZ

FAKTA

MaeLiz Orrego Rodríguez lämnade Kuba 1996, som 15-åring.
"Jag kände mig hjärntvättad.
" I internatskolan på Kuba fick hon flera gånger i veckan se Fidel Castros tal på kvällarna.
Nu jobbar hon politiskt, inom liberala ungdomsförbundet och med tiskriften Miscelaneas de Cuba, som vill bryta informationsmonopolet på Kuba.
Hon saknar sitt land och hoppas kunna komma tillbaka dit en dag.