SVT:s "Faktakollen" går för långt, menar Gunnar Hökmark. Foto: TOMMY PEDERSENSVT:s "Faktakollen" går för långt, menar Gunnar Hökmark. Foto: TOMMY PEDERSEN
SVT:s "Faktakollen" går för långt, menar Gunnar Hökmark. Foto: TOMMY PEDERSEN
Gunnar Hökmark är Europaparlamentariker för Moderaterna. Foto: PER LARSSON/TTGunnar Hökmark är Europaparlamentariker för Moderaterna. Foto: PER LARSSON/TT
Gunnar Hökmark är Europaparlamentariker för Moderaterna. Foto: PER LARSSON/TT

SVT:s åsiktspoliser har nu kommit till mig

Publicerad

Åsiktspolisen inom den offentliga televisionens "Faktakollen" har nu kommit till mig, med krav på tillfredsställande svar i vändande post för att jag inte ska hängas ut. 

Vad har jag då gjort för att delges misstanke från denna "faktakoll"? skriver Gunnar Hökmark (M).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | PUBLIC SERVICE. För en tid sedan skrev jag en debattartikel i Expressen där jag reagerade mot att Svenska Freds och fredsrörelsen så ensidigt fördömde bombningarna mot anläggningar för kemiska vapen i Syrien som folkrättsbrott, samtidigt som man, vilket framgår i repliken till mig, underblåste tveksamhet till om kemiska vapen faktiskt har använts i Syrien.

I artikeln pekade jag på att fredsrörelsen i Sverige ofta reagerat mot svenskt försvar, medan man varit tyst mot ryska militärövningar, och att man har en samsyn och ibland även samverkan med företrädare för det ryska samhället. Särskilt intressant är beskrivningen, som rimmar väl med den ryska, av våra försvarsövningar som provokationer och "krigsövningar" och att vi borde låta Gotland vara.

 

LÄS MER: Orimligt att Hökmark riktar sin ilska över Syrienkriget mot oss 

 

Detta fick "faktakollen" att reagera och utkräva bevis. Var finns det dokumenterat att fredsrörelsen eller Svenska Freds sluter upp bakom Putin?

Statens åsiktskoll underkänner min analys

Efter att journalisten Fredrik Laurin, ofta aktiv i frågor som dessa, fått redovisat varför jag dragit de slutsatser jag gjort efterlyser han citat där fredsrörelsen säger sig sluta upp bakom Putin. Nu har ingen, i alla fall inte jag, hävdat att fredsrörelsen i allmänhet eller Svenska Freds själva anser att de stödjer ryska intressen mot svenska. Däremot hävdar jag att deras uppfattningar får dessa konsekvenser.

Inrättandet av en medial debattdomstol – under det missvisande namnet "Faktakollen" – reser andra frågor än våra skilda politiska uppfattningar.

Då får jag som svar: "Men ett sådant påstående måste väl baseras på ett citat med tydlig avsändare, inte bara en allmän analys?"

Åsiktskollen underkänner min analys och utkräver fakta på att fredsrörelsen går Kremls ärenden. Trots hänvisningar till den debatt som fördes i samband med övningen Aurora 17, men utan citat där fredsrörelsen säger sig stå bakom Putin. Och det är allvar: Det är viktigt att vi får ett tydligt svar på den frågan så vi kan gå vidare.

 

LÄS MER: Var är fredsrörelsens protester när Ryssland skjuter robotar utanför vår kust? 

 

Jag förmenar inte Fredrik Laurin rätten att ha en annan uppfattning om konsekvenser av fredsrörelsens ståndpunkter än mina, även om han bör avstå från det på arbetstid. Men inrättandet av en medial debattdomstol – under det missvisande namnet "Faktakollen" – reser andra frågor än våra skilda politiska uppfattningar.

Poängen med den fria pressen är ju inte att den har rätt, utan att utgångspunkten är att ett enskilt medium kan ha fel, men att mångfalden av såväl nyheter som åsikter borgar för balans.

Självtillräckligheten hotar förtroendet för media

Däremot är det självklart – som i all verksamhet med kvalitetsambitioner – att media som ett led i den normala verksamheten granskar sin rapportering och hur väl den är underbyggd. Självgranskning omfattas dock veterligen inte av "faktakollen". Det är bestickande att företeelsen faktagranskning är avdelat en särskild verksamhet vid sidan om den normala verksamheten.

Pressfriheten välsignar inte företrädare för media att ha rätt bara för att man anser sig ha rätt. Det finns inget större hot mot förtroendet för fria medier än den sortens självtillräcklighet. Det leder till att missnöjespolitiker kan vinna folklig popularitet genom att döma ut fri media som fake news. Och det gynnar bara de krafter som vill underminera medias frihet.

 

Av Gunnar Hökmark

Europaparlamentariker (M)

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag