Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT visar närmast total tondövhet

I en tid när allt fler ifrågasätter public service borde SVT inse det orimliga i sitt handlande. 

I stället gör de tvärtom, skriver de moderata riksdagsledamöterna Jan Ericson och Lars Beckman.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK | PUBLIC SERVICE. Uppenbarligen ville vare sig SVT:s vd Hanna Stjärne eller programdirektör Jan Helin besvara vårt debattinlägg om att svenska folket tvingas betala för SVT:s flyktingsmugglare. Detta trots att vi uttryckligen ställde våra frågor till dem. Vi antar att ämnet är för känsligt.

I sak tillförde inte heller det svar vi fick av Hanna Dowling, chef för företagskommunikation på SVT, något nytt. Förklaringen att man "sände programmet" och därför kände sig tvungna att betala rättegångskostnaden för tre dömda reportrar känns väldigt krystat. 

Känns krystat 

Vi antar att de aktuella reportrarna får betalt på sedvanligt sätt, och tycker det är märkligt att SVT i efterhand ska sanktionera brott begångna i anslutning till uppdraget bara för att man sänt ett program.

"Teamet hamnade i en helt oplanerad situation där många svåra frågor ställdes på sin spets", skriver SVT i sitt svar. Detta är inget unikt för dessa reportrar. Många ställs inför oplanerade situationer i sitt arbete, inte minst utrikeskorrespondenter för olika medier. Men det sanktionerar självklart inte att man bryter mot svensk lag. 

Bör bekosta sin egen rättegång

Om man ändå väljer att göra det bör man själv ta konsekvenserna och bekosta sin rättegång med egna pengar. Särskilt när man arbetar inom en koncern som har hela svenska folket som uppdragsgivare.

Vi tycker svaret från SVT är ytterst oroväckande. Det visar nämligen att man inte tar sitt uppdrag på allvar. 

Allt fler ifrågasätter public service

Man visar en närmast total tondövhet inför den upprördhet som finns hos många licensbetalare/skattebetalare. I en tid när allt fler ifrågasätter public service och förtroendet faller borde SVT själva inse det orimliga i sitt handlande och göra allt för att stärka sitt förtroende hos svenska folket i stället för tvärtom.

Varje gång SVT eller något annat bolag inom public service agerar oansvarigt eller olämpligt stärker man de krafter som vill avveckla hela public service. Inser man verkligen inte detta?

 

Av Jan Ericson

Riksdagsledamot (M)

Lars Beckman

Riksdagsledamot (M)