Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT tar publiken och gängvåldet på allvar

Kiki Bek är inrikeschef på SVT Nyheter.

SVT har i flera år uppmärksammat den allvarliga och höga nivån av dödligt skjutvapenvåld i Sverige.

Men att kunna hålla mer än en tanke i huvudet är viktigt. Det är även intressant att beskriva hur antalet allvarliga skador efter våldsbrott – totalt sett – faktiskt minskat under 2010-talet, skriver inrikeschefen Kiki Bek i en replik till Fredrik Kärrholm (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I en debattartikel i Expressen anser riksdagskandidaten Fredrik Kärrholm (M) att SVT Nyheter försöker ta bort fokus från samhällsproblemet med skjutningar och gängkriminalitet. Så är det förstås inte. Komplexa frågor som kriminalitet tar sig SVT Nyheter an ur flera infallsvinklar.

Den som påstår att SVT Nyheter inte har skildrat skjutningar och gängkriminalitet de senaste åren har missat mycket i vårt utbud. SVT har i en lång rad inslag under flera år och i artiklar och studiosamtal uppmärksammat den allvarliga och höga nivån av dödligt skjutvapenvåld i Sverige.

Fakta som breddar bilden

Men att kunna hålla mer än en tanke i huvudet är viktigt för att journalistiken ska bli sann och relevant. Det är även intressant att beskriva hur antalet allvarliga skador efter våldsbrott, totalt sett, faktiskt minskat under 2010-talet. Det visar Socialstyrelsens patientregister över skador som är så allvarliga att de kräver vård inom slutenvården. Detta redogjordes för i söndagens ”Aktuellt”

Kriminologen och riksdagskandidaten Fredrik Kärrholm (M).
Foto: Ashley Reed

Även i den mest våldsutsatta gruppen, unga män, är det färre som söker vård efter våldsbrott i dag och till och med färre än som söker vård efter självskador. Det här är fakta och något som vi också ska rapportera om för att ge vår publik en bredare bild av kriminaliteten i samhället.

Här kan Kärrholm se och läsa mer

Om nu Fredrik Kärrholm missat stora delar av rapporteringen av gängkriminalitet eller skjutningar så kommer här några exempel. Vi rapporterar om ungdomsrån och skjutvapenvåld och vi har grafiskt visat utvecklingen av skjutningarna i Sverige. Vi kan även tipsa om den två timmar långa diskussionen i ”Agenda Special” om gängvåldet.

Att ge flera perspektiv i nyhetsrapportering är inte att avleda uppmärksamheten. Det är att ta publiken och ämnet på allvar. Det gör vi på SVT Nyheter.


Av Kiki Bek

Inrikeschef på SVT Nyheter

Se Morgan Johansson (S) och Johan Forssell (M) debattera gängvåldet: