Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT och Uddén gör reklam för IS-kalifatet

Fredrik Malm (FP) kritiserar SR-korren Cecilia Uddén för hennes beskrivningar av IS-kalifatet.
Foto: Jonas Ekströmer/TT och SVT.

SR-journalisten Cecilia Uddén låter som en reklambroschyr när hon talar om IS-kalifatet i SVT:s Agenda.

Grundförutsättningen för den ”samhällsbyggardröm” Uddén hänvisar till är kort och gott folkmord, skriver folkpartisten Fredrik Malm.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SVT Agenda tog i söndags upp ämnet Islamiska Staten och jihadism. Sändningen finns här.

Sveriges Radios utrikeskorrespondent Cecilia Uddén deltog på länk för att förklara varför IS vinner nya anhängare. Det lät som en reklambroschyr för kalifatet i Raqqa. Uddéns beskrivning av anhängarnas världsbild är så grovt missvisande att den måste kommenteras.

Så här svarade hon på frågan vad som lockar unga i Mellanöstern att ansluta sig till IS:

"Det är en sorts paradoxal kombination av dödskult och fascistoid våldsromantik å ena sidan, och en samhällsbyggardröm, en utopi, utopin om det islamiska kalifatet, som många drömmer om, att bygga en modern stat där alla är lika, det spelar ingen roll om man är oljeshejk man får ändå inte gå före i kön, om man kommer från Syrien, Egypten eller Tjetjenien, vi ska bygga en stat där barn vaccineras, där det finns moderna universitet, en modern infrastruktur och moderna finanser inte som al-Qaida som satt i en grotta. 

Och det lockar. Alla har ett lika värde om de är muslimer förstås, det här är bortom polisiära stater i Mellanöstern, här ska man bygga den stora utopin."


Låt oss börja med det mest absurda, nämligen påståendet att "alla har ett lika värde om de är muslimer förstås". Sanningen är det rakt motsatta. Varken shiaislam eller sufiislam tolereras, och anhängarna är levande villebråd. Andra sunnimuslimer tvingas underordna sig IS totalitära gudstro.

Frågan är då om IS-anhängare drömmer om ett utopiskt samhälle där alla muslimer har ett lika värde. Uddén tycks i alla fall tro det. Jag vill hävda motsatsen. IS är en del av den sekteristiska extremismen inom sunniislam, och en produkt av kriget mellan sunnitisk och shiitisk extremism. Hela existensen för kalifatet bygger på principen att alla muslimer inte är inkluderade.

Därtill svänger sig Uddén med positivt värdeladdade ord i allmänhet om IS-barbariet, "en samhällsbyggardröm ... att bygga en modern stat ... där barn vaccineras ... moderna universitet ... modern infrastruktur ... moderna finanser ... lika värde ... bortom polisiära stater ..."


Detta kan, om vi tolkar det snällt, appliceras på liberala och socialistiska dissidenter på Tahrirtorget och i Tunis våren 2011. Men inte ens med bästa välvilja kan man beskriva IS-anhängarnas salafi-jihadistiska vision som ett modernistiskt projekt för lika värde och mindre polisiär kontroll. Tvärtom strävar IS bakåt mot en idealiserad forntid för 1400 år sedan, även om de kan använda moderna metoder för att nå det målet.

När IS-soldater radar upp jezidiska män och syriska avfällingar för att skära halsen av dem så sker detta alltså enligt Cecilia Uddén som en del av en vision för motarbeta att en polisstat upprättas.

Att IS-anhängarna inte stöder arabiska polisstater är förstås sant. De jagas ju av dessa regimer. Men detta innebär inte att IS-anhängarna per automatik blir motståndare till polisiär repression.

Tvärtom är en viktig beståndsdel i hjärntvätten inom våldsbejakande islamism att få den unga killen att agera som moralpolis gentemot sin omgivning. Det är ett sätt att skapa kontroll, men också ett sätt att få den nykläckte salafisten att exkluderas av omgivningen (som tycker killen har blivit koko och vänder honom ryggen) och därmed bli starkare kopplad till rörelsen, som snart är hans enda kvarvarande vänner.

Den som ansluter sig till IS och reser till kalifatet gör inte detta för att undgå någon polisstat - utan tvärtom för att medverka i byggandet av en polisstat.


Om detta så kallade kalifat ska utvecklas till den oas av rättvisa som Uddén tror att anhängarna drömmer om, då förutsätter det att alla fiender – shiamuslimer, icke-muslimer, demokratiska sunnimuslimer, vanligt hyggligt folk – dödas eller fördrivs. Hela grundförutsättningen för den ”samhällsbyggardröm” Uddén hänvisar till är kort och gott folkmord. Och det är detta folkmord som just nu pågår. Det är för att delta i detta folkmord som unga killar, hjärntvättade och manipulerade, reser till Raqqa och Mosul. De är fullt medvetna om att detta är syftet. Det är inga statshemligheter vi talar om.

Cecilia Uddén lär ägna större delen av sin vakna tid att följa utvecklingen i Mellanöstern. Just därför blir jag så förvånad över dessa resonemang. Har SR:s korre överhuvudtaget förstått någonting av vad IS barbari handlar om?


Fredrik Malm, riksdagsledamot Folkpartiet Liberalerna


Den här texten har tidigare publicerats på Fredrik Malms blogg.