Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT göder föraktet
mot lantisar

Anders Nygårds Foto: Privat
Hårdrocks-Micke i SVT-dokumentären "Samtidigt i Hofors". Foto: SVT

SVT-serien presenteras ärligt som den enkla mobbnings-tv den är: lyteskomik i samma ton som Böda camping, skriver Anders Nygårds.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

FAKTA

Anders Nygårds

Företagare i Härnösand och Söderhamn

Varför inte producera och sända lite lättsamt paketerad lantismobbing? Liksom frossa i hur obegripligt det är att någon kan välja ett torftigt liv i en svensk bruksort. De flesta i vårt land tycker nog att det fint att vi har en landsbygd där man kan bo och leva. Halva Sveriges befolkning bor ju trots allt i en kommun med färre än 50 000 invånare. Men svensk public service verkar tänka lite annorlunda.

 

LÄS MER: Vi på landet behöver inte alls "räddas"

 

Po Tidholms dokumentär “Resten av Sverige” släpptes med en lysande tajmning och fick många att börja prata om svensk kontra norsk regionalpolitik, och behovet av att ha en politik som tar hänsyn till livet i mindre befolkade kommuner. Mitt i den här rörelsen kommer alltså då en gest av ett helt annat slag. Det är som att någon auktoritet på Sveriges Television begärt värdegrundstimeout när de bestämt sig för att handla upp “Samtidigt i Hofors” av John Mork och Carl-Johan Sjöö. Det sägs vara en dokumentärserie, men dokusåpa ligger närmare sanningen då skaparna utan tvekan konstruerar ett slags drama mellan noggrant utvalda personer. Serien presenteras mycket ärligt som den enkla mobbnings-tv den är: lyteskomik i samma skola som serierna på Kanal 5 om Böda camping och Ullared. Jonas Leksell som speaker har ju inte förmågan att låta nedlåtande, men perspektivet är lika från ovan som vinjettens inledande helikopterinflygning. En trupp medieelit dimper ner någonstans i den svenska barrskogen och syr ihop lättsam underhållning. Att ens jämföra med Tidholms smarta pamflett är svårt annat än för att definiera en motbild, men det görs i och med utsändning trots allt av SVT.

Serien är en sorts exotism - fantasin om det okända - för storstadspubliken. Patrick Bratt som är projektledare för serien på SVT låter lite som en upptäcktsresande när han berättar om valet av ort för serien då Hofors tydligen är “oskildrad mark” och “en bit upp i landet”. Jo tjena, de svenska bruken som byggt det här landet är väldokumenterade och ni har upplysningsvis inte kommit mer än en tredjedel av landets sträckning. Berättarformen liknar också en ostig journalfilm: En utrymmeskrävande speaker som slår på stora trumman och plockar upp banaliteter som om de vore sensationella, men självklart med tungan i kinden och en elak glimt i ögat.

 

LÄS MER: Safarijournalister tar död på landsbygden

 

Musiksmaken är förlegad. Fönsterrutorna är smutsiga och möblerna är fula. På landet gör man ålderdomliga och udda saker som att skjuta med svartkrut och att spela balalajka. Ingen har fått det studiosmink som DI-klicken skulle vägra ställa sig framför kameran utan. Varför filmas en av de porträtterade personerna utan byxor i en bedrövlig helbild? Mötet på kommunhuset skildras genom ett hopklipp att pauser. Det är som de där av storstadsbor utskrattade Hemnet-annonserna som inte finns längre: ni vet innan alla tvingades styla sina hem innan fotografering och försäljning.

För den andra halvan av befolkningen är serien i sina bästa stunder några ytliga personporträtt och lite extraordinär uppmärksamhet. Men det är hjärtlöst utfört utan vare sig förståelse eller respekt.

Att smörja av den här kalibern passerar kontrollen för relevans och kvalitet är häpnadsväckande. Teamet har visserligen lagt ut en dimridå av goda intentioner om att göra “en varm serie” och “gå ut och knacka dörr”, men det räcker med att läsa tablåtexten för att föraktet ska lysa igenom. “Här bor ett gäng härliga personligheter som håller sig sysselsatta av olika projekt”, är inget annat än en omskrivning att bruksorten är en form av daglig verksamhet för personer som inte håller måttet för storstaden. En statligt finansierad brandfackla i den trista kampen mellan storstadsregionerna och alla vi andra.

 

Anders Nygårds

Företagare i Härnösand och Söderhamn