Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT-ankarets skämt belyser något viktigt

"Fredrik Ahl - skulle du händelsevis få sparken, får vi väl göra sällskap på min nästa turné", skriver komikern Zinat Pirzadeh. Foto: Mikael Sjöberg och SVT play, bilden är ett montage

SVT-ankaret Fredrik Ahl är inte rasist, han gör en träffsäker roast som lägger fokus på Sveriges misslyckade integrationspolitik och dåliga förmåga att ta vara på människors kompetens, skriver komikern Zinat Pirzadeh.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

För ett tag sen pratade hela världen om färgen på en klänning. Några påstod att den var blå och svart och andra vit och gyllene.

Vem tänkte på färgen på flickornas klänningar där IS, Daesh dragit fram?

De var blodfärgade.

De senaste dagarnas fokus vrids mot Fredrik Ahl som värmer upp inför SVT:s lokalsändning i Sörmland med att sjunga kvasi-opera och kalla oss nysvenskar för kebabtekniker. När jag nu får chansen att yttra mig om det hela skulle jag kunna sjunga om honom som korvstoppare.

Men i själva verket ser jag en gladlynt kille som skojar om ett epitet som är ytterligare ett bevis på Sveriges dåliga förmåga att ta vara på människors kompetens. Jag ser inte att Fredrik är rasist, utan föredrar att se honom som en amatörkomiker som gör roast på Sveriges misslyckade integrations- och arbetsmarknadspolitik.

Tack vare hans något plumpa skämt får vi chansen att lägga fokus på alla icke-etniska svenskar som aldrig får en rättvis chans att göra något annat än att svarva kebab åt hungriga infödda.

 

Min egen far kom till Sverige i slutet av 80-talet som prisbelönad brottningstränare från Iran. Här fick han bara brottas med städredskap. Inget ont om varken kebabkockar eller städare, men någon med över tjugo års erfarenhet av fri- och grekisk brottning på olympisk nivå kunde kanske åtminstone fått jobb på ett vanligt gym.

Frågan är inte varför Fredrik Ahl kallar oss kebabtekniker. Frågan är hur ett sådant ord får fotfäste. Vi har mångfalden, men vi har misslyckats med integrationen, och det enda rätta vore att erkänna våra misslyckanden och inse att det är därför invandrarfientliga krafter är på uppgång.

Våra toppolitiker sitter i tevesoffor, försvarar kvinnoförtrycket i förorterna och slår de utsatta i huvudet med att det faktiskt råder religionsfrihet i landet. Som om det skulle ursäkta vilka övergrepp och vilket förtryck som helst.

 

Verkliga rasister går i maktens korridorer. Näthatare sprider lögner och förtal och påhittade mord för att spä på hatet mot oss så kallade invandrare. Jag tycker att tv i stället för "Bonde söker Fru" borde satsa på "Politiker söker bondförnuft". Det programmet skulle jag inte vilja missa.

Vi måste peta där det gör ont, precis som en böld bör tömmas på var måste vi våga prata om fördomar och varför de uppkommer, innan vi vet hur vi ska bemöta och desarmera dem.

 

Man får kalla oss vad man vill, själva vet vi ändå vilka vi är. Vi är starka individer som förlorade allt när vi en gång flydde. Ändå gav vi inte upp, gick in i väggen eller blev utbrända.

Vi är människor som överlevt revolution, fängelse, krig, flykt, kyla, svält och fattigdom, men som ändå tagit oss till våra drömmars land Sverige.

Som vi håller kärt. I helgen firade vi svenska nationaldagen, och mitt hjärta är fyllt av tacksamhet.

Tack Sverige för demokrati och yttrandefrihet. Tack för blåbär, hjortron och karljohanssvamp. Tillsammans kan vi bereda plats för nyanländas kompetensutveckling, och ta vara på folkets hela utbildning och begåvning. Låt oss göra som Kajsa Warg och "taga vad vi haver", men säga nej tack till terrorister, barn- och kvinnomördare.

Och på tal om kompetensutveckling: Fredrik Ahl – skulle du händelsevis få sparken, får vi väl göra sällskap på min nästa turné.

 

Zinat Pirzadeh

komiker och författare

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!