Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges sjukvård är inte alls skit

Emma Franzén.
Emma och hennes bebis på sjukhuset.

Sluta klaga på vården och vänd i stället er ilska mot dem som bestämmer i det här landet. Heja alla uskor, syrror och läkare, skriver Emma Franzén.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I måndags fick vi äntligen åka hem efter några riktigt kämpiga dygn på sjukhus med en liten bebis som åkt på RS-viruset. Det ska bli så skönt att få åka härifrån men det har känts så himla tryggt att få vårdas här på avdelning 330 av så duktig och vänlig personal!

Tänk vad det klagas på vården i dag. Jag vet inte hur ofta jag ser klagoinlägg på Facebook där det står att den svenska sjukvården är skit.

Sveriges sjukvård är inte alls skit! Det är att det inte finns tillräckligt med resurser som är skit. Det är lönerna som är skit. Det är synen på vårdpersonal som är skit!


LÄS MER: Ta inte upp plats på akuten när du inte behöver vård


Jag blir så fruktansvärt provocerad när jag ser hur folk som orkar checka in på akuten via Facebook skriver att dem fått vänta si och så många timmar och att det är så jobbigt. Ja du får vänta, det är jobbigt och det borde inte vara så men många gånger är det du som tar upp onödig tid och plats för att du söker hjälp för någonting som faktiskt inte är akut. Hjälp för någonting som kan vänta tills i morgon och som kan tas om hand om på en vårdcentral. Ta en Alvedon och chilla eller sätt dig ner och vänta på din tur för du är inte alltid prio ett.

Vården brister, visst gör den det. Många gånger om men det är egentligen inte själva omvårdnaden det är fel på. Vårdpersonalen gör vad de kan men eftersom det ständigt är underbemannat och avdelningar läggs ner så tvingas även mer akuta patienter vänta alldeles för länge på vård och det är inte okej. Det är livsfarligt!

Sluta klaga på vården och vänd i stället er ilska mot dem som bestämmer i det här landet. Det är de som inte prioriterar en säker och tillräcklig vård. Heja alla uskor, syrror och läkare, ni är bäst!


Emma Franzén

■ Denna text publicerades först på Emmas Facebooksida.