Sveriges kvinnor offras på radikalfeminismens altare

Det stora jämställdhetspolitiska misslyckandet är tydligt, skriver Ebba Busch Thor.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfvens svar är alltid mer kvotering, skriver debattören.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen Löfven företräder en elitfeminism – och de har inte lyckats lösa de verkliga jämställdhetsproblemen, skriver Ebba Busch Thor (KD). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | FEMINISM. De rödgröna påstår att de leder en feministisk regering. Men om den politik som nu förs är feministisk behöver Sverige en ny feminism. På område efter område har det de senaste åren skett en utveckling som försämrat och försvårat för kvinnor.

Vårdkrisen har blivit allt djupare. De som drabbas värst är patienterna, men också personalen – främst kvinnor – som tvingas arbeta under hög stress. Förlossningsmottagningar har återkommande varit överbelagda. Barnmorskor vittnar om hur de springer mellan flera kvinnor i aktivt förlossningsarbete. För många gravida har förväntan förbytts mot en oro över om det finns plats på BB.

Måste lösa vårdens problem

En regering som ser kvinnorna måste lösa vårdens problem. KD satsar 28 miljarder mer än regeringen på vård och omsorg. Det motsvarar 16 500 fler läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal.

Det stora jämställdhetspolitiska misslyckandet blir tydligt i sjukskrivningstalen. Två år efter att kvinnor får sitt andra barn fördubblas sjukskrivningarna jämfört med män. Är det inte detta som är den riktiga kvinnofällan? Vad gör sjukskrivningarna för kvinnors karriär och löneutveckling ? För självkänslan?


LÄS MER: Jag älskar mina barn – men jag vill inte vara mamma 


Svaret är alltid mer kvotering

Stefan Löfvens svar är alltid mer kvotering. Men när Försäkringskassan undersökte kopplingen mellan kvinnors sjukskrivningar och uttag av föräldraledighet och VAB fann de att den grupp som löpte störst risk att bli sjukskrivna var de kvinnor som hade mer kvalificerade arbeten än sina män och delade föräldrapenning och VAB lika med sina män. 

Att förbättra för kvinnor och hjälpa familjer att få ihop arbetsliv och familjeliv har inte varit den här regeringens prioritet. Vi har fortfarande ett arbetsliv som bygger på det gamla industrisamhällets principer, på det som förr var normen för män. Där arbete och familjeliv sällan gick hand i hand. Kvinnor tvingas anpassa sig till en omodern arbetsmarknad. Mammor hetsas tillbaka till jobbet så snart som möjligt och heltid hyllas som ideal även när barnen är små. Vi offrar kvinnorna på radikalfeminismens altare.

Fridolin har pekat med hela handen: en tvåårig flicka ska inte längre leka med dockvagnen.

Inte löst de verkliga jämställdhetsproblemen

Den feministiska regeringen har inte lyckats lösa de verkliga jämställdhetsproblemen. Istället har man stirrat sig blind på frågor som genuspedagoger i förskolan och kvotering till bolagsstyrelser. Enligt den redigerade läroplanen får skolbarn inte längre kallas pojkar och flickor. I förskolan ska pedagogerna uppmuntra barnen att inte göra könsstereotypa val. Fridolin har pekat med hela handen: en tvåårig flicka ska inte längre leka med dockvagnen.

Regeringen driver en kvinnofientlig politik

Bolagsstyrelserna ska kvoteras samtidigt som kvinnors höga sjukskrivningstal slår undan benen på kvinnor som skulle kunna ha klättrat i karriären och in i styrelserummen. Detta är en elitfeminism som i slutändan försvårar för kvinnor i stället för att stödja dem. Regeringens familjefientliga politik är en kvinnofientlig politik. Därför måste familjen åter sättas i centrum för de politiska besluten. Arbetsmarknadens attityder behöver möjliggöra att kombinera arbete och familj. 


LÄS MER: Så motarbetar SD kvinnors rättigheter 


Familjepolitiken ska vara flexibel med helt fria föräldradagar som också kan överlåtas till närstående så som mormor och morfar. Sveriges mammor och pappor känner sin familjs önskemål och förutsättningar bättre än Stefan Löfven och Gustav Fridolin.

Vi behöver en ny feminism

Om feminism ska vara rörelsen för jämställdhet behöver vi en ny feminism. Vars fokus är att förbättra för det stora flertalet kvinnor. Som lägger sin kraft på att stötta kvinnors livsval i stället för att ifrågasätta dem. Som tycker att det är ett större problem med för få förskolepedagoger än hur barn leker. Som vill riva hinder för kvinnor som vill kombinera familj- och arbetsliv. Och som står för en politik som tar kvinnors sjukskrivningar på allvar. 

Det är de stora jämställdhetsstriderna framåt.


Av Ebba Busch Thor (KD)

Partiledare