Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges fula dubbelspel med diktaturen i Belarus

Belarus tvingade ned ett Ryanair-plan för att gripa regimkritikern Roman Protasevitj.
Foto: TT
Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson för Liberalerna.
Foto: Peter Knutson

Mitt under vågen av förföljelser, och nu en statligt sponsrad flygkapning, försöker Sverige hjälpa diktator Lukasjenka ekonomiskt.

Sluta utfärda lånegarantier och andra subventioner för banditerna i Belarus. Det är ett gränslöst hyckleri, skriver Liberalernas Fredrik Malm.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I söndags tvingade Belarus ett passagerarplan från Ryanair att landa i Minsk. Därefter greps den kända regimkritikern Roman Protasevitj och hans flickvän. Planet var på väg från Aten till Vilnius och kapningen skedde över belarusiskt luftrum.

Att Belarus diktator Alexandr Lukasjenka beordrar kapning av ett civilt flygplan i reguljärtrafik är mycket, mycket allvarligt. EU kan inte fortsätta vara passivt gentemot regimen i Belarus och förföljelsen av folket. Hur EU nu kommer att agera blir ett test på förmågan att ena sig och skärpa åtgärderna mot banditerna som styr i Minsk. Att bara fortsätta fördöma kommer ytterligare förstärka bilden av handlingsförlamning.

Efter det riggade valet i augusti förra året har över 30 000 personer gripits, fängslats eller tvingats i exil. Med massivt övervåld försöker diktaturen behålla makten. Förra veckan stängdes dessutom den sista oberoende internetportalen Tut.by, och aktivisten Vitold Ashurak dog i fängelset under märkliga förhållanden.

Lånegaranti för 1,9 miljarder

Mitt under denna våg av förföljelser och statligt sponsrad flygkapning så försöker samtidigt Sverige att hjälpa diktator Lukasjenka ekonomiskt. Myndigheten Exportkreditnämnden är i slutfasen att utfärda en lånegaranti på 1,9 miljarder kronor för att regimen i Minsk ska kunna köpa gasturbiner från Siemens i Finspång. Om Lukasjenka inte vill betala fakturan så lär den hamna i Sveriges knä och riskerar att öka vår statsskuld.

Vår solidaritet och vårt stöd måste riktas till landets befolkning och demokratirörelse – inte till diktaturen.

I en granskning av TV4:s Kalla Fakta i förra veckan framgår dessutom att Sverige genom vår ambassad i Minsk varit involverad att få detta avtal i hamn.

Om Sverige utfärdar lånegarantin är det ett närmast gränslöst hyckleri från regeringen. Med ena handen fördömer utrikesminister Ann Linde (S) förtrycket i Belarus och kräver sanktioner, men med den andra handen fördjupar Sverige de ekonomiska relationerna med samma regim.

Lånegarantin skulle stärka diktaturen i Minsk och fördjupa Belarus beroende av Ryssland eftersom ryska lån är en del av affären. Därtill handlar det om fossil energiutvinning som är dåligt för klimatet.

Affärsrisken: 7 av 7

Exportkreditnämnden finns till för att försäkra företag och banker mot risken att inte kunna få betalt. Men i Belarus fall är affärsrisken mycket hög, hela 7 av 7 i Exportkreditnämndens risktabell. Myndigheten skriver så här i sin senaste analys:

”Landet präglas av ett auktoritärt politiskt styre och en ekonomi med starka inslag av planekonomi. Svaga statsfinanser, skuldtyngda statliga bolag, volatil valuta, hårdvalutabrist, bytesbalansunderskott, ökad utlandsskuld samt ett stort beroende av Ryssland gör ekonomin sårbar.”

Belarus diktator Alexander Lukasjenka.
Foto: SERGEI SHELEG/TT

Att fördjupa det ekonomiska samarbetet med diktator Lukasjenka är ett slag i ansiktet mot alla de belarusier som blivit blåslagna av polisen, gripna i räder av säkerhetstjänsten och uppsagda från sina arbeten. Inte minst Roman Protasevitj som greps igår.  

Val efter val har riggats

När Sovjetunionen kollapsade spred sig friheten över Östeuropa. Diktatur blev demokrati, planekonomi blev marknadsekonomi. En rad länder blev snabbt medlemmar i EU och Nato.

Men i Belarus stoppades en sådan utveckling. I stället har Aleksandr Lukasjenka varit landets diktator sedan mitten av 1990-talet. Val efter val har riggats och kritikerna har hållits på mattan med hjälp av den skoningslösa säkerhetstjänsten som fortfarande bär namnet KGB. Men i augusti förra året, när diktatorn återigen försökte rigga sitt eget omval, sa miljoner belarusier till slut stopp. Följden blev massprotester för demokrati och fria val, protester som fortfarande slås ned med massivt våld.

Sluta göda banditerna i Minsk

Det är dags att Sverige slutar att göda den belarusiska diktaturen med legitimitet och skattepengar. Vår solidaritet och vårt stöd måste riktas till landets befolkning och demokratirörelse – inte till diktaturen.

Sluta utfärda lånegarantier och andra subventioner för svensk handel med banditerna i Minsk. Sverige bör också agera som ordförandeland i OSSE, vilket hittills varit minst sagt en bristvara.


Av Fredrik Malm

Utrikespolitisk talesperson Liberalerna