Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Våra exportmarknader riskerar att kollapsa

Sveriges exportindustri sysselsätter 1,5 miljoner personer. Här är XC90 redo att levereras från Volvos fabrik i Torslanda.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT
Katarina Areskoug Mascarenhas är chef för EU-kommissionens representation i Sverige.

1,5 miljoner svenskar jobbar inom exportindustrin. För tillväxt och jobb i Sverige är det avgörande att EU-länderna återhämtar sig och börjar handla med svenska företag igen. 

Därför måste Sverige stötta ekonomierna i söder som slagits sönder av coronapandemin, skriver Katarina Areskoug Mascarenhas, chef för EU-kommissionens representation i Sverige.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sommaren 2018 kantades vägen från Trelleborg till Sveg av jublande människor. De välkomnade en karavan av 44 polska brandbilar och 140 brandmän. De var en del av EU:s dittills största gemensamma brandsläckningsinsats. Invånarna i Kårböle och landshövdingen i Gävleborg var några av dem som uttryckte sin tacksamhet för denna europeiska solidaritet, som stod mellan skogsbranden och svenska egendomar. Värdet av Sveriges EU-medlemskap blev mycket konkret. I onsdags förstärktes detta ytterligare genom två brandsläckningsplan – till 90 procent EU-finansierade – som nu stationeras på Skavsta för insatser i EU:s nordliga region inklusive Sverige.  

Två brandsläckningsplan av typen Air tractor Fire boss är nu stationerade i Skavsta. Arkivbild från Italien.
Foto: SHUTTERSTOCK

Vår största utmaning i dag är inte skogsbränder utan den värsta ekonomiska krisen sedan 30-talets depression. Även om Sverige drabbats hårt är det länder i södra Europa som upplevt de värsta tragedierna till följd av coronapandemin med cirka 90 000 döda i Spanien, Italien och Frankrike. 

Ensam är omöjligen stark

Receptet är dock detsamma: Europeiskt samarbete och solidaritet. Ensam är omöjligen stark med dagens integrerade ekonomier. Trots detta hävdar vissa att EU inte behövs eftersom samarbetet misslyckades under coronapandemin. Att vissa medlemsländer stängde gränserna i en kritisk situation var djupt olyckligt, om än inte oförståeligt. Ansvaret för de egna medborgarna prioriterades av varje regering. 

Det är dock intressant är se vad som hände sedan. ”Gröna korridorer” infördes snabbt så att varor återigen fritt kunde passera gränserna. I videokonferenser mellan ministrar och vår svenska EU-kommissionär Ylva Johansson kunde problemen lösas. Man insåg att alla vinner på att hålla den inre marknaden öppen. 

Beredskapslager kan bli gemensamma

Till saken hör att hälso- och sjukvård är ett nationellt ansvar. EU finansierar inte sjukhus eller bygger upp beredskapslager. Det pågår nu en diskussion om att fördjupa samarbetet inom detta område. Men framtill dess att nationella politiker har beslutat att ge EU de befogenheterna är till exempel beredskapslager fortsatt ett nationellt ansvar.  

EU-kommissionen räknar med en minskning av BNP på 6–7 procent i EU i år och i de värst drabbade länderna runt 10 procent. I Sverige kommer hälften av BNP från handel och två tredjedelar av den är med övriga EU-länder. 1,5 miljoner svenskar jobbar inom svensk exportindustri. För tillväxt och jobb i Sverige är det avgörande att EU-länderna återhämtar sig och börjar handla med svenska företag igen. Om våra exportmarknader kollapsar, kan ”svemester” inte kompensera.  

Det bygger på att vi samarbetar och när det behövs bidrar med brandmän till skogsbränder i norr – eller med lånegarantier till ekonomier i söder som slagits sönder av coronapandemin

EU-kommissionens förslag till återhämtningsplan innebär gemensam upplåning för att stimulera ekonomin i de länder som drabbats hårdast. Pengarna ska skapa jobb och tillväxt genom investeringar i bland annat digitalisering och klimatomställning. 

För Sverige innebär EU-kommissionens förslag inte en höjning av EU-avgiften eftersom upplåningen ska finansieras med avgifter på koldioxidutsläpp och digitala tjänster.

Vi hjälper varandra

Världen blir alltmer integrerad, globaliserad och tyvärr också fientlig. Ensamt har Sverige begränsade möjligheter att påverka utvecklingen. Men de 27 länder som tillsammans utgör den Europeiska unionen har stora möjligheter att verka för en framtid för oss 450 miljoner medborgare som präglas av fred, frihet, välstånd, en ambitiös klimatpolitik och respekt för demokratiska värderingar. Men det bygger på att vi samarbetar och när det behövs bidrar med brandmän till skogsbränder i norr – eller med lånegarantier till ekonomier i söder som slagits sönder av coronapandemin och som dessutom är viktiga svenska exportmarknader.


Av Katarina Areskoug Mascarenhas

Chef för EU-kommissionens representation i Sverige

Ministern: ”Exporten kommer rasa ordentligt i Q2”