Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverigedemokraterna relativiserar det ryska hotet

Sverige och Europa befinner sig i ett informationskrig med Putins regim. Det handlar om att påverka vår inställning, vår syn på oss själva och Rysslands styrka, med syftet att bryta ner vårt motstånd, skriver Christofer Fjellner. Foto: DARKO VOJINOVIC/TT
Christofer Fjellner är Europaparlamentariker för Moderaterna. Foto: PRESSBILD

SD relativiserar hotet från Ryssland och har upprepade gånger gått Rysslands ärenden, direkt eller indirekt. 

Bakom den putsade fasaden finns samma gamla gäng kvar. Deras ageranden och uttalanden visar att partiet fortfarande inte är att lita på i utrikes- och säkerhetsfrågor, skriver Christofer Fjellner (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SVERIGEDEMOKRATERNA. Ryssland utvecklas under president Vladimir Putins styre i en auktoritär riktning och framstår som ett allt större hot. Det slår Säpo fast i sin årsrapport. Regimen skyr inga medel – inte ens mord eller krigföring – för att få sin vilja igenom och utöva sin makt både i Ryssland och i Europa. Trots att det är viktigare än på länge att Europa står enat och gemensamt möter den fara Ryssland utgör mot vårt samhällssystem och vårt sätt att leva, så relativiseras det ryska hotet av partierna på de politiska ytterkanterna.

Jämte den konventionella krigföringen i Ukraina och Georgien och morden och mordförsöken på europeiska medborgare är desinformationskampanjer för vilseledning en bärande del i de ryska försöken att destabilisera Europa. Det handlar om att påverka vår inställning, vår syn på oss själva och Rysslands styrka, med syftet att bryta ner vårt motstånd.

Vi befinner oss i ett informationskrig

Sverige och Europa befinner sig i ett informationskrig. Sedan 2015 har Stratcom, en del av den Europeiska utrikestjänsten, identifierat 4 500 fall av Kremlorkestrerad desinformation. Det är sannolikt bara toppen på ett isberg. Både i det amerikanska presidentvalet och i Brexitkampanjen har rysk inblandning konstaterats. Europa får inte vara naiva, utan måste förbereda sig på att Ryssland kommer att försöka påverka Europaparlamentsvalet i maj.

Men både den extrema högern och den extrema vänstern spelar gång efter annan ner hotet från Ryssland. Senaste gången var det Sverigedemokraterna i en debatt om ryska påverkans- och desinformationskampanjer, som jag medverkade i. Peter Lundgren, partiets förstanamn till EU-valet, likställde då ryska desinformationskampanjer med Europaparlamentets egen kampanj för ökat valdeltagande och interrailkort som delas ut till ungdomar. ”Vi går från en desinformation till en annan”, var Lundgrens slutsats.

Peter Lundgren (SD). Foto: LISA MATTISSON EXP

Förstår inte SD bättre?

Det går att ha synpunkter på Europaparlamentets reklamarbete och gratis interrailkort, och huruvida det är rätt sätt att stärka EU-sympatierna. Jag är själv skeptisk. Men att likställa aktiviteterna med rysk desinformation, som syftar till att underminera EU, är hårresande. Det är avslöjande för Sverigedemokraternas syn både på både EU och Ryssland. Antingen förstår Sverigedemokraterna inte situationens allvar, eller så vill de inte erkänna den.

Detta är tyvärr inte första gången Sverigedemokraternas företrädare ignorerar det ryska hotet. Tvärtom har de upprepade gånger gått Rysslands ärenden, direkt eller indirekt. I Europaparlamentet har partiet motsatt sig kraftfullare åtgärder från EU för att motverka desinformationskampanjer. Partiet har också varit emot en utbyggnad av det europeiska cyberförsvaret. Precis som brittiska UKIP och franska Front National som inte hymlar med sitt vurmande för Ryssland, och till och med tagit emot pengar därifrån.

Även V och Aftonbladet oroar mig

I Sverige har en riksdagsledamot från Sverigedemokraterna tagit emot betalda flygbiljetter till Ryssland för att agera ”valobservatör”. Ledande företrädare har i olika sammanhang uttryck sitt stöd och sin beundran för Ryssland. Det liknar på många sätt den överslätande attityd som finns också på vänsterkanten. Det franska kommunistpartiets ledare sade nyligen att hotet mot Europa inte kommer från Ryssland, utan från det europeiska samarbetet. Det svenska vänsterpartiet är inte mycket bättre. Deras europaparlamentariker Malin Björk klarade inte ens av att fördöma Rysslands invasion av Ukraina 2014. Hemma i Sverige har Aftonbladet Kultur publicerat osanna artiklar om en svensk Rysslandsforskare påstådda samröre med främmande makt.  

Detta förtjänar EU-väljarna att veta

SD relativiserar hotet från Ryssland. Bakom den putsade fasaden finns samma gamla gäng kvar. Deras ageranden och uttalanden visar att partiet fortfarande inte är att lita på i utrikes- och säkerhetsfrågor som är av avgörande betydelse för Europas framtid. Det förtjänar svenska folket att veta när de ska välja sina ledamöter till Europaparlament i vår.

 

Av Christofer Fjellner

Europaparlamentariker (M)