Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverigedemokraterna blånekar som vanligt

Olle Wästberg vill grundlagsskydda Sveriges Radio och resten av public service.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Olle Wästberg.
Foto: Leif R Jansson/TT

Det är typisk SD-taktik att förneka när man utsätts för kritik, skriver Olle Wästberg i en slutreplik om att grundlagsskydda public service.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Jag hävdade i Expressen (4 maj) att – liksom Donald Trump och de auktoritära regimerna i Polen och Ungern – har Sverigedemokraterna konsekvent agerat mot journalistiken. 

Det är tämligen typiskt att SD förnekar vad de angrips för när de utsätt för kritik – bortsett från när de kritiseras för att vilja stänga gränserna. Exempelvis har Jimmie Åkesson som tidigare hyllat Viktor Orbán i Ungern, i år förnekat det.

Exemplen är många

Jag hade en hel rad citat om inställningen till medier från ledande Sverigedemokrater under de senaste åren. 2014 sa Kent Ekeroth, på den tiden i SD:s ledning, att de ”inom sinom tid” ska ”stoppa media”. Jimmie Åkesson sa för några år sedan: ”Hade jag varit chef här hade jag lagt ner P3 direkt. Jag tycker det är vänsterliberal smörja.” 

2016 försvarade partiets vice ordförande Björn Söder i en radiodebatt den polska regeringens ingrepp mot public service och de fria medierna: ”Man måste förstå att det kanske behövs en omdaning av systemet och att det kanske behövs även här i Sverige.”

SD:s Angelika Bengtsson och Aron Emilsson, båda ledamöter i kulturutskottet, har uppenbart fel i beskrivningen av vad SD krävt, menar Olle Wästberg.
Foto: SD

Linus Bylund tillhör SD:s innersta krets och har krävt: ”Tv- och radioreportrar ska kunna få sparken om de sprider fake news”. Han hade som exempel att SVT utsatt Donald Trump för ”en negativ kampanj”. I en intervju 2020 i tidningen Fokus ville Bylund stoppa presstödet, banta public service, samt bestraffa enskilda journalister för partiskhet. SD krävde också att representanter för public service skulle kallas till riksdagens kulturutskott för att kunna kritiseras och styras.

Uppenbart felaktigt 

Jag skulle kunna redovisa en hel rad citat till. Ändå polemiserar två sverigedemokrater i Expressen mot mig i dessa frågor: ”Ingenstans i vår politik kan Olle Wästberg läsa att vi vill inskränka journalisters arbete, mediers frihet eller avveckla och/eller styra public service.” Det är ju uppenbart att de har fel i beskrivningen av vad SD krävt. Men nu skriver de att de vill de minska finansieringen av public service. Det gjorde högerpopulistiska Dansk folkeparti i vårt grannland för några år sedan.

Att högerpopulisterna i en rad länder skapat kontroll över public service är ett starkt skäl att grundlagsskydda public services oberoende.


Av Olle Wästberg

Bland annat fd riksdagsledamot (L) och fd chefredaktör Expressen. Aktuell med boken ”Den hotade demokratin”.