Sovjets grundare. Vladimir Lenin (till höger) hade efter att han tagit makten få allierade och ekonomin höll på att falla samman. Detta till trots fortsatte Sverige att vidhålla sina goda relationer med Ryssland. Till vänster i bild syns skribenten Martin Kragh. Foto: Pressens bild
Sovjets grundare. Vladimir Lenin (till höger) hade efter att han tagit makten få allierade och ekonomin höll på att falla samman. Detta till trots fortsatte Sverige att vidhålla sina goda relationer med Ryssland. Till vänster i bild syns skribenten Martin Kragh. Foto: Pressens bild

Sverige tvättade Lenins blodspengar

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Frågor kring rysk historia fortsätter att engagera forskare och allmänhet. Sedan de sovjetiska arkiven blev mer tillgängliga för över två årtionden sedan har en flod av ny kunskap, inom en rad olika områden, kunnat etableras. Ryssland var inblandat i några av det tjugonde århundradets mest dramatiska skeenden, från världskrig och revolution till ett kallt krig som varade fram till 1991. I flera hänseenden delar Sverige och övriga världen denna historia - en historia som fortsätter att inverka på våra liv än i dag.

En viktig episod som vi nu vet mer om tack vare tillgången till nya arkivkällor är Sveriges roll efter den ryska revolutionen.

Vladimir Lenin, som med bolsjevikerna tagit makten i oktober 1917, hade få allierade. Kort efter fredsavtalet med Tyskland i Brest-Litovsk den 3 mars 1918 bröt relationerna mellan Moskva och Berlin samman, och Sovjetryssland var de facto fullständigt isolerat. Ekonomin var samtidigt i fritt fall. Kommunistregimen hade tidigare nationaliserat alla banker och industrier, samt inställt betalningarna på den tsarryska statsskulden. Förlusterna för västeuropeiska industrier var betydande, inte minst för svenskt vidkommande. Företag som L.M. Ericsson, SKF och Bröderna Nobels oljebolag var tungt investerade i Tsarryssland.

 

Vad som utmärker Sverige är att våra goda relationer med Ryssland fortsatte även under den nya regimen. Sverige var det första landet som aktivt började idka handel med bolsjevikerna, och svenska banker bistod Moskva i att tvätta den tsarryska centralbankens betydande guldreserver. Ledande var bankiren Olof Aschberg, som genom sina kontakter tog emot cirka 500 ton konfiskerat guld under åren 1917-1921. Guldet smältes om i Stockholm, och fick svenska insignier där tidigare de tsarryska hade suttit. På så vis gick det inte att spåra. Aschberg deltog senare i försäljningen av tsarryska juveler på europeiska auktionshus, och hans egen samling av ryska ikoner hörde till en av världens mest exklusiva (i dag på Nordiska museet). En del av ikonerna, säkerligen, kom från några av de tusentals kyrkor som kommunisterna plundrat.

Försäljningen av det tsarryska guldet genom Stockholm utgör inte enbart en av de största organiserade stölderna i modern historia. Än viktigare var att denna hårdvaluta kunde användas för att placera orders på svensk och senare tysk industri, vilket avsevärt stärkte bolsjevikernas ställning.

Genom sitt handelskontor på Kaptensgatan i Stockholm inhandlade Moskva allt från flygplansmotorer till gevär, lokomotiv och jordbruksutrustning. De stora leveranserna inleddes inom loppet av två veckor efter första världskrigets slut i november 1918, och hade den svenska regeringens mer eller mindre outtalade stöd. Denna historia beskrivs bland annat av ekonomen Sean McMeekin, i boken History's Greatest Heist. The looting of Russia by the Bolsheviks (Yale University Press, 2009).

I en situation då övriga västmakter ännu vägrade erkänna Sovjetryssland, än mindre idka någon handel, kände sig Sverige inte bundet av några embargon. På spel stod inte enbart beställningar för flera hundra miljoner kronor. Under den lågkonjunktur som rådde i hela Europa fanns en möjlighet att skapa arbetstillfällen. En av de största affärerna, en omskriven lokaffär med Nohab i Trollhättan, skapade väl över 1 000 arbetstillfällen. Vidare hyste man från svensk sida en from förhoppning, att en konsiliant linje mot bolsjevikerna kunde rädda svenska tillgångar inne i Ryssland. Medvetet eller ej, bidrog man genom leveranser av försvarsmateriel och andra varor till att konsolidera kommunisternas makt - ett maktinnehav som skulle vara i sju årtionden.

 

Martin Kragh

är ekonomie doktor och forskare vid Uppsala Centrum för Rysslandsstudier och Handelshögskolan i Stockholm. Han är en av arrangörerna till konferensen "What have we learned from the Soviet archives?" som startar i dag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag