Eritreas president Isaias Afewerki är ytterst ansvarig för det som sker i Eritrea. Foto: Khaled Abdullah
Eritreas president Isaias Afewerki är ytterst ansvarig för det som sker i Eritrea. Foto: Khaled Abdullah

Sverige måste utreda brotten mot Dawit

Publicerad

Det var verkligen inspirerande när vi i somras fick höra att juristerna som arbetar för Dawit Isaak - en svensk-eritreansk journalist - hade lämnat in en polisanmälan i Sverige så att eritreanska ledare där kunde utredas för brott mot mänskligheten. Isaak har suttit fången i Eritrea sedan 2001 utan åtal eller dom.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nu fick vi veta att svensk polis och åklagare skulle utreda Dawit Isaaks fall. En utredning som skulle inbegripa Eritreas president och flera av hans närmaste. Det är de som är ansvariga för vad som sker i Eritrea och de har det yttersta ansvaret för att Dawit Isaak hålls fången sedan den 23 september 2001. I dag är det precis 13 år sedan. Dawit Isaak - och hans fängslade kolleger - hålls helt isolerade. De får inte träffa sina anhöriga, inte träffa advokat, inte träffa Röda korset. Det är brutalt och ett brott mot både internationella och afrikanska konventioner.

Eritrea är ett särfall med en hänsynslös regim. Landets ledning visar ingen respekt för de mänskliga rättigheterna. Tusentals eritreaner flyr varje månad eftersom de inte kan se någon framtid i sitt land. Vi har under lång tid försökt att sätta fokus på övergreppen i Eritrea.

Kampen för mänskliga rättigheter och de grundläggande värderingar som borde gälla överallt är ofta mycket svår. Det gäller inte minst i Afrika.

Därför var det verkligen goda nyheter att höra att Sverige, känt för sitt engagemang för mänskliga rättigheter, skulle utreda Dawit Isaaks fall.

Sorgligt nog är han långt ifrån ensam i Eritreas omfattande fängelsesystem. Där finns tusentals politiska fångar. Men genom att hjälpa och uppmärksamma Dawit Isaak sätts ljuset också på de andra fångarnas lidande. Det skulle visa världen vad som sker i Eritrea. Det skulle även innebära en möjlighet att ställa de ansvariga till svars.

De mänskliga rättigheterna måste ständigt försvaras och skyddas.

Alltför ofta kränks de grundläggande rättigheter som tillkommer oss alla.

Alltför ofta kommer de skyldiga undan. Det sker både i Afrika och på andra kontinenter.

På det sättet skulle en svensk utredning om Dawit Isaak vara en viktig signal. Det är av grund- läggande betydelse att rättsväsenden i alla världens länder tar sin del av ansvaret. Det var det vi hoppades att den svenska åklagaren skulle göra. Men till vår bestörtning har vi fått höra av våra svenska vänner bland männi- skorättsaktivister att förundersökningen lagts ner. Det är ett stort bakslag för Dawit Isaak, men det är också ett bakslag för alla oss som arbetar för att försvara de mänskliga rättigheterna. Om brott av det här slaget inte kan utredas i en stabil demokrati som Sverige, var skall de då utredas? Vilket budskap sänder det ut över världen?

Det var också svårt att förstå den svenska åklagarens huvudargument för att lägga ner utredningen - att hon inte trodde att Eritrea skulle samarbeta. Det är självklart att Eritrea inte kommer att samarbeta - vilken brottsling gör det? Om alla skulle resonera så skulle inte mycket bli gjort.

Därför vill vi uttrycka vårt fulla stöd till våra svenska kolleger bland människorätts- kämpar när de begär att åklagarens nedläggningsbesked ska överprövas. Det skedde för en vecka sedan. Nu ska en ny åklagare gå igenom materialet.

Vi hoppas att det leder till att det beklagliga beslutet ändras.

Det skulle göra stor skillnad för oss här många, många mil från Stockholm.

Patrick Mutahi

Article 19, Nairobi

Hassan Shire Sheikh

East and Horn of Africa Human Rights Defenders, Kampala

Gaye Sowe

Institute of Human Rights and Development in Africa, Banjul

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag