Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige måste sluta beväpna Saudiarabien

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.
Foto: TT
Gudrun Schyman är partiledare för Feministiskt initiativ.
Foto: OSCAR STENBERG
Gita Nabavi är partiledare för Feministiskt initiativ.
Foto: OSCAR STENBERG

Våra grannländer har meddelat att de slutar – ändå fortsätter Sverige sin vapenexport till diktaturen Saudiarabien.

Detta är en skandal och måste omedelbart upphöra, skriver Gudrun Schyman och Gita Nabavi från Feministiskt initiativ – som på sikt vill stoppa all vapenexport.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | VAPENEXPORT. Den svenska vapenexporten till Saudiarabien fortsätter – trots att regeringen avbröt samarbetsavtalet 2015 och trots att våra grannländer stoppat exporten. Detta är en skandal. Den saudiska regimens inblandning i mordet på journalisten Jamal Khashoggi påminner återigen om behovet av att stoppa vapenexporten till Saudiarabien. På sikt vill Feministiskt initiativ stoppa all vapenexport.

Saudiarabien är en auktoritär diktatur. Yttrandefriheten är allvarligt begränsad, kvinnors frihet är kraftigt inskränkt och regimen använder fortfarande tortyr och dödsstraff mot regimkritiker. Därför var det en skandal när Sverige år 2005 under Göran Perssons styre ingick ett militärt samarbetsavtal med regimen, ett avtal som förlängdes 2010 under Fredrik Reinfeldt. En kraftfull folklig mobilisering lyckades 2015 stoppa en förlängning av avtalet – en viktig seger för alla oss som kämpar för mänskliga rättigheter.

Mördar journalister och krigar i Jemen

Emellertid fortsatte vapenexporten. Det var endast det formella militära samarbetet som avbröts. Således säljer Sverige än i dag vapen till en av världens värsta diktaturer. Detta är en skandal. Det fruktansvärda i exporten framgår återigen tydligt mot bakgrund av Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen och de nya uppgifterna om den saudiska regimens inblandning  i mordet på journalisten Jamal Khashoggi.


LÄS MER: Vi inom pressen bär en del av skulden för Saudis styckmord


Nyligen rapporterades att såväl Tyskland som Danmark och Finland avbrutit all vapenexport till Saudiarabien. Detta är viktiga och självklara beslut av våra grannländer. Att Sverige däremot fortsätter exportera vapen är orimligt. Regeringen måste nu agera för att stoppa vapenexporten till Saudiarabien.

Ett totalt stopp för vapenexport till diktaturer – inklusive Saudiarabien – borde inrättats för länge sedan. Som enda parti vill vi därtill gå ännu längre och på sikt stoppa all vapenexport.

Går inte att skylla på övergångsregering

Möjligheterna för övergångsregeringen att genomföra politiska reformer är begränsade till följd av det besvärliga regeringsläget. Sådana möjligheter finns emellertid i frågor med stort parlamentariskt och folkligt stöd. Exempelvis föreslår regeringen en sänkning av pensionärsskatten då en tydlig riksdagsmajoritet stödjer detta förslag. På motsvarande sätt kan vapenexporten till Saudiarabien stoppas. Enligt en opinionsundersökning SVT publicerade 2012 stödjer 78 procent av befolkningen ett förbud mot vapenexport till diktaturer. Nästan alla riksdagspartier har därtill uttalat sitt stöd för ett sådant förbud.

Fi vill stoppa all svensk vapenexport

I februari i år skärpte riksdagen regelverket för vapenexport och inrättade ett begränsat demokratikriterium. Något totalförbud infördes emellertid inte, utan demokratikriteriet är ett av många kriterier. Fortfarande kan vapenexport till diktaturer tillåtas. Vi i Feministiskt initiativ anser detta vara oacceptabelt. Ett totalt stopp för vapenexport till diktaturer – inklusive Saudiarabien – borde inrättats för länge sedan. Som enda parti vill vi därtill gå ännu längre och på sikt stoppa all vapenexport. 

Det går inte att kriga sig till fred precis och det går inte att slå sig till kärlek. Vapenexport undergräver effektivt arbetet för mänsklig säkerhet. Därför bör Sverige inte beväpna andra länder. Mest akut gäller detta kvinnohatande diktaturer som Saudiarabien. Vapenexporten till Saudiarabien måste omedelbart stoppas.


Av Gudrun Schyman

Partiledare, Feministiskt Initiativ

Gita Nabavi

Partiledare, Feministiskt Initiativ