Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige kommer agera kraftfullt mot Belarus

Michael Sender är belarusisk bloggare och debattör
Protester efter valet i Belarus.
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN
Utrikesminister Ann Linde (S).
Foto: OLLE SPORRONG
Kent Härstedt, ambassadör och före detta OSSE:s särskilda koordinator för internationell valövervakning.
Foto: ROGER VIKSTRÖM
Belarus president Lukasjenko.
Foto: TATYANA ZENKOVICH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är med stor oro som vi följer utvecklingen i Belarus efter presidentvalet.

Belarus ambassadör har kallats upp till UD och Sverige vill nu se att EU inför riktade sanktioner mot landet, skriver utrikesminister Ann Linde (S) och Kent Härstedt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi har båda under lång tid följt utvecklingen i Belarus, genom flera besök i landet de senaste 15 åren, och stöd och kontakter med oppositionspartier och frivilligorganisationer. I november förra året besökte vi Minsk. Det var det första besöket av en svensk utrikesminister på 27 år, och gjordes tillsammans med den finske utrikesministern Pekka Haavisto. 

Sverige kompromissar inte med våra krav på mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet. Det är ett huvudbudskap som regeringen alltid framför när vi möter belarusiska representanter. Det gjorde vi vid vårt besök i Minsk – med civilsamhälle och opposition, med kvinno-, fackliga och hbtq-rättsaktivister liksom med landets utrikesminister och president.

Oroande utveckling

Det är med stor oro som vi följer utvecklingen i Belarus efter presidentvalet. Polisen har använt våld mot demonstranter på ett oproportionerligt och oacceptabelt sätt. Såväl demonstranter som journalister har frihetsberövats. Det finns rapporter om flera skadade och dödsfall. Ansvaret för denna våldsamma utveckling vilar hos president Lukasjenko. 

Genomförandet av presidentvalet följer en dyster tradition av odemokratiska val i Belarus.  Valfusket tycks ha varit omfattande, inklusive uppgifter om felaktigheter i förtidsröstandet. Uppgifterna är emellertid svåra att verifiera då OSSE/ODIHR:s valobservatörer inte givits möjlighet att övervaka valet, på grund av en för sen inbjudan från Belarus. 

Fortsatt våld mot oppositionella och demonstranter kommer att få konsekvenser för Sveriges och EU:s relation till ledarskapet i Minsk

Flera oppositionskandidater hindrades på förhand från att delta i valet, ett antal har även fängslats eller gått i exil. Valrörelsen har kantats av godtyckliga frihetsberövanden och böter mot journalister och politiska aktivister.

Samtidigt har valrörelsen visat tydligt att efterfrågan på demokratisk förändring och reformer i Belarus är stor. Det folkliga engagemanget för förändring var tydligt när vi talat med representanter för den belarusiska oppositionen och civilsamhället. 

Myndigheterna måste nu omedelbart släppa samtliga personer som gripits i samband med valet och politiskt motiverade åtal läggas ned. President Lukasjenko måste respektera demokratiska principer och hörsamma folkets krav på förändring.

Demokratiska reformer, såsom förändringar av vallagen, måste genomföras. Som ett första steg bör den belarusiska statsledningen inleda en genuin dialog med oppositionen.

UD har kallat upp Belarus ambassadör i Stockholm och framfört vår kritik och syn på valet. 

Arbetar för sanktioner

På fredag kommer ett extrainsatt EU-utrikesministermöte att diskutera situationen i Belarus och vilka konsekvenser den senaste tidens utveckling ska få för relationen med EU. Vi anser att EU bör införa riktade sanktioner mot personer som haft ett direkt ansvar för våldet mot demonstranter och valfusket, något vi hoppas att EU-nämnden ger stöd för inför det kommande ministermötet. 

För att sanktioner ska bli effektiva måste det finnas tydliga krav på vilka steg EU förväntar sig av Belarus, något EU också kommunicerat i sina uttalanden. 

Landets opposition har allt att förlora på att vi isolerar Belarus, något de också själva ofta ger uttryck för. 

Engagemanget för folket i Belarus liksom ambitionen att knyta närmre kontakter mellan våra samhällen fortsätter. Vi står upp för Belarus suveränitet och rätt att göra självständiga vägval. Men fortsatt våld mot oppositionella och demonstranter kommer att få konsekvenser för Sveriges och EU:s relation till ledarskapet i Minsk. Sverige kompromissar inte i våra krav på reformer för ett demokratiskt Belarus.


Av Ann Linde (S)

Utrikesminister

Kent Härstedt

Ambassadör och före detta OSSE:s särskilda koordinator för internationell valövervakning, bland annat vid presidentvalet i Belarus 2015