Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige kan inte räkna med att EU tvingar SD

Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch älskar gigekonomin så mycket att han praktiserar som matbud. Tidens biträdande verksamhetschef Maria Arkeby ogillar verkligen gigekonomin och tycker att den utnyttjar människor.
Heléne Fritzon (S), delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tar emot Klimatpolitiska rådets granskningen av regeringens samlade politik.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Partiledare Jimmie Åkesson (SD)
Foto: PATRIK ÖSTERBERG / STELLA PICTURES/PATRIK ÖSTERBER PATRIK ÖSTERBERG

Sveriges klimatarbete går åt fel håll. 

Regeringen måste agera – Sverige kan inte bara hoppas att EU ska tvinga SD till minimala ansträngningar, skriver Heléne Fritzon (S). 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sveriges högerkonservativa regering får svidande kritik i Klimatpolitiska rådets rapport som släpptes i dag. Samtidigt som vi går mot en klimatkollaps om vi inte snabbt minskar utsläppen så skrotar regeringen klimatpolitiken – och ökar Sveriges utsläpp för första gången på två decennier.

Det är oerhört allvarligt och anmärkningsvärt. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, som bär det yttersta ansvaret, duckar kritiken i vanlig ordning. 

Samtidigt understryker Klimatpolitiska rådet att EU håller kursen och ökar tempot, trots kriget i Ukraina och stegrande energipriser. EU är den progressiva kraft som tar kraftfulla steg och lanserar djärva reformer med EU:s gröna giv och klimatpaketet Fit for 55.

Läget är akut

Klimat- och miljöministern säger att EU är världens bästa miljöorganisation just nu. Samtidigt lade regeringen i går ned sin röst i omröstningen om en ökad kolsänka i skog och mark – i gott sällskap med Ungern och Polen. Det är knappast den svenska regeringen som leder klimatarbetet i EU nu.

FN:s klimatpanel IPCC konstaterar också i sin senaste rapport, som publicerades förra veckan, att läget för klimatet är akut. Vi har mycket lite tid kvar att agera för att undvika en uppvärmning som kommer att få katastrofala konsekvenser.

Panelen uppmanar världens politiker och beslutsfattare att ta in stundens allvar och att agera snabbare och mer kraftfullt. Vi måste göra mycket mer och vi måste göra det nu.

Det har under det senaste halvåret blivit tydligt att Tidöpartierna inte har någon gemensam klimat- och miljöpolitik, förutom en orealistisk syn på kärnkraft som alltings lösning – något som också Klimatpolitiska rådet kritiserar som orealistiskt.

Socialdemokraterna har tagit ett stort ansvar för Europas och världens klimatomställning genom att leda arbetet med en skärpt europeisk klimatlag och höjda ambitioner på en rad områden inom klimatpaketet Fit for 55 för att säkra minskade utsläpp.

Att som regeringen sätta sig på avbytarbänken och tyst räkna med att EU ska tvinga SD att gå med på en minimal klimatpolitik duger inte. Vi behöver en genomtänkt klimat- och industripolitik för Sverige för att omställningen ska fungera.

Vi ser redan effekterna av regeringens politik. Strategiska investeringar i fossilfritt stål och batterier hotas av regeringens svajiga inställning till utbyggd vindkraft och industrins omställning. Företag är oroliga över om de kommer att få tillstånd eller förnybar el, och börjar tveka om de ska göra sina gröna investeringar för framtiden i Sverige.

Tusentals jobb som skulle hamnat i Sverige kan i stället hamna i andra EU-länder som faktiskt ser till att skapa förutsättningar för klimatomställningen med förnybar el, höghastighetståg och utbildad arbetskraft.

Kräver handlingsplan

Det har under det senaste halvåret blivit tydligt att Tidöpartierna inte har någon gemensam klimat- och miljöpolitik, förutom en orealistisk syn på kärnkraft som alltings lösning – något som också Klimatpolitiska rådet kritiserar som orealistiskt. I stället uppmanar rådet regeringen att ta intryck av EU:s gröna givs breda reformagenda och strategiska angreppssätt.  

Jag har ett tydligt budskap till regeringen och särskilt till klimat- och miljöministern: Jag kräver att regeringen lägger fram en klimatpolitisk handlingsplan som gör att Sverige når de uppsatta klimatmålen 2030 och 2045.

Planen bör inspireras av EU för att minska utsläppen, stärka den biologiska mångfalden, öka resurseffektiviteten och cirkulär ekonomi samt stärka näringslivets konkurrenskraft. 

Regeringen måste ta Klimatpolitiska rådets varningar på allvar och lära av oss i EU!


Av Heléne Fritzon (S)

delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet

Debatt: ”Festknarkare tar sig friheter”

Avgrundsdjup skillnad i synen på vanliga brukare av droger. Debatt mellan Jessica Vikberg, ordförande för Riksförbundet narkotikafritt samhälle, och Nils Nilsson-Puronen, socialpolitisk talesperson för Cuf.