Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige hjälper världens rikaste man fly från skatten

Bara i år har Amazonägaren Jeff Bezos förmögenhet ökat med 75 miljarder dollar.
Foto: REED SAXON / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Phillip Botström, förbundsordförande för SSU.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Amazon kommer kunna dra nytta av allt det vi byggt upp tillsammans genom att betala skatt. Vägar, fibernät, högutbildad arbetskraft och en marknad med höga inkomster. 

Hur ska svenska näringsidkare kunna stå sig mot ett företag som inte ens behöver betala skatt? Det är galenskap, skriver Philip Botström, SSU.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nu ska Amazon etableras i Sverige. Amazon är ett av världens största företag sett till marknadsvärde, i topp med Apple, Microsoft och Google. Företagets omsättning är världens nionde största. Företagets majoritetsägare är världens rikaste man. Amazons ägare Jeff Bezos, god för 190 miljarder dollar, har sett sin förmögenhet öka med ungefär 75 miljarder dollar sedan början av året. Det går bra för Amazon, och när det går bra för Amazon, går det bra för Jeff.

Medan hela världen slungats in i en ekonomisk depression och kriserna avlöser varandra, så pekar alla pilar uppåt för Jeff och Amazon. Aldrig någonsin har saker varit så här bra för Jeff, men det var länge sedan vårt samhälle hade så stora problem som de vi utsätts för just nu. 

Vi måste ta oss igenom inte bara en global pandemi och ekonomisk depression, vi har även en pågående klimatkris och välfärdskris med skenande klassklyftor. Vi får blicka tillbaka till slutet av 1920-talet och början av 1930-talet för att hitta något motsvarande. Vi vet alla vad som hände sedan.

Nu ska Sverige erövras

Nu är alltså det dags för världens rikaste man och världens största företag att erövra Sverige. Det har Jeff alla möjligheter att göra. Amazon har stora fördelar i existerande fysisk och digital infrastruktur samt massiva mängder data om sina kunder. Men det stannar inte där. Jeff har en fördel som din lokala elektronikbutik och klädbutik inte har. Jeff behöver nämligen inte betala skatt, den är nämligen valfri för förmögna människor och stora multinationella bolag.

Det är faktiskt galenskap att detta tillåts fortsätta år efter år.

Hur ska svenska näringsidkare kunna stå sig mot ett företag som inte ens behöver betala skatt? Amazon kommer kunna dra nytta av allt det vi byggt upp tillsammans genom att betala skatt. Vägar, fibernät, högutbildad arbetskraft och en marknad med i internationella mått mätt höga inkomster. Amazon kommer dock inte behöva bidra tillbaka. Det gör Amazon inte heller. 

Svenska bolag betalar 10 gånger högre skatt

År 2018 fick Amazon mer pengar av länder i Europa än vad företaget betalade i skatt på sina enorma intäkter som uppgick till hela 28 miljarder euro. Året innan betalade bolaget 55 miljoner euro i skatt trots intäkter på 25 000 miljoner euro. Det innebär alltså en skattesats på drygt 2 procent. I Sverige är bolagsskatten ungefär 21 procent.

Det är faktiskt galenskap att detta tillåts fortsätta år efter år. Amazon är inte ensamma om att utnyttja kryphålen i EU:s skattepolitik. Google, Facebook, Microsoft och en rad andra amerikanska nätjättar gör exakt samma sak. De utkonkurrerar svenska nyhetsmedier om annonsintäkter, de får orättvisa konkurrensfördelar mot svenska start-ups och de får till slut monopol när de blir så stora att ingen kan utmana dem. 

Välfärden hotas på sikt

I längden är de ett hot mot svensk och europeisk välfärd. Hur ska vi ha råd med en åldrande befolkning som behöver mer vård och omsorg, och hur ska vi ha råd med klimatomställningen när världens mest förmögna slipper dela på notan?

SSU har länge påtalat behovet av att förbjuda skatteparadisen i EU. Företagen behöver inte ens ta sig så långt som Panama för att slippa betala skatt. Skatteparadisen hittar vi i Nederländerna, Malta, Luxemburg och Irland. Några få länder som tillåts förstöra för alla andra. 

Ett perverst hån mot skattebetalarna

Det räcker nu. Den här perversa ordningen är en spottloska i ansiktet på svenska företagare som betalar svensk bolagsskatt. Det är ett svek mot alla de som sliter inom den underfinansierade välfärden. Det är ett hån mot alla oss som jobbar hårt, betalar skatt och gör rätt för oss. 

Ska världens rikaste man kunna verkligen kunna kräva och få bidrag för att starta högautomatiserad verksamhet som slår ut butikerna i våra stadskärnor - och sedan inte ens bidra tillbaka till vår framtida välfärd? SSU kräver att Sverige och EU agerar för att förbjuda skatteparadis innan det är för sent.


Av Philip Botström

Förbundsordförande SSU