Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige har råd med en ny ekonomisk politik

Finansminister Magdalena Andersson är storfavorit till posten som ny S-ledare.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Markus Kallifatides, ordförande i S-föreningen Reformisterna.
Linn Svansbo, vice ordförande i S-föreningen Reformisterna.

Bakbundna både av samarbetspartier och finanspolitisk tvångströja har regeringens tre tidigare budgetar misslyckats med att ta sig an klimatkrisen, ojämlikheten och arbetslösheten.

Vi presenterar nu en fullt finansierad reformbudget som en ny S-ledare bör omfamna när en ny färdriktning för Sverige ska pekas ut, skriver företrädare för S-föreningen Reformisterna.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Decennier av marknadsstyrning har varit skadligt för vårt gemensamma samhällsbygge. Resultatet är tydligt: hög arbetslöshet, bristande äldreomsorg, fattiga pensionärer, stor bostadsbrist, och skurkar som flyttat fram positionerna både i välfärden och på arbetsmarknaden.

Finansminister Magdalena Andersson konstaterade nyligen att coronakrisen är slutet på den nyliberala eran. Internationellt görs framsteg, men i Sverige lever och frodas marknadsfundamentalismen ännu. Vi socialdemokrater har inte klarat av att vända den negativa utvecklingen. 

Trots att pandemin fortfarande pågår, har Sverige redan börjat betala av på en rekordlåg statsskuld, samtidigt som sjukvården och skolan runtom i Sverige tvingas dra ned. Nästa år får vi sannolikt lägre skatter än efter Alliansregeringens värsta nedskärnings- och privatiseringsorgier. Samtidigt fortsätter effekterna av klimatuppvärmningen att synas i vår vardag.

Högerns idéer lika döda som dinosaurier 

Allt fler distrikt ställer sig nu bakom Magdalena Andersson som ny partiledare för Socialdemokraterna. Väljer hon att acceptera nomineringarna förutsätter vi att hon tar chansen att vända blad för socialdemokratin: från risk- och skademinimering till förnyelse och mobilisering. 

En höjning av de lägsta pensionerna med 3 500 kronor, dubblerade stöd till barnfamiljer och gratis tandvård för alla.

Högerns idéer om privatisering, välfärdskvävande budgetar och skattebidrag till stora företag och välbärgade individer är numera lika utdöda som dinosaurierna. Internationellt är det i stället klassisk socialdemokratisk politik för full sysselsättning, kraftiga välfärdssatsningar och en aktiv industripolitik som gäller.

Sverige har råd

I den reformbudget som S-föreningen Reformisterna idag presenterar visar vi att Sverige har råd med de populära reformer som efterfrågas av socialdemokratiska distrikt, arbetarekommuner och väljare runtom i landet: från malmfälten i norr och Dalarnas bruksorter, till västgötaslättens fullåkersbygder och Sveriges storstadsregioner.

Med reformbudgeten visar vi hur landet kan återhämta sig efter coronakrisen. Grunden är en ny ekonomisk politik för återuppbyggnad av en fungerande välfärd kombinerat med storskaliga investeringar i grön omställning och infrastruktur.

Vanvettig åtstramning

Genom att tillåta lån till investeringar frigör vi pengar till välfärden, skapar värden för framtiden och avslutar det ekonomiskt vanvettiga åtstramningsexperimentet som pågått i Sverige sedan 90-talet. Genom att också höja skatteuttaget i ekonomin, med fokus på kapital och ägande, kan också en rad absolut nödvändiga långsiktiga reformer finansieras. Däribland en höjning av de lägsta pensionerna med 3 500 kronor, dubblerade stöd till barnfamiljer och gratis tandvård för alla.

Det är en politik som skapar och fördelar värde i folkflertalets intressen.

Både populärt och nödvändigt

Samlat visar Reformisternas reformbudget att Sverige har råd med reformer för att möta klimatkrisen, skapa jobb och ge oss medborgare den välfärd vi efterfrågar, förtjänar och har rätt till. Det är politik som både är populär och nödvändig. Det är den socialdemokratiska politik S-föreningen Reformisterna vill se från en socialdemokratisk ledning, partikongress och valplattform när en ny färdriktning för landet ska pekas ut.


Av Markus Kallifatides

Ordförande i S-föreningen Reformisterna

Linn Svansbo

Vice ordförande i S-föreningen Reformisterna