Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige har inte råd att lämna ukrainare i limbo

Debatt mellan Jessica Vikberg, ordförande för Riksförbundet narkotikafritt samhälle, och Nils Nilsson-Puronen, socialpolitisk talesperson för Cuf.
Det kräver handlingskraft och tydligheter i vilka regler som ska gälla framöver för ukrainska flyktingar, skriver Jonny Cato. På bilden ukrainska flyktingar anländer med Kielfärjan i Göteborgshamn.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
De som flytt från Ukraina är inte flyktingar i juridisk mening och har inte fått asyl, men de är inte heller asylsökande eftersom de beviljats uppehållstillstånd, skriver Jonny Cato.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / PRESSBILD

De som flytt från Ukraina hamnar mitt emellan två system. 

Nu behövs omfattande integrationsinsatser, skriver Jonny Cato (C), migrationspolitiska talesperson. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Putins fullskaliga invasion av Ukraina fortsätter utan slut i sikte. Det fruktansvärda kriget har redan skördat alldeles för många liv. Många, främst kvinnor och barn, har flytt landet och sökt skydd i EU. Uppehållstillstånd, inom ramen för massflyktsdirektivet för de som flytt från Ukraina gäller till mars 2024.

Efter det vet vi inte vad som händer. 

Om kriget fortsätter kan uppehållstillståndet förlängas ytterligare ett år. I annat fall kanske de som flytt från Ukraina hänvisas till att söka asyl. Oavsett hur situationen utvecklar sig behöver vi tydlighet i vad som ska gälla för de som flytt Ukraina framåt samtidigt som vi ser till att dessa människor får möjlighet och verktyg att integreras och bli en del av samhället.

Utgångspunkten bör, precis som gällt vid aktiverandet av massflyktsdirektivet, vara att processen ser likadan ut oavsett EU-land. 

Mellan två system

Men det gäller också att Sverige ser över de inhemska regelverken för dessa människor. De som flytt från Ukraina är inte flyktingar i juridisk mening och har inte fått asyl, men de är inte heller asylsökande eftersom de beviljats uppehållstillstånd. 

Man kan säga att de hamnat mitt mellan två system. Många har redan bott i Sverige under ett års tid. Därför tycker vi att det inte är rimligt att de som flytt från Ukraina inte erbjuds en omfattande möjlighet till språkundervisning. Eller att ersättningen de får ligger kvar på 90-talets 71 kronor.

Vi vet att det finns många som flytt från Ukraina som fått ett arbete, men som på grund av massflyktsdirektivet inte har möjlighet att ansöka om arbetstillstånd trots att ett arbetstillstånd skulle innebära fler rättigheter.

Misslyckad integration får effekter på samhällets alla delar.

Här behöver regeringen kliva fram och hitta lösningar. Centerpartiet har sedan tidigare föreslagit en mer omfattande svenskundervisning, och en höjd ersättning för ukrainare. Men det behövs mer.

Centerpartiet vill att:

Sverige som ordförandeland i EU:s ministerråd ska driva på för att förtydliga vad som ska gälla för de som flytt från Ukraina efter att massflyktingsmekanismen inte längre är aktiverad och att förutsättningarna bli likvärdiga oavsett vilket EU-land man flytt till.

Regeringen gör tilläggsdirektiv i regleringsbreven till våra myndigheter, inte minst Arbetsförmedlingen, som uppdrar dem att med finansiera snabbutbildningar för ukrainska flyktingar in i bristyrken samtidigt som de får möjlighet att lära sig svenska.

Regeringen hittar en lösning för personer de som redan fått en varaktig anställning och som uppfyller kraven för arbetstillstånd men som enligt nuvarande regler inte kan ansöka om det.   

Handlingskraft och tydligheter

Centerpartiet tycker att det är bra att massflyktsdirektivet aktiverades. Syftet med massflyktsdirektivet var att snabbt initialt kunna ge ett tillfälligt skydd, som vid behov kan bli mer omfattande och varaktigt. 

Nu behöver dessa insatser även övergå till omfattande integrationsinsatser med hänsyn till inte minst sysselsättning som är så oerhört viktigt både för individen och samhället i stort. 

Det kräver handlingskraft och tydligheter i vilka regler som ska gälla framöver. 

Sverige har inte råd med att vänta. Ökad osäkerhet för de som flytt från Ukraina kan få stora konsekvenser inte bara för gruppen utan även för samhället. 

Misslyckad integration får effekter på samhällets alla delar, därför behöver rätt åtgärder sättas in i tid. 


Av Jonny Cato (C)

migrationspolitiska talesperson

Ska Ica-handlarna få sko sig på inflationen

Linn Svansbo tycker pristak är en bra idé. Henrik Jönsson tycker det är en dålig idé.