Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige har ingen plikt att krascha av invandring

Invandringen sätter Sverige under stor press. Detta inser vanliga tänkande människor – men inte landets politiker, skriver Josefin Utas. På bilden migrationsminister Morgan Johansson (S).
Foto: LARS SCHRÖDER/TT
Josefin Utas.
Foto: Niklas Agaton

Inte ens Sverige är ett land som är oändligt robust och kan klara precis vad som helst.

Att befolkningen, både infödda och invandrade, skulle ha en plikt att offra sig för en fortsatt stor och okontrollerbar invandring är politikernas eget påhitt, skriver Josefin Utas. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Sedan 2000-talets början har invånarna i Sverige ökat med nästan 1,4 miljoner, en ökning som motsvarar cirka 15 procent. Invandringen de kommande åren kommer att ligga på mer än 100 000 personer per år (nettoinvandringen beror av utflyttning m.m). Det här är ingen liten fråga för ett land med bara drygt 10 miljoner invånare.

Olika typer av invandring (studenter, arbetskraftsinvandring och asylrelaterad invandring) har olika konsekvenser. Särskilt betungande för landet, ur ett samhällsperspektiv, är den flyktingrelaterade invandringen som Sverige har haft mycket av. 

Varför förstår inte våra politiker?

Inte nog med att den stora invandringen sätter ekonomi och samhällssystem under stor press, den påverkar landets sammansättning, kultur, säkerhetssituation och därmed förutsättningarna för en fredlig utveckling. Detta inser vanliga tänkande människor – men inte landets politiker.

Sverige sägs ha något som kallas ”reglerad” invandring, men det betyder bara att det finns regler för på vilka grunder en person kan få flytta hit. Det regleras alltså inte hur många som får komma hit och stanna.

Landets befolkning har rätt till makten i sitt eget land, till den gemensamma ekonomin och till den välfärd som byggts upp.

Det må vara lite färre asylsökande som kommer just nu per år än tidigare, men sanningen är att vad som helst kan hända framöver. I själva verket kan det som hände under flyktingkrisen 2015 upprepa sig när som helst, för det finns inga spärrar eller begränsningar. Asylsökande kan i princip välja det land de vill få asyl i. De regler som EU haft att man ska söka asyl i det första land man kommer till, följs inte. Vårt öde ligger alltså i slumpens händer, eller snarare i händerna på enskilda individers vilja, flyktingsmugglares m.m.

Berätta, vem ställer dessa krav på Sverige?

Från politiskt håll sägs att ”asylrätten måste värnas”, vilket påstås innebära att Sverige inte får sätta gränser. Men att diverse konventioner och fördrag som ett land skrivit på skulle innebära att landet ska behöva krascha på grund av att så många vill flytta dit, är fullkomligt orimligt. Varför tror Sveriges ledande politiker att detta är krav som ställs på oss? Av vem?

Om det verkligen är så att de konventioner som Sverige skrivit på innebär att vi inte får skydda vårt land, att vi inte får värna vårt solidariska välfärdssystem, våra samhällsinstitutioner, vår fred och vår frihet, så vore den logiska konsekvensen att vi behöver lämna dessa snarast. Detsamma gäller EU. 

Det finns ingen plikt att offra sig

Sverige är inte ockuperat. Landets befolkning har rätt till makten i sitt eget land, till den gemensamma ekonomin och till den välfärd som byggts upp. Att befolkningen, både infödda och invandrade, skulle ha en plikt att offra sig för en fortsatt stor och okontrollerbar invandring, är politikernas eget påhitt. 

Idag finns mycket större möjligheter att förflytta sig, jämfört med förut, och fler gör det. Ny politik och nya strategier behövs för att hantera de utmaningar och problem som följer på detta. I gångna tider behövdes det inte sättas kvoter eller volymmål för invandring, men det behövs nu. 

Inte ens Sverige är ett land som är oändligt robust och kan klara precis vad som helst. Vi behöver inrätta ett system som gör att Sverige får en utvecklingstakt som det har chans att klara av. 


Av Josefin Utas

Liberal debattör

0