Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige bygger mest trånga hem i höga hus

David Johnsson, vd TMF, Trä- och möbelföretagen.
Foto: Juliana Falldin / TMF
Gustaf Edgren, bostadspolitisk expert, TMF, Trä- och möbelföretagen.
Foto: Juliana Falldin / TMF
Nybyggda bostäder i närheten av Friends arena i Solna norr om Stockholm.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Sverige har sedan länge ett extremt och internationellt avvikande fokus på att bygga små, trånga bostäder i höga hus. 

Vill Stockholm att barnfamiljerna ska sluta lämna huvudstadsregionen måste även planer för ökat småhusbyggande premieras, skriver David Johnsson och Gustaf Edgren från Trä- och möbelföretagen. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK.Vanligt folk tvingas bort från Stockholm” var rubriken på Expressen Debatt 22/5 () där Stockholms handelskammare diskuterade det oroande faktum att Stockholms län i fem år nu haft ett negativt inrikes flyttnetto. Bristen på lämpliga bostäder för familjer är den viktigaste orsaken och så ser det även ut på en rad orter i Sverige, till exempel i norr när ”vanligt folk” ska lockas till att flytta till de enorma industrisatsningarna som planeras. Även här är bristen på lämpliga bostäder en återvändsgränd.

Men tyvärr missar både Vänsterpartiet, som snabbt replikerade med marknadshyror som envåldshärskande förklaring, och Stockholms handelskammare den stora bilden - ett varierat boende är nyckeln. För flerbostadshus har det byggts, men inte tillräckligt mycket av den boendeform som 7 av 10 säger sig föredra, eget ägande i form av småhus. 

Sverige har sedan länge ett extremt och internationellt avvikande fokus på att bygga små, trånga bostäder i höga hus. SCB rapporterade nyligen att nyproduktionen av lägenheter är 300 procent (!) högre än byggandet av småhus och helt domineras av ettor och tvåor. 

Samtidigt har byggandet av småhus de senaste 20 åren varit det lägsta på 100 år trots skenande priser på många håll. Det säger sig självt att Sverige måste normalisera bostadsbyggandets inriktning och få en rimlig nyproduktion av de bostäder som hushållen föredrar. 

Verkligt inflytande

I både de storstadskommuner och norrlandskommuner som vill locka arbetskraft att permanent bosätta sig har ett otroligt viktigt arbete att göra. Rymliga småhus, med egen trädgård och gott om plats för elbil, skapar livskvalitet och förutsättningar för hållbar stadsplanering. Och vill Stockholm att barnfamiljerna ska sluta lämna huvudstadsregionen måste även planer för ökat småhusbyggande premieras till rimliga kostnader.

Från norr till söder finns även andra argument som uppmanar till ökat småhusbyggande. En färsk analys visar att småhusområden halverar koldioxidutsläppen per invånare jämfört med traditionell höghusbebyggelse bland annat på grund av större inslag av trä och mindre förbrukning av gips, betong och stål. 

Ekosystemtjänsterna är mer än dubbelt så stora i småhusområden visar samma analys. Den oro som vissa kommuner tidigare gett uttryck för gällande koldioxidutsläpp från bilkörning om hushållen bor bredvid varandra i stället för ovanpå varandra är att betrakta som obefogad eftersom bilparken elektrifieras i allt snabbare takt. 

Även den sociala hållbarheten ökar med flera småhusområden. Ett ökat eget ägande skapar ett stort upplevt och verkligt inflytande som stimulerar engagemang, ansvar och medskapande vilket i sin tur skapar tryggare områden. 

Vill man sätta stopp för utflytt såväl som råda bot på bostadsbrist och locka fler norröver finns alltså lösningar – varierat byggande i allmänhet och ett ökat byggande av småhus i synnerhet.


Av David Johnsson

vd TMF, Trä- och möbelföretagen

Gustaf Edgren

bostadspolitisk expert, TMF, Trä- och möbelföretagen

BOSTADSDEBATTEN

Denna text är en replik på debattartikeln:  
DEBATT: Vanligt folk tvingas bort från Stockholm

Andra repliker:
REPLIK: Högre hyror löser inte bostadsbristen 

Ska det kosta pengar att åka ambulans?

Region Uppsala ska börja ta 400 kronor för alla patienter som åker ambulans till sjukhus. Gustaf Drougge från tankesmedjan Synaps tycker att det är en bra idé. Kalle Sundin från tankesmedjan Katalys tycker det är befängt att tro att det skulle ha någon effekt.