Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige bör inrätta en anti-terrorstyrka

Självmordsbombaren Taimour Abdulwahab sprängde sig själv i luften i centrala Stockholm i december 2010.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svd / Tt / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN
Polis patrullerar Arlanda flygplats efter tisdagens terrordåd i Bryssel.
Foto: Johan Nilsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Pontus Gillnäs.

Vi bör ta terrorhotet mot Sverige på större allvar och inrätta en antiterrorstyrka med specialpoliser och militära specialförband.

Denna styrka skulle kunna hantera terrorattentat på ett helt annat sätt än dagens polisiära resurser, skriver Pontus Gillnäs.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I tisdags skedde förödande attentat mot två mål i Bryssel. Man kan konstatera att den IS-ledda/sympatiserande terrorismen i Europa inte är inriktad mot specifika mål, utan riktar sig mot vanliga människor på platser där folksamlingar sker. Dessutom sker det ytterligare attentat förskjutna i tid och rum.

Skälet till detta är att skapa så mycket kaos som möjligt och att försvåra för polis och räddningstjänst att få resurserna att räcka till. Syftet är att demoralisera den angripna statens befolkning och ledning genom att skapa rädsla och undergräva befolkningens förtroende till landets politiker och myndigheter. Således första steget mot en demokrati i sönderfall. Allt detta lyckades mycket väl i Bryssel där i princip alla kommunikationer blev stillastående och all övrig verksamhet förlamad.

Detta i hjärtat av hela EU-samarbetet.

Det är bra att Mona Sahlin i dag har ett uppdrag syftande till att förebygga våldsbejakande extremism i Sverige, men det räcker inte alls i nuläget utan kan kanske ge resultat på 15-20 års sikt. Nästa gång kanske terroristerna lyckas med en sprängning i tunnelbanan eller på Drottninggatan i Stockholm. I ett sådant läge kan hundratals människor dö och än fler skadas. Det skulle dagens nationella insatsstyrka sannolikt klara av att hantera för att begränsa skadeverkningarna.


LÄS MER: Terrordåden i Europa är en ny verklighet


Alternativt sker det samordnade terrordåd samtidigt på flera olika platser i Sverige. Vid en sådan händelseutveckling har nationella insatsstyrkan inte kapacitet att ingripa. Vad har vanliga lätt beväpnade poliser att sätta emot dödsföraktande terrorister med militära vapen.

För drygt ett år sedan skrev jag en debattartikel i SvD där jag förespråkade en militärledd antiterroriststyrka i stället för dagens. Nu kan jag konstatera att polismyndigheten fått i uppdrag att utreda ett utökat samarbete med försvarsmakten och det är ett steg i rätt riktning. Kanske sådde min artikel ett frö? Frågan är vilka förslag som kommer att läggas?

Mycket bra är också att den snart sjösatta kriminaliseringen av, i princip, allt samröre med terrororganisationer. Det är förebyggande.

Säkerhetspolisen gör ett bra jobb balanserande på de demokratiska grundvalarna om personlig frihet kontra ett totalt övervakningssamhälle, men förr eller senare slinker en eller flera terrorgrupper igenom deras nät. Förebyggande underrättelsearbete är mycket viktigt och har både avvärjt och kommer att avvärja framtida planerade attentat, men det är inte lösningen på faktiska påbörjade eller pågående terrorattacker. NCT, där Säpo, Must och FRA samverkar är en mycket viktig komponent i det förebyggande underrättelsearbetet. Ävenså Säpos samverkan med Migrationsverket.


LÄS MER: Välj på allvar vilka flyktingar vi hjälper


Vi bör nu ta terrorhotet mot Sverige på än större allvar än hittills och inrätta en antiterrorstyrka på kanske, hypotetiskt, femhundra till tusen specialpoliser/militära specialförband inom ramen för försvarsmaktens operativa ansvar. Denna antiterroriststyrka skulle kunna hantera terrorattentat på ett helt annat sätt än den polisiära resurs Sverige i dag har och i övrigt vara en snabbt gripbar resurs inom ramen för försvarsmaktens övriga verksamhet. Polismyndighetens uppgift blir då bevakning, ordningshållning, spaning och utredning.

Försvarsmakten har åter fått som huvuduppgift att försvara Sverige mot väpnat angrepp. Finns det för närvarande något större direkt hot om väpnat angrepp mot och i Sverige, delar av den svenska demokratin och det öppna samhället än IS?

Arbetet mot terrorism måste bedrivas på bred front, innefattande förebyggande arbete, kvalificerat och ständigt pågående underrättelsearbete och en god förmåga att agera om det värsta ändå skulle hända. De två första delarna är omhändertagna, medan den sista hittills ignorerats.

Har vi råd att inte betala hela försäkringspremien?


Pontus Gillnäs

Fd överstelöjtnant försvarsmaktens högkvarter, samt fd stabschef för den centrala ledningen vid Rikskriminalpolisen