Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige behöver mer privat vård – inte mindre

Isac Riddarsparre, AT-läkare och styrelseledamot i Centerstudenter.
Darius Barimani, AT-läkare och medlem i Socialistiska läkare.

När en sjuksköterska eller läkare lämnar den offentliga vården för det privata borde det naturliga svaret vara att reflektera, inte skambelägga. 

Sjukvårdspersonal är inte statens egendom, skriver AT-läkaren Isac Riddarsparre (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Darius Barimani från Socialistiska läkare skriver i Expressen den 14 juli en satirisk text där han gestaltar en girig läkare som överger den offentliga vården för att i stället gräva guld inom den privata sektorn.

Socialistiska läkare är inte solidariska mot sina medarbetare. När en sjuksköterska eller läkare lämnar den offentliga vården för det privata borde det naturliga svaret vara att reflektera, inte skambelägga. 

Den svenska vården behöver stärka personalens frihet.

Inspiration borde hämtas från länder såsom Nederländerna och Schweiz

Barimanis inlägg är en örfil rakt i ansiktet på de sjuksköterskor, läkare och personer ur övriga personalkategorier som tröttnat på dåliga arbetsförhållanden inom den offentliga vården.

Vården stärks av sina privata utförare, som arbetar mer effektivt utan regionernas centralstyrning. Svensk vård behöver verkligen en reform, men inte av den typ som Darius Barimani tänker sig.

Nederländerna och Schweiz

I stället borde inspiration hämtas från länder såsom Nederländerna och Schweiz. 

Dessa länder har mycket högre andel privat vård än Sverige, samtidigt som de uppvisar enastående resultat i jämlikhet. Och har några av Europas kortaste vårdköer. 

Nyckeln till framgång är inte att inskränka personalens självbestämmande genom att stänga ned privat vård. Istället behöver vården fler kliniker och fler nya idéer.

Darius Barimani behöver lyssna mer på yrkeskårens utmaningar, inte arrogant avvisa dem i medier. 

En bra början vore att släppa synen på läkare som offentlighetens egendom.

 

Av Isac Riddarsparre

AT-läkare och styrelseledamot i Centerstudenter