Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige behöver mer illröd politik

Elsa-Lena Åström, partisekreterare i Kommunistiska partiet.
Avhopparen Nils Littorin satt tidigare i Kommunistiska partiets styrelse.Foto: PRIVAT

Nu svarar Kommunistiska partiet på ”vänstersekt”-kritiken från avhopparen Nils Littorin: 

Han har varit drivande i att förskjuta politiken åt höger, skriver partisekreteraren Elsa-Lena Åström.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I dagens nyliberala värld, där främlingsfientligheten breder ut sig och SD:s tillväxt har skrämt slag på de gamla maktpartierna, drivs politiken alltmer högerut, med inskränkningar i strejkrätten, närmande till Nato, och uppslutning bakom EU:s nedskärnings- och privatiseringspolitik. I detta har inte minst Socialdemokratin blivit pådrivande.

Inte heller Kommunistiska partiet har varit förskonat från försök att förskjuta politiken åt höger och i detta har Nils Littorin varit drivande. När hans politik mött motstånd från medlemmarna har han valt att lämna partiet.

Ser inte Greta Thunbergs tydliga budskap

Att Nils Littorin inte ser Greta Thunbergs tydliga budskap om att det krävs ett ekonomiskt systemskifte för att klara klimatkrisen eller vikten av kvinnors lika rättigheter får stå för honom, men att som kommunist inte ha huvudfokus på frågor om arbetslöshet, lönedumpande arbetskraftsimport, döden på jobbet, bostadsbrist, krisen i sjukvård och skola eller på den alltmer urholkade arbetsrätten är att prioritera fel. Framför allt om man vill angripa problemen med segregation och gängkriminalitet.

En kommunists uppgift

Vi lever i ett land där tre personer äger mer än halva Sveriges befolkning. Där arbetarklassens rättigheter, löner och pensioner ständigt angrips. Då är det en kommunists uppgift att sätta hela arbetarklassens gemensamma intressen främst och fortsätta kämpa för ett demokratiskt samhälle byggt på rättvisa och solidaritet, där ingen kan bli rik på andras arbete. Det har Kommunistiska partiet alltid gjort och det kommer vi fortsätta att göra.

 

Av Elsa-Lena Åström

Partisekreterare, Kommunistiska partiet