Tomas Tobé (M). Foto: Henrik Montgomery / TtTomas Tobé (M). Foto: Henrik Montgomery / Tt
Tomas Tobé (M). Foto: Henrik Montgomery / Tt
Ylva Johansson (S). Foto: Stina Gullander/TtYlva Johansson (S). Foto: Stina Gullander/Tt
Ylva Johansson (S).  Foto: Stina Gullander/Tt
Flyktingar som tvingats sova på gatan. Foto: Stig-Åke Jönsson/TtFlyktingar som tvingats sova på gatan. Foto: Stig-Åke Jönsson/Tt
Flyktingar som tvingats sova på gatan.  Foto: Stig-Åke Jönsson/Tt

Sverige behöver en tillfällig flyktingpaus

Publicerad

Moderaterna är självkritiska inför att vi borde ha rustat Sverige bättre för att möta flyktingkrisen. Är Ylva Johansson beredd till detsamma? skriver Tomas Tobé (M).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Flyktingkrisen kommer påverka Sverige under lång tid. Integrationen behöver stärkas. Fler måste ges möjlighet att komma in i samhället, jobba och göra rätt för sig. Regeringen verkar till slut inse sina misstag. Det går inte att vara naiva inför flyktingkrisen och blunda för behoven av en bättre integration. Jag välkomnar därför Ylva Johansson (S) till sitt nya jobb med att samordna arbetet med flyktingsituationen. Men ett nytt ministeruppdrag räcker inte. Det krävs också omprövning av reformer och förslag.

Moderaterna är självkritiska inför att vi borde ha rustat Sverige bättre för att möta flyktingkrisen. Den tidigare politiken var inte tillräckligt för ett hållbart mottagande, för att stärka integrationen och för möjligheterna för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden.

Utifrån det har vi omprövat vår politik för bättre fungerande migration, integration och för fler jobb.

Är Johansson beredd till detsamma? Det är mycket som behöver göras:

 

LÄS MER: Varför kommer det så många män till Sverige?

 

Sverige behöver en tillfällig flyktingpaus. Det skulle innebära bättre ordning och reda i mottagandet och ett bättre ansvar för alla människor som redan är här. Andra länder måste nu ta sitt ansvar och vi måste fokusera på att få integrationen att fungera.

Sverige behöver en bättre integration. Utbildning och vikten av egna ansträngningar för att få ett jobb såväl som rättigheter och skyldigheter i Sverige är avgörande delar. Till exempel behövs ökade krav på att fler ska göra sig anställningsbara genom utbildningsplikt för nyanlända vuxna utan färdig grundskola. Samhällsorienteringen för nyanlända behöver förstärkas och bli obligatorisk på riktigt med en tydlig examination. Fler behöver också rustas med rätt kunskaper. Det behöver bli möjligt att lära sig svenska, läsa in grundskolebehörighet och samtidigt lära sig ett yrke. Därtill behövs tydligare kunskapskontroller i förberedelseklasserna och utökade möjligheter till ämnesundervisning på nyanländas hemspråk.

Sverige behöver fler och enklare vägar in på arbetsmarknaden. Det krävs reformer för att öppna upp arbetsmarknaden för fler. Därför behöver det blir mer lönsamt att gå från bidrag till egen försörjning genom sänkt skatt på låga inkomster och utökad jobbstimulans i bidrag och ersättningar. En ny anställningsform för unga och utrikes födda bör införas. Den ska göra det möjligt att lära sig jobbet på jobbet och ge arbetsgivare förutsättningar att anställa till lägre kostnad med större flexibilitet.

 

LÄS MER: Jag vet varför det nästan bara är män som kommer

 

Regeringen har hittills varit oförmögen att ta tag i integrationen. Nödvändiga insatser har uteblivit. Genom skattehöjningar på jobb, utbyggda bidragssystem och försämringar av RUT och ROT är regeringen inriktad på att stänga vägarna till arbetsmarknaden.

Det är allvarligt – utan nya reformer riskerar ytterligare 90 000 utrikes födda att bli arbetslösa kommande år.

Moderaternas främsta prioritering är därför att skapa förutsättningar för att fler ska få sitt första jobb. Det krävs för att bryta det nya utanförskapet som särskilt drabbar utrikes födda och unga med svag utbildning. Fler jobb är också nödvändigt för att Sverige ska vara tryggt, starkt och sammanhållet.

Jobbfrågan får därför inte glömmas bort.

Att hantera Gustav Fridolin (MP) och Mehmet Kaplan (MP) är ingen lätt uppgift, men Ylva Johansson, det får inte ske på bekostnad av jobben.

 

Tomas Tobé

Partisekreterare (M)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag