Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige behöver en lag mot oskuldskontroller

Cecilia Elving, ordförande för Liberala kvinnor.
Lovisa Aldrin, rättspolitisk talesperson för Liberala kvinnor.

Myten om mödomshinnan leder till förtryck och misshandel.

Därför har vi lagt fram en motion till Liberalernas landsmöte om att kriminalisera de vidriga oskuldskontrollerna, skriver Cecilia Elving och Lovisa Aldrin från Liberala kvinnor.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den amerikanske rapparen T.I. har skapat en proteststorm efter att han i en intervju berättade att han tvingar sin 18-åriga dotter till årliga gynekologiska undersökningar för att kontrollera hennes oskuld. Uttalandena från T.I., vars riktiga namn är Clifford Joseph Harris Jr, har med rätta fördömts både i USA och här i Sverige. Myten om mödomshinnan är en livsfarlig föreställning som leder till förtryck, misshandel och även dödande av kvinnor runtom i världen. Därför har Liberala Kvinnor lagt fram en motion om att kriminalisera oskuldskontroller till Liberalernas landsmöte nu i helgen.

Likställs med tortyr

Oskuldskontroller är en viktig del i det patriarkala hedersvåld och förtryck som drabbar upp till 240 000 unga bara i Sverige. Att tvinga unga kvinnor till medicinska ingrepp i deras underliv är ett sexuellt övergrepp och FN har upprepade gånger uttalat att oskuldskontroller är att likställa med tortyr. 

T.I. – hiphopartist och regelbunden beställare av oskuldskontroll.
Foto: JOHN AMIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Att en internationellt erkänd artist tar så lättsamt på detta är oroväckande. Att han dessutom bekräftar en osanning genom att beskriva sin dotters mödomshinna som ”intakt” visar på den okunskap han besitter. Det är numera vetenskapligt belagt att det inte finns någon mödomshinna som täcker en kvinnas slidöppning. Därav är det omöjligt att avgöra om hon har haft sitt första samlag eller inte. Flera av T.I.:s följare har reagerat på de uttalanden han har gjort och upplyst honom om att det han gör både är vedervärdigt och dessutom inte fyller någon som helst funktion. 

Myten om mödomshinnan lever

Tyvärr är inte alla lika pålästa och även i Sverige lever myten om mödomshinnan i många fall kvar. Att vara oskuld ses i många kulturer som något avgörande för att bevara familjens heder.

Vi hoppas att ett uttalande liknande det T.I. gjorde hade lett till rättsliga efterspel i en svensk kontext men vi kan dessvärre inte vara säkra på det. Att tvinga någon att genomgå en oskuldskontroll är förbjudet enligt svensk grundlag eftersom det i regeringsformen finns ett uttryckligt skydd mot påtvingade fysiska ingrepp, såsom läkarundersökningar. Liberala Kvinnor menar dock att lagen är otillräcklig. Varken lagstiftningen eller sjukvården har vidtagit tillräckligt kraftfulla åtgärder för att motverka oskuldskontroller och säkerställa att de som genomför oskuldskontroller får kännbara straff. 

Bör få egen brottsrubricering

I dag är oskuldskontroller inte en egen brottsrubricering, vilket innebär att varken utföraren eller beställaren av oskuldskontroller normalt sett straffas. Liberala Kvinnor vill att lagen skärps så att oskuldskontroller blir olagliga oavsett var och av vem de utförs. 

En kriminalisering av oskuldskontroller bör genomföras med en egen brottsrubricering så att både den som utför kontrollen och den som beställer kontrollen kan dömas. En kriminalisering av både utförandet och beställandet skulle skicka en stark signal till dem som använder oskuldskontroller som ett sätt att kränka och kontrollera kvinnliga familjemedlemmar. 

Det skulle förhoppningsvis leda till att både fler utförare av oskuldskontroller och fler familjemedlemmar som tvingar unga kvinnor till kontroller grips och lagförts av rättsväsendet. Det är glädjande att Liberalernas partistyrelse ställer sig så positiva till vår motion. 

Ett vidrigt beteende

Rapparen T.I. är pappa till sex barn och utsågs till USA:s främsta hiphopartist år 2009. Vi hoppas att hans förkastliga uttalanden får världen att reagera och att fler länder stiftar lagar mot detta övergrepp. Oskuldskontroller är ett vidrigt och fullständigt oacceptabelt sätt att kontrollera flickor och kvinnor och deras sexualitet. Det är dags att oskuldskontroller kriminaliseras och att både de som beställer och de som utför oskuldskontroller lagförs.


Av Cecilia Elving

Ordförande Liberala Kvinnor

Lovisa Aldrin

Rättspolitisk talesperson Liberala Kvinnor


LÄS MER: Här erbjuder läkaren oskuldskontroll 

”Kalla fakta” avslöjar oskuldskontrollanten