KD har under hösten och vintern förnyat sin integrationspolitik. Göran Hägglund riktar skarp kritik mot regeringen: "S och MP gjorde ett stort och allvarligt misstag när de avskaffade integrationsministerposten i sin regering", skriver han. Foto: Tommy Pedersen
KD har under hösten och vintern förnyat sin integrationspolitik. Göran Hägglund riktar skarp kritik mot regeringen: "S och MP gjorde ett stort och allvarligt misstag när de avskaffade integrationsministerposten i sin regering", skriver han.  Foto: Tommy Pedersen

Sverige behöver en integrationsminister

Publicerad

Med avskaffandet av integrationsministerposten tycks integrationspolitiken ha försvunnit från regeringens dagordning. Men någon måste ta det samlade ansvaret, skriver Göran Hägglund, Kristdemokraterna.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Med avskaffandet av integrationsministerposten tycks integrationspolitiken ha försvunnit från regeringens dagordning. Men någon måste ta det samlade ansvaret, skriver Göran Hägglund, Kristdemokraterna.

Integrationen, och Sveriges misslyckanden på detta område, är en av vår tids stora ödesfrågor.

Bristande integration är en viktig anledning till den höga arbetslösheten. Bristande integration bidrar till kriminalitet, otrygghet och problem i våra skolor. Det skapar dessutom jordmån för politisk och religiös extremism.

Om detta tycks de flesta vara överens. Däremot råder delade meningar om hur problemen ska lösas.

Vi kristdemokrater har under hösten och vintern arbetat hårt med att förnya vår politik när det gäller mottagandet av människor som kommer till vårt land.

Vi har föreslagit lägre skatter för nyanlända under en övergångsperiod, i kombination med sänkt etableringsersättning. Vi vill att fler asylsökande ges tillfälliga uppehållstillstånd, men att dessa snabbt kan bli permanenta för de som etablerar sig på arbetsmarknaden. Vi vill slopa dagersättningen för den som väljer eget boende, men samtidigt ta fram bättre och billigare boenden i Migrationsverkets regi. Vi vill att asylsökande och nyanlända sprids ut mer jämnt över landet, i stället för att koncentreras till ett antal utanförskapsområden.

Vi kommer att återkomma med ännu fler förslag, och vi erkänner självkritiskt att vi inte gjorde tillräckligt när vi satt i regeringsställning.

En fråga som ofta ställs lyder: vad är egentligen integration?

Mitt svar är att integration är det som uppstår när människor inte bara kommer in i vårt land, utan även kommer in i vårt samhälle.

När våra olikheter blir ointressanta, eftersom vi alla har en självklar plats oavsett var vi bor, tror på eller arbetar med. När vi slutar uppmärksamma skillnaden mellan infödd och invandrad eftersom skillnaden inte längre upplevs ha någon betydelse. Så blev det för sextiotalets arbetskraftsinvandrare, och så måste det bli igen.

Vägen dit går via arbetsmarknadspolitiken, rättspolitiken, bostadspolitiken, skolpolitiken, socialpolitiken, ja snart sagt alla politiska områden.

Därför framstår det alltmer som att Socialdemokraterna och Miljöpartiet gjort ett stort och allvarligt misstag när de avskaffade integrationsministerposten i sin regering.

Just för att integrationspolitiken inte är ett isolerat område behövs en minister som förmår se helheten och knyta samman åtgärder på alla dessa områden. Det duger inte att olika ministrar slentrianmässigt småduttar lite på sina respektive departement.

Ska vi kunna bedriva en kraftfull integrationspolitik över hela det politiska fältet, och möta de utmaningar som Sverige står inför, så krävs att någon har det samlade ansvaret. Och den personen, det ansvaret, har regeringen Löfven avskaffat. Med detta tycks frågan ha försvunnit från regeringens dagordning. Stefan Löfvens långa regeringsförklaring nämnde inte ordet integration, förutom i det korta stycke där han meddelade att integrationsministern skulle avskaffas. Förhoppningen tycks vara att integrationsproblemen försvinner om det inte längre finns någon integrationsminister att intervjua eller kritisera. Det är i så fall en naiv och verklighetsfrämmande förhoppning.

Allt som har med integration att göra handlar förstås inte om politik. Alla problem kan inte lösas av politiker, eller med politiska beslut. Men politiken kan vara en motor, och de nya förslag vi tagit fram kan inte lösas utan politiker.

Därför riktar vi kristdemokrater nu följande uppmaning till Stefan Löfven, Åsa Romson och Gustav Fridolin: erkänn att ni hade fel i höstas, och ta ett samlat grepp om integrationsfrågorna. Annars bidrar ni bara till ytterligare misstag i framtiden.

 

Göran Hägglund,

partiledare, Kristdemokraterna

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag