Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige behöver öka invandringen

Aida Badeli är språkrör för Grön ungdom.

KDU:s resonemang innehåller tankefel och rent skadliga föreställningar om vad invandring betyder för Sverige. 

Vi har alla möjligheter att ta emot fler, skriver Aida Badeli, språkrör för Grön ungdom.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Som alltid när Miljöpartiets företrädare står upp för medmänsklighet och en human migrationspolitik kommer kraftigt motstånd från högern. Nu senast är det KDU som godtyckligt blandar fakta med rasistiska föreställningar för att motivera varför vi behöver stängda gränser mot omvärlden.

Vad KDU mer specifikt hakar upp sig på är att Märta Stenevi inte vill säga att Sverige någon gång har nått ett tak vad gäller antalet människor som sökt skydd i Sverige. Vi i Grön ungdom håller helt med henne, och tänkte här förklara varför.

Blandar ihop migration och integration

För det första: KDU gör misstaget att blanda ihop migration med integration. De allra flesta håller med om att integrationen måste förbättras. Men det sker inte magiskt bara för att antalet asylsökande minskar. En fungerande integration innehåller språkundervisning, boende och tillgång till arbetsmarknaden, och där behöver samhället kraftsamla. 

KDU:s vice ordförande Evin Badrniya sågade Märta Stenevis argument om migrationen.

Men de förslag KDU står bakom, som tillfälliga uppehållstillstånd och orimligt höga krav för familjeåterförening, är enligt forskningen bland det sämsta man kan göra för integrationen. Att, som KDU, kräva ”god integration” och sedan göra det rakt motsatta är inget annat än hyckleri.

Vidare blir vi minst sagt förvånade över KDU:s resonemang. Att påstå att vi inte kan ta emot asylsökande för att det finns både lärarbrist och vårdskuld är att direkt ställa grupper mot varandra. Vi löser lärarbristen genom att utbilda fler lärare. Vi löser vårdskulden genom att utbilda fler läkare, sjuksköterskor och undersköterskor och därutöver erbjuda löner det går att leva på. Inte genom att minska antalet personer som erbjuds skydd från krig och förtryck.

Vi behöver öka invandringen

För det andra: Arbetsförmedlingen rapporterade senast 2019 att det behövs en invandring på mellan 30 000 till 50 000 människor per år om Sverige ska kunna upprätthålla välfärden. Med andra ord: vår åldrande befolkning kräver fler som jobbar och betalar skatt för att välfärden ska gå runt. Om KDU på allvar vill lösa bostadsbristen, korta vårdköerna och förbättra skolan så är lösningen inte stängda gränser utan tvärtom – vi behöver öka invandringen. Utan en stabil och växande invandring till Sverige kollapsar välfärden.

Det pågår ingen massinvandring

För det tredje: Det blåbruna blocket försöker måla upp bilden av att det just nu pågår en massinvandring till Sverige, vilket snart leder till en systemkollaps. Den sortens retorik är ren lögn och bidrar till att helt avhumanisera människor med annan etnisk tillhörighet än svensk. Faktum är att invandringen just nu är den lägsta på 20 år, och den har minskat radikalt sedan 2016. Vi har alla möjligheter att ta emot fler.

Vi i Grön ungdom väljer till skillnad från KDU att betrakta verkligheten som den är. Vi sätter Sverige och integrationens bästa före populistiska talepunkter om att allt är invandrarnas fel. Vi har fakta i ryggen, och frågan är för viktig för att reduceras till politiska blockbildningar om regeringsmakten. Det är dags för KDU att vakna upp ur sin blåbruna bubbla.


Av Aida Badeli

Språkrör Grön ungdom

Ebba Busch om migrationsförslaget från KD, M, SD och L: